Kurumsal Eğitimin Geleceği - Öğrenme Deneyimi Platformu (LXP) Nedir?

Öğrenme deneyimi platformu (LXP), hizmet olarak yazılım (SaaS) kullanılarak sunulan, yapay zeka odaklı bir şirket içi öğrenme deneyimi platformudur. 

Kurumsal Eğitimin Geleceği - Öğrenme Deneyimi Platformu (LXP) Nedir?

Öğrenme deneyimi platformu (LXP), hizmet olarak yazılım (SaaS) kullanılarak sunulan, yapay zeka odaklı bir şirket içi öğrenme deneyimi platformudur. LXP'ler, öğrenme yönetim sistemleri (LMS) ile farkına varılmış eksiklikleri gideren, kurumsal öğrenme platformlarına yönelik yeni bir yaklaşımdan doğmuştur. Öğrenme yönetim sistemleri (LMS), çalışanlara şirket politikası, iş ve uyum eğitimi vermek için Öğrenme ve Gelişim (L&D) departmanına bel bağlamakta, öğrenme deneyimi platformu (LXP) ise çalışanların ihtiyaçlarına odaklanma üzerine kurulu bir modeli temel almaktadır.

LXP sezgisel bir öğrenme ve geliştirme platformudur. Çalışanların önemli iş sorularını yanıtlamalarına ve onlara mesleki gelişim fırsatları sunmalarına yardımcı olmaktadır. LXP'ler, hiyerarşik, yani yönetim tarafından çalışanlar için belirlenen öğrenme yönetim sistemi yaklaşımından daha bağımsız, özerk ve kendi kendine yönlendirilen öğrenme sistemleridir.

"Öğrenme deneyimi platformu" kavramını sektöre kazandıran kişi, endüstri analisti Josh Bersin'dir. Bersin, sektörün gelir fırsatını 300 milyon doların üzerinde tahmin etmiş ve yıllık %50'nin üzerinde bir büyüme oranı öngörmüştür. Geleneksel kurumsal öğrenme platformlarının kullanıcı deneyiminin (UX) modası geçmiş veya eskimiş olarak nitelendirilebileceği bir dönemde, LXP'ler, popüler sosyal ağ ve multimedya sitelerinin deneyimine çok benzeyen modern, tüketiciye hitap eden bir görünüm ve his sunmaktadır. Buna ek olarak, mobil cihazlar ve uygulamalarla uyumlu, fonksiyonel bir deneyim sağlamaktadır.

LXP'ler, çok çeşitli içerikleri destekleyebilir. İçerik türleri blog gönderileri, sektör makaleleri, videolar, podcast ve kurs şeklinde olabilmektedir. LXP'ler, kullanıcıların temel bilgilerini, başarılarını ve etkinliklerini içeren sosyal profillerin yanı sıra son kullanıcıların içerik oluşturmasına ve yayınlamasına da olanak tanımaktadır.

LXP ne için kullanılır?

LXP'ler, beceri geliştirme ve mesleki gelişim arayan çalışanların öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. LMS (öğrenme yönetim sistemi), uyum eğitimi yazılımı olarak çok uygun olsa da, açık uçlu keşif ve hedefe dayalı öğrenme için yetersiz kalmaktadır. Örneğin, çalışanların "Java programlama hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyoruz" diyebilecekleri bir durumda, LMS kurs kataloğundaki içerikler çalışanların isteklerine uygun olmayabilir.

LXP ise, kullanıcılara internete bulunan üçüncü taraf blog gönderileri, makaleler, belgeler ve videolar dahil olmak üzere içerik önermek için yapay zeka (AI) kullanır. Yapay zekanın kullanımı, kullanıcıların sistemdeki etkinlik geçmişine, belirttikleri hedeflere veya yapay zekanın algıladığı öğrenme tarzlarına göre kişiselleştirilmiş öğrenmeyi mümkün kılmaktadır. LXP, kullanıcıları sosyal ağ platformlarına benzer şekilde iş arkadaşları veya uzmanlarla bir araya getirerek sosyal öğrenmeyi de desteklemektedir.

LXP’nin Temel Özellikleri

İçerik Oluşturma

LXP, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri desteklemektedir. Çalışanlar, link, resim, video ve belge içeren gönderiler ve dersler oluşturmak için bir WYSIWYG (What You See Is What You Get) düzenleyicisi kullanabilmekte, diğer LXP kullanıcıları da bu yayınlar ve dersleri derecelendirebilmekte ve onlara yorum yapabilmektedir.

İçerik Küratörlüğü

LXP, internette keşfedilen üçüncü parti içeriği akıllıca seçmek, düzenlemek ve kullanıcılara kişiselleştirilmiş öneriler sunmak için makine öğrenimi hizmetleri sağlamaktadır. Ayrıca kullanıcılar diğer kullanıcılarla  paylaşmak üzere hem dahili hem de üçüncü parti içeriklerin düzenlemesini manuel olarak da yapabilmektedir.

AI Tabanlı Öneriler ve Eğitim

Bazı LXP'ler, eğitim içeriğini (ör. belgeler veya videolar) ele alarak, materyalin ne öğrettiğini belirlemek için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanabilmektedir. Daha sonra mikro öğrenme için materyali parçalara bölebilme, benzer materyal önerebilme gibi kullanıcının öğrenme kalitesini artıracak işlemleri de yapabilmektedir. Bazı LXP'ler ise bir kullanıcının öğrenme ihtiyaçlarını anlayabilmekte, ardından öğrenicinin bir videoda izlemeye başlaması gereken noktaya hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir.

Mantıksal Çözümleme

LXP'ler, sistemin kullanım ve öğrenme verilerini hem son kullanıcılar (çalışanlar) hem de yöneticiler tarafından kullanılan gösterge panolarında ve raporlarda görüntülemek üzere toplamakta ve depolamaktadır. Panolar, çalışanların hedeflere yönelik ilerlemelerini izlemelerine yardımcı olmakta ve yöneticilerin platform genelinde öğrenme ve kullanım eğilimlerini anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Sohbet Botları

Bazı LXP'ler, kullanıcılara 7/24 kullanılabilecekleri yapay zeka tabanlı sohbet botları sağlamaktadır. Bu botlar, kullanıcılara mevcut görevlerinde yardımcı olabilmekte ve önerilerde bulunabilmektedir. Kullanıcılar sohbet alanına mesaj yazarak sohbet botlarıyla etkileşime girebilmektedir.

Oyunlaştırma

LXP'ler, katılımı ve rekabeti teşvik etmek için skor tabloları, rozetler, başarılar ve özel ayrıcalıklar gibi oyunlaştırma veya oyun mekaniklerini kullanmaktadırlar.

e-Learning İçeriği Sağlayıcıları İle Entegrasyon

LXP'ler ücretsiz ve ücretli e-Learning sağlayıcılarıyla işbirliği yapıldığında kullanıcılara Coursera, LinkedIn Learning ve Udacity gibi platformlardan ders materyalleri sağlayabilmektedir.

Üçüncü Parti Teknoloji Platformlarıyla Entegrasyon

API entegrasyonu, bir LXP'nin iletişim, bulut depolama, belge yönetimi, CRM (Müşteri ilişkileri yönetimi) ve ERP (Kurumsal kaynak planlaması) gibi şirket tarafından kullanılan üçüncü taraf iş uygulamalarıyla tam zamanlı çalışmasını sağlamaktadır.

LXP'nin Faydaları Nelerdir?

Kişiye Özel Öğrenme Yolları

LXP, kişiselleştirilmiş öneriler kullanarak çalışanların öğrenme yollarına rehberlik etmek için makine öğrenimi ve yapay zeka kullanmaktadır. Kişiselleştirilmiş öğrenme, çalışanların öğrenme hedeflerine yönelik içerik ve etkileşimlerle platformdan daha fazla yararlanmalarını sağlamaktadır. Buna ek olarak LXP'lerde, yöneticilerin kullanıcılara sunulan eğitim önerilerini manuel olarak yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Esnek Öğrenme

Geleneksel öğrenme, önceden planlama süreci gerektirmektedir. Çalışanlar, çevrimiçi bir kursu görüntülemek için bir saat (veya daha fazla) zaman ayırmalıdırlar. Ancak günümüz iş dünyasında, bir günlük programda eğitim için birkaç saat ayırmak her zaman mümkün olmayabilir. Çalışanlar, yoğun programlarına daha iyi uyacak şekilde, iş akışında içeriği hızlı ve esnek bir şekilde sunabilecek öğrenme deneyimlerine sahip olmayı tercih etmektedir. Tam da bu noktada LXP'ler, belirli ihtiyaçlara hitap eden mikro öğrenme içeriği sunmaktadır.

LXP ve LMS Arasındaki Fark Nedir?

LMS'de (öğrenme yönetimi sistemi), kurs dizileri ve öğrenme yolları LMS yöneticileri tarafından belirlenmekte ve çalışanlara tükettikleri içerik veya katıldıkları etkinlikler üzerinde çok az kontrol sağlanmaktadır. LXP ise öğrenme deneyimini kişiselleştirerek son kullanıcıların elinde tam kontrol sağlamaktadır. Çalışanlar kendi hedeflerini belirleyebilmekte ve kendi öğrenme yollarını belirleyebilmektedirler. LMS, öğrencilerin deneyimlerini önceden tanımlanmış bir müfredatla sınırlandırırken, LXP, çalışanları seçtikleri herhangi bir yöne yönlendirebilecek açık uçlu bir keşif platformu sağlamaktadır.

LMS, öğrenme içeriğinin yöneticiler tarafından sağlanan modüller ve kurslarla sınırlı olduğu, kapalı bir sistemdir. LMS sistemleri üçüncü taraf sağlayıcıların kaynaklarını içermez ve son kullanıcıların içerik oluşturmasına izin vermez. LXP'ler ise, üçüncü taraf içeriklerinin birleştirilmesine ve paylaşılmasına serbestçe izin veren açık sistemlerdir. Ek olarak LXP'ler, kullanıcıların platformdaki diğer kullanıcılar tarafından görüntülenmek ve kullanılmak üzere içerik küratörlüğü yapmalarına ve içerik eklemelerine olanak tanımaktadır. Bir LXP'de, son kullanıcılar paylaştıkları bilgilerle profillerini ve itibarlarını yükseltebilmektedirler.

LXP'nin Geleceği

LMS ve LXP gibi dijital öğrenme platformlarının gelecekte iş başarısı için çok önemli olması beklenmektedir. LMS sağlayıcıları, platformlarına LXP özellikleri eklemek için büyük çaba göstermektedir. Bir yandan da kurumsal alıcılar, sağlayıcıların onlara sağlayacakları sistemlere dair netlik aramaktadır. Bazı şirketler LXP ve LMS sistemlerini aynı anda kullanırken, bazıları da ikisi arasında seçim yaparak bir an önce altyapı oluşturmaya çalışacaktır. Bazıları LXP'yi LMS'nin yerine tercih ederken, bazıları da LXP'yi seçecek ve LMS sistemlerini kaldıracaklardır. İki çözümü de kullanmamış şirketlerin, bir çözümü mü yoksa iki çözümü de mi kullanacaklarına, ya da hiçbirini kullanmamaya devam mı edeceklerine karar vermeleri gerekecektir.

LXP sisteminin savunucuları, LXP'nin geleceğin öğrenme platformu olduklarını vurgulamaktadır. Eski LMS sağlayıcıları ve sadece LMS sistemi sağlayan firmalar, LXP platformlarına büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Önümüzdeki yıllarda birleşme ve devralmaların olması beklenmektedir. Genel kanı LMS sağlayıcılarının LXP şirketlerini satın alacağı yönünde olsa da, bunun tersinin doğru olması da mümkündür.