Oyunlaştırmada Skor Tablosu Oluştururken Hangi Hatalardan Kaçınmalısınız?

Skor tabloları çoğu zaman çalışanların eğitime daha aktif katılım göstermelerini sağlar. Fakat bazı durumlarda rekabetin hızla kontrolden çıktığı durumlar da meydana gelebilir. Bu yazıda oyunlaştırılmış eğitimlerinizdeki skor tablolarında yapmaktan kaçınmanız gereken hatalardan bahsedeceğiz.

Oyunlaştırmada Skor Tablosu Oluştururken Hangi Hatalardan Kaçınmalısınız?

Skor Tablosu Oluştururken Yapılan Hatalar

Çoğu dijital eğitim geliştiricisi skor tablolarının kusursuz olduğunu, çalışanların iş arkadaşlarına karşı rekabet etme ve bu süreçte gerçek potansiyellerini görme şansını elde edeceğini varsayar. Fakat oyunlaştırılmış eğitiminize bu oyun mekaniğini dahil etmek, eğitimin diğer tüm aşamalarında olduğu gibi dikkatli bir planlama ve kitle araştırması yapılmasını gerektirir. Rekabet adil ve dengeli olmalıdır. Tasarım kişiselleştirilmeli ve kuralları bilmelidir. Aksi halde aşağıda bahsedeceğimiz hatalar yatırım getirisini (ROI) azaltmanın yanı sıra katılım oranlarını düşürebilir. O halde hadi başlayalım.

1. Herkesin Göz Önünde Olmayı Sevdiğini Varsaymak

Birilerine karşı yarışma düşüncesi genel olarak insan doğasında bulunan bir özellik olsa da içe dönük karaktere sahip bazı insanları korkutabilir. Bunun yanında, yeteneklerini ve uzmanlıklarını iş arkadaşlarına karşı kullanmak yerine şirketin faydasına kullanmayı tercih eden çalışanlar da olabilir. Her çalışanın ilgi odağı olmayı veya başarılarından dolayı övüldüğünü sevdiğini varsaymak, oyunlaştırma ile ilgili yapılabilecek hataların başında gelir. Bazı çalışanlar güzel sözlerle övülmeyi kendilerine teşvik olarak görürken, kimileri de sadece işini yaptığını ve övgüye gerek olmadığını düşünür. Bu nedenle çalışanlara skor tablolarında bulunup bulunmama seçeneği tanıyabilir, ya da her departman veya iş kolu için ayrı panolar geliştirebilirsiniz. Bu hamleler rekabetin daha kontrollü olmasına yardımcı olarak deneyimin daha kişisel ve kapsayıcı olmasını sağlayacaktır.

2. Dostane Rekabetin Kontrolden Çıkması

Yukarıdaki maddede insan doğasından bahsetmiştik. Bu maddede de insan doğasından devam edelim. Birçok çalışan, iş ortamındaki ilişkilerinin gerilmesinden veya bozulmasından korktuğu için skor tablolarından kaçınır. Kimi zaman rekabet gereğinden fazla kızışır ve tüm şirkete sıçrar. Bu durum normalde yeteneklerini sergileme düşüncesinden hoşlanan çalışanları bile rahatsız edebilir. Şirketinizde güçlü topluluk duygusu oluşturarak skor tablosunun sadece temsili bir şey olduğu düşüncesini çalışanlarınıza aşılamalısınız. Çalışanlar, yönetim kurulunun iş yerinde çatışmalara neden olmak için değil, motivasyon sağlamak için olduğu duygusunu hissetmelidir. Oyunlaştırılmış eğitimi, iş birliğini kolaylaştıracak sosyal öğrenme kaynaklarıyla destekleyin. Örneğin, çalışanların özgüvenlerini kırmak yerine birbirlerine yardımcı olacak ipuçları paylaşabilecekleri sosyal medya grupları oluşturabilirsiniz.

3. Deneyimi Zenginleştirmek için Rozetleri, Puanları ve Seviyeleri Kullanmamak

Skor tablosunda yapılan en büyük hatalardan bir diğeri, ilişkilendirme mekaniğini göz ardı etmektir. Aktif katılımı teşvik etmenin ve çalışanların ilerlemesini izlemenin tek yolu skor tabloları değildir. Deneyimi zenginleştirmek ve farklı tercihlere hitap etmek için rozetler, puanlar ve seviyeler de ekleyebilirsiniz. Bazı çalışanlar skor tablosunda görünmek yerine kendi başlarına rozet kazanmak, bu rozeti sosyal medyada göstermek veya ödül kazanmak için puan toplamak isteyebilir. Skor tablolarını direkt olarak diğer mekaniklere de bağlayabilirsiniz. Örneğin, en çok puan alan çalışanlara "günün en iyi performans gösteren çalışanı" panosunda yer verebilirsiniz.

4. Belirsiz Değerlendirme Kriter ve Hedeflerine Sahip Olmak

Skor tablosuna katılmak için çalışanların uyması gereken katılım kuralları bulunmalıdır. Skor tablosu, rozet, seviye gibi konularda şeffaflık eksikliği olursa çalışanlar heveslerini kaybedebilir. Çalışanları şu soruların cevapları hakkında kesinlikle bilgilendirmelisiniz:

  • Çalışanlar nasıl seviye atlayabilir?
  • Skor tablosu, dijital eğitim hedef ve kazanımlarına nasıl bağlanır?
  • Çalışanların performans ve yeterliliklerini değerlendirmek için hangi değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır?

Çalışanların skor tablosunun amacını ve zirveye ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini anladığından emin olmalısınız. Bu sayede herkes değerlendirme kriterlerini bilir ve bir numaralı çalışanın neden ve nasıl zirveye çıktığı konusunda bir kafa karışıklığı olmaz. Eksikliklerini gidermek için daha fazla çabaladıklarında aynı konuma kendilerinin de yükselebileceklerini bilirler.

5. Skor Tablosundaki Performansı Gerçek İş Performansına Dönüştürülmemesi

Oyunlaştırılmış skor tablosu aynı zamanda bir tanı aracı görevi de görmektedir. Çalışanlar gelişimlerini görebilir ve sıralamalarına göre yoğunlaşmaları gereken alanları belirleyebilirler. Tabii eğer skor tablosu gerçek performansa da etki ediyorsa. Öncelikle skor tablosu aracılığıyla hangi davranışları pekiştirmek istediğinizi ve bunların eğitim hedeflerinizle nasıl ilişkili olduğunu belirlemelisiniz. Ardından değerlendirme kriterlerinizi gerçek sonuçlarla hizalamalısınız. Örneğin, çalışanlar sosyal becerilerini geliştirirken veya başka bir sertifika kursu alırken diğer yandan skor tablosunda yer elde edebilmeliler. Bu başarılar çalışanların işteki üretkenlikleriyle bağlantılıdır. Bir modülü veya etkinliği tamamlamak tabloda yükselmeyi garanti etmemelidir. Aksi takdirde tablo amacını kaybeder ve çalışanlar katılımın amacını görmemeye başlar. Süreç sonunda ise skor tablosunun tepesindeki çalışanlar bulundukları sırayı gerçekten hak etmemiş olurlar, çünkü gösterdikleri performansın skor tablosuyla ilişkisi düşük olur.

6. Genel Skor Tablosu Şablonlarını Kullanmak

Zaman kazanmak ve tasarımı hızlı bir şekilde değiştirmek için skor tablosu şablonu kullanmalısınız. Ancak skor tablosu oluştururken yapılan en büyük hatalarından biri, çalışanların tercihlerine ve ilgi alanlarına uyacak şekilde özelleştirilmiş bir şablon kullanmamaktır. Şablon aynı zamanda konuyla da uyumlu olmalıdır. Örneğin, iş sağlığı ve güvenliği ilgili bir dijital eğitime ait skor tablosu, temel sorunları hafife almayan daha ciddi bir tonda hazırlanmalıdır. Çok fazla "hareketli parça” olmadığından ve eklenecek öğe sayısı sınırlı olduğundan, skor tablosu için oluşturulabilecek tasarımlar elbette biraz sınırlı olacaktır. Çalışan sıralamalarına genel bir genel bakış sağlamak için her şey tek bir ekranda yer almalıdır. Bununla birlikte yazı tipini, renk düzenini ve grafikleri görsel olarak daha çekici hale getirmek için değiştirebilirsiniz. Ayrıca, çalışan profillerine ve kaynak önerilerine bağlantı ekleme seçeneğini de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, kullanıcılar kendilerini geliştirebilecek ve bilgi boşluklarını kapatabilecek eğitim faaliyetlerini nerede bulacaklarını bilirler.

 

Özetleyecek Olursak…

Oyunlaştırılmış dijital eğitimlerde skor tabloları, çalışanları konfor alanının çok dışına itmemeli veya düşmanca bir çalışma ortamı yaratmamalıdır. Böyle bir tablo oluşturmadaki amaç, şirketteki en yetenekli çalışanlarınızı kaybetmek ve marka imajınızı tehlikeye atacak topyekûn bir kurum içi savaş başlatmak değil, bilgi paylaşımını kolaylaştırmak ve çalışanlarınızın performanslarını takip etmektir. Çalışanlara daha iyi bir deneyim sunmak için istedikleri takdirde tabloda bulunmama veya farklı mekanikleri bireysel değerlendirmelerine dahil etme fırsatı verin. Ayrıca çalışanlarınızın onlardan ne beklediğinizi ve eğitimin kurallarına nasıl uyacaklarını bilmeleri için sıralama kriterlerini de netleştirmelisiniz.