Yetişkinler için Başarılı Bir E-Öğrenme Deneyimi Oluşturmanın İpuçları Nelerdir?

Geçtiğimiz dönemlerde eğitimlerin çoğu yüz yüze yapılıyordu ancak son yıllarda, özellikle de COVID-19 döneminden sonra bu eğilim azalmaya başladı. Yetişkin öğrenimi genel olarak ne eğitmen ne de katılımcı için kolay bir süreç değildir. Katılımcıların dikkatleri genellikle farklı alanlara bölünmüştür (örn. Iş yoğunluğu, maddi durum, aile vb.). Ayrıca zaman, motivasyon ve ilgi eksikliği de yaşayabilirler. Yetişkinlere yönelik e-Öğrenme kendi yerinde ve zamanında öğrenme olanağı sunar. Eğitim her zamankinden daha rahat görünür. Çalışanlar yeri, saati ve tarihi kendileri seçebilirler. Bununla birlikte, yetişkin bir öğrencinin yemek pişirirken, e-postalara yanıt verirken ve haber akışlarını kaydırırken eğitime daha fazla odaklanmasına gerçekten nasıl yardımcı olabiliriz? Dikkatlerini nasıl kazanırız ve motivasyonu nasıl geliştiririz?

Yetişkinler için Başarılı Bir E-Öğrenme Deneyimi Oluşturmanın İpuçları Nelerdir?

Yetişkinler İçin e-Öğrenme Nasıl Çalışır?

1. Beyne Uyarı Verin

Ortalama dikkat süresinin her geçen gün giderek kısaldığı biliniyor. Bu, beyne sürekli bir uyarı vermemiz gerektiği anlamına gelir, böylece daha uzun bir dikkat süresi elde ederiz. Hem senkron hem de asenkron öğrenmede dikkat aralığı daraldığında soru sorabilir veya dikkatleri toplayacak bir espri yapabilirsiniz. Bu, farklı türde bir bilginin sunulmasıyla beyni canlandıracaktır.

2. Kısa ve Odaklı Tutun

Tamamlanması saatler süren uzun eğitimleri, özellikle de çok etkileşimli olmadığında kim sever? Hiç kimse! Sunduğunuz konuyla ilgili gerekli ve önemli bilgileri parçalar halinde verin. Gerekli tüm bilgilerin madde işaretleri, resimler, diyagramlar ve kısa videolarla açıklandığı, küçük bölümlere ayrılmış bir eğitimden daha iyi ne olabilir?

3. Görselleştirmeye ve Duygulara Dokunmaya Dikkat Edin

Samimi ve iyi tasarlanmış bir ortam temel ve ilk izlenimdir. Katılımcıları burada kazanırsınız ya da kaybedersiniz. Her yerde eski ve yeni yapışkan notların olduğu, kutu dosyaların masanızda yer aldığı, kalem bulmanın zor olduğu, kahve fincanınızı bırakacak boş bir yer bulamadığınız dağınık bir ofiste çalışmak zorunda olduğunuzu hayal edin! Aynı şey dijital ortam için de geçerli. Samimi, açık ve yapılandırılmış bir ortama ihtiyacınız var. Dikkatle seçilmiş görseller, net diyagramlar, uygun renkler, net yazı tipleri ve boyutların tümü, dikkat kazanma veya kaybetme oyununda çok önemli bir rol oynar.

4. Katılımcıları Dahil Edin

Eğitim ekip işidir. Katılımcılar da bu ekibin bir parçasıdır. Onlara konuyla ilgili bilgilerini sorun. Kendileri hakkında konuşmalarına, deneyimlerini paylaşmalarına ve hikaye anlatıcılığını benimsemelerine izin verin. Onlara seçenekler sunun. Bu hem webinar eğitimler hem de dijital eğitimler için geçerlidir. 

5. Gerçek Hayattan Örnekler ve Deneyimler Verin

Örnekler paylaşıldığında, özellikle de gerçek hayatta bir şey olduğunda anlamak daha kolaydır. Ayrıca örnekleri veya hikayeleri hatırlamak, 750 kelimelik düz bir metinden daha kolaydır.

6. "Tekrar Oynat"a basın

Tekrarlama öğrenmenin anahtarıdır. Bilgi her tekrarlandığında beynimizdeki hafıza performansı artar, çünkü bir şeyi hatırlamaya çalıştığımızda beynimiz sinirsel bağlantılar kurar. Bu nedenle insanlardan bilgiyi hatırlamalarını istemek önemlidir. Bunu düzenli olarak ilgili sorular sorarak, hatırlamalarını istediğimiz bilgilerden bahsederek, örnekler vererek, hikayeler anlatarak başarabilirsiniz.

Sonuç olarak, yetişkinlere yönelik e-Öğrenme zorlu olabilir ama aynı zamanda ilgi çekici bir oyundur. Eğitim oyununu her zaman ilginç tutun. Paylaşmak istediğiniz bilgiyi küçük parçalara ayırmaya çalışın ve tekrarlayın, hoş görseller, net örnekler, gerçek hayattan hikayeler ve etkileşim hareketleriyle insanların bunu özümsemesine yardımcı olun. Onlara oyunun bir parçası olduklarını hissettirin!