E-Öğrenmeye Oyunlaştırma Eklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Oyunlaştırma çoğu kişinin tam olarak anlayamadığı fakat doğru uygulandığında birçok faydası bulunan, günümüz eğitim teknolojileri dünyasının moda kavramı. Peki bu avantajlar online eğitime uygulanabilir mi? E-Öğrenmeye oyunlaştırma eklemek için neler yapabilirsiniz?

E-Öğrenmeye Oyunlaştırma Eklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Oyunlaştırmayı E-Öğrenme Sürecinize Dahil Etmenizi Kolaylaştıracak 5 İpucu

Çalışma ve oyun kavramlarını deyim ve tekerlemelerin dışında beraber pek de duymayız.  Fakat son zamanlarda kurumsal eğitimde oyunlaştırma kavramı sıkça dile getirilmeye başladı. L&D stratejinize oyunlaştırma öğeleri eklemek, elbette çalışanların eline joystick verip oyun oynamalarını sağlamak demek değildir. Oyundan ziyade çalışanları geliştiren ve teşvik edin rozetler, simgeler, skor tabloları ve renkli sınavlar oyunlaştırma kabul edilmektedir. Çalışan eğitimi ve gelişimi için oyunlaştırma kullanmanın birkaç uygulama taktiğine yakından bakalım.

1. Çalışanlarınızı Neyin Motive Ettiğini Öğrenin

Çalışanlarınızın eğitimleriyle ilgilenmesini ve eğitimlere katılmasını mı istiyorsunuz? O halde onları nelerin motive ettiğini bulmalısınız. Bu sayede eğitim sonundaki ödülleri kişiselleştirerek herkesi eğitime katılmaya teşvik etmiş olursunuz. Beceri tabanlı rozetlere veya seviyeyi belirten simgeler mi hoşlarına gidiyor? Eğitimlerden elde ettikleri puanları fiziksel ürünlerde kullanmayı mı tercih ederler, yoksa birkaç günlük izin için kullanmayı mı? Belki de arabalarını yönetici otoparkına park etmeyi? Veya patronla bire bir öğle yemeği, üst yönetimle ağ oluşturma gibi etkinlikleri tercih edebilirler. Hangi seçeneklerin popüler olduğunu görmek için anonim anketleri kullanabilirsiniz. Bu verileri doğru oyun mekaniğini ve ödül sistemini tasarlarken kullanın. Mekaniği seçerken çalışanların kişilik özelliklerini ve tercihlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin bazı içe dönük çalışanlar, rekabeti ön plana çıkaran LMS skor tablosu gibi uygulamalardan hoşlanmayabilirler.

2. Ödülleri İş Sonuçlarına/Hedeflerine Göre Ayarlayın

En yüksek satış sayısına ulaşan kişi veya en iyi katılım gösteren kişi gibi noktalarda puanlama yapmak kolaydır. Ancak ölçümler iş hedefleriyle daha yakından alakalıysa eğitimden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Sosyal beceriler bunun için iyi bir temel oluşturur. Daha empati sahibi dinleyiciler geliştirmeyi hedeflediğinizi varsayalım. Eğitimden sonra memnuniyet seviyelerini ölçmek için anketleri kullanabilirsiniz. Bir müşterinin eğitimli bir personelle iletişime geçtiği durumlarda müşterinin dinleme becerilerini kullanmasını sağlayın. Çağrıdan sonra müşterinin isteklerinin iyi anlaşılıp anlaşılmadığını ve değerli hissedip hissetmediklerini ölçen birkaç soruyla müşteri deneyimini geliştirebilirsiniz. Müşteri temsilcisinin sorunları ne kadar iyi değerlendirdiğini ve sorunun çözülüp çözülmediğini değerlendirebilirler. Tüm bunlar, personelinizin müşteri sorunlarını anlama ve onlarla ilgilenme yeteneğinden kaynaklanır.

3. Kurumsal Eğitimdeki Canlı Etkinliklerinizi Etkileşimli Hale Getirin

Toplantı düzenlemek ve web seminerlerine katılmak için çoğu zaman telekonferans kullanılır. Telekonferans ise genellikle pasif bir araçtır. Kullanıcılar bazen soru sorabilirler, ancak çoğunlukla arkalarına yaslanıp konferansı dinlemeyi tercih ederler. Bunu değiştirmek için dijital kursları sürekli derslerin olduğu bir platform yerine kullanıcılar arasında etkileşimli bir ortamın da mümkün olduğu platformlar haline getirin. Tüm kullanıcıların etkin bir rol oynamasını sağlayın.  Örneğin onlara birlikte çözmeleri gereken ortak görevler verebilirsiniz. Bu tür etkileşimler için ayrıntılı istatistiklere sahip bir web konferans aracı kullanabilirsiniz. Katılım seviyelerini yüzdeyle hesaplayabilir ve kullanıcılara buna göre puan verebilirsiniz. Bunu önceden bilirlerse, aktif olmak için daha fazla çaba göstereceklerdir.

4. Kısa Quizlerle Biraz Eğlence Ekleyin

Klasik olmayan, ilginç sınavlar genelde eğlenceli olur. Bu yüzden onları eğitim stratejinizin bir parçası yapmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede ayrıca çalışanlarınızın gözlem becerilerini de geliştirebilirsiniz. Örneğin çalışanlara müşteriye ürün tanıtan bir satış temsilcisinin olduğu kısa bir video gösterin. Ardından çalışanlara satış temsilcisinin neyi doğru/yanlış yaptığı ve hangi ürünün müşteri için daha uygun olduğunu düşündükleri gibi sorular sorun. Bu tarz quizleri hafif ve eğlenceli tutun, ancak kullanıcıların gerçekten öğrendiklerinden emin olmak için bazı önemli içeriklerle harmanlayın.

5. Gelişim Süreçleriyle Rozetleri Entegre Edin

Sertifika kazanmak, zorlu bir kursu tamamlamak veya görev performansını önemli ölçüde iyileştirmek, çalışanları mutlu eden gelişmelerdir. Sıkı çalışmalarının hakkını vermek için önemli hedeflere ulaştıklarında çalışanlarınıza rozetler verin. Rozetlerin daha etkili olmasını istiyorsanız onları özelleştirilebilir yapabilir, çalışanlarınıza istedikleri tasarımda rozet sahibi olma imkanı sunabilirsiniz.

 

Oyunlaştırma, doğru şekilde yapılırsa çalışma hayatının tüm aşamalarında yararlı bir eğitim aracı olabilir. Doğru şekilde yapılmadığında ise çocukça görülecek ve benimsenmeyecektir. Çalışanlarınıza onları neyin en iyi motive edeceğini sorun. Ödüllerinizi eğitim hedeflerine bağlayın, çalışanlarınızı dijital eğitim sırasında daha fazla etkileşime girmeleri için teşvik edin. İlginç sınavları zevkle çözerken puan kazanmalarını sağlayın. Önemli başarımlarını kişiselleştirilmiş rozetlerle ödüllendirin.