EdTech Nedir?

EdTech ya da Türkçe kullanımıyla Eğitim Teknolojileri, eğitimi teşvik etmek ve eğitime erişmek için kullanılan yeni nesil bir teknoloji alanıdır.

EdTech Nedir?

EdTech Nedir?

EdTech ya da Türkçe kullanımıyla Eğitim Teknolojileri, eğitimi teşvik etmek ve eğitime erişmek için kullanılan yeni nesil bir teknoloji alanıdır. Öğrenme sürecinde kullanılan donanım, yazılım ve diğer çok çeşitli araçları kapsayan geniş bir alana verilen genel addır.  Bu araçlar, kullanıcıların derslere katılmalarına, diğer kullanıcılarla işbirliği yapmalarına, etkileşim kurmalarına ve bir sınıf veya ev ortamında öğrenmeye yardımcı olur.

EdTech kavramı, İngilizce Educational Technology kelimelerinden türetilmiştir. EdTech yalnızca "uzaktan öğrenme", veya "online eğitim" olarak bilinen öğrenme şeklinde kullanılan donanım ve yazılım programlarını değil, aynı zamanda öğrenme teorilerini ve insanlara yeni bilgi ve becerileri öğretmenin en etkili yollarının neler olduğuna dair araştırmaları da kapsayan çok geniş bir alandır.

EdTech Sektörü

EdTech sektörü zaten son on yılda popüler hale gelmişken, Covid-19 salgınının da katalizör etkisiyle birlikte katlanarak büyümeye başlamıştır. 2020'de neredeyse 90 milyar dolar değere sahip sektörün 2028'e kadar yıllık %20 gibi inanılmaz bir oranda büyümesi öngörülmektedir. Sektör uzmanları, önümüzdeki yıllarda EdTech araçlarında büyümenin devam edeceğini, AI ve AR destekli, VR ile entegre eğitim teknolojisi ürünlerinde talep patlaması yaşanacağını tahmin etmektedir.

EdTech'i Önemli Kılan Nedir?

McKinsey verileri, eğitimde teknoloji kullanımının daha iyi öğrenmeye yol açtığını göstermektedir. EdTech, kullanıcıların konumları fark etmeksizin kapsayıcı bir sınıf ortamı oluşturmaya yarayan hibrit öğrenmeyi mümkün kılmaktadır. 

EdTech'in Büyümesi

EdTech, aslında düşündüğümüzden çok daha uzun süredir hayatımızda. Bilgisayar destekli öğrenme yaklaşımı, teknolojinin ilerlemesinden kaynaklanan doğal bir gelişmedir. Şirketler, okullar ve eğitim merkezleri 20. yüzyılın ortalarında fotokopi makineleri ve eğitim filmleri aracılığıyla medya öğrenimi gibi mevcut teknolojileri zaten kullanıyorlardı.

Eğitim kurumları, 1960'ların başlarında öğrencilere matematik ve heceleme öğretmeye yardımcı olması için bilgisayar kullanımıyla ilgili deneyler yapıyorlardı. Modern anlamda çevrimiçi kurslar ise internet bağlantılarının yaygınlaşmasından sonra ortaya çıkmıştır. EdTech, günümüzde şirket içi kurumsal eğitimden dünya çapında çeşitli kurslar sunan dijital platformlara ve örgün eğitime kadar çok farklı boyutlarda ve yapılarda karşımıza çıkmaktadır.

EdTech'in Sunduğu Avantajlar

EdTech, kullanan herkese birçok önemli avantaj sunar. Bu avantajlara bir göz atalım.

Eğitim bilimciler, herkesin farklı hızda ve farklı şekilde öğrendiğine inanmaktadır. Örneğin, bazı insanlar bilgiyi en iyi okuyarak öğrenirken, bazıları ise bilginin görsel-işitsel olarak sunulmasını tercih edebilir. EdTech, kullanıcılara en yararlı ve etkili buldukları kaynak ve yaklaşımlardan öğrenmeye erişme esnekliği sunmaktadır.

EdTech’in sağladığı en büyük faydalardan bir diğeri, kullanıcının istediği zaman ve istediği hızda öğrenebilmesine olanak tanımasıdır. Kullanıcı için en uygun zamanda çevrimiçi kurslara erişme esnekliği, eğitimi herkes için çok daha erişilebilir hale getirir.

EdTech, maliyet tasarrufu sağlayarak sadece kullanıcılarına değil, kurs sağlayıcılarına da avantajlar sağlar. Örneğin kurumsal eğitim için kiralayacağınız sınıf ve daha birçok masrafın çok küçük bir kısmıyla bütün çalışanlarınız için çok verimli dijital kurslar oluşturabilirsiniz.