Metaverse Yakın Gelecekte Kurumsal Eğitime Önemli Bir Değişim Getirecek mi?
Metaverse, yakın gelecekte kurumsal eğitimin gelişiminde nasıl bir rol oynayacak? E-Öğrenme sağlayıcıları Metaverse’ü teşvik etmek için ne yapabilir?
Metaverse Kurumsal Eğitimi Değiştirebilir mi?
Şunu baştan söyleyelim, Mark Zuckerberg'ün "Meta"sından bahsetmiyoruz. Birkaç yıl önce hayatımıza oldukça popüler bir kavram olarak giren ve sanal gerçeklik tabanlı simüle edilmiş alternatif bir ortam olarak sunulan Metaverse'ten bahsediyoruz. Başlangıçta insanların rahatlaması için “Second Life” tarzı oyun ve uygulamalar oluşturmak için düşünülen Metaverse, insanlar onunla neler yapabileceğini keşfederek bu teknolojinin muazzam potansiyelini yavaş yavaş fark ettiler. Ancak sanal gerçeklik gözlüklerinin maliyeti, teknolojinin benimsenmesini istikrarlı bir şekilde azalıyor. Benzersiz bir deneyim için 100 doların altındaki Android telefonlara bile indirilebilen Pokemon Go gibi oyunlar, şirketlerin artırılmış ve sanal gerçeklik tabanlı oyun ve eğlence çözümlerine yatırım yapmalarını daha kazançlı hale getiriyor. Eğlence ve oyun kazançlı pazarlarsa, e-öğrenme neden olmasın, değil mi? Gelin şimdi Metaverse'ün yakın gelecekte kurumsal öğrenmede nasıl önemli değişiklikler getirebileceğine bakacağız.
Metaverse Kurumsal Öğrenmede Etki Yaratabilir mi?
Sosyal öğrenme yaklaşımının büyük şirketler tarafından etkin bir şekilde kullanıldığını gördük. İyi yapılmış bir görev sonunda birini takdir etmek, insan doğasının doğuştan gelen bir parçasıdır. Yaptığımız şey için ödüllendirilmeyi seviyoruz ve başarılarımızla tanınmaya başlarsak gurur duyuyoruz. Peki Metaverse'te her çalışan ve öğretmenin avatarlarının olduğu sanal bir öğrenme ortamı varsa ne olur? Yeni beceriler öğrendiğiniz, iş arkadaşlarınıza eğitimleri veya görevlerini tamamlamaları için meydan okuyabildiğiniz, sanal dünyadaki veya simüle edilmiş ortamdaki diğer öğrencilerle de etkileşime girebildiğiniz, animasyonlu avatarlara sahip olduğunuz bir öğrenme portalı düşünün.
Eğitim programlarını başarıyla tamamlamak için kazanılan ödüllerin, çalışanlar tarafından Amazon veya diğer alışveriş kuponları ile değiştirilebildiği güzel bir ortam. Ya da çalışanların dilerlerse ödül kuponunu bir hayır kurumuna bağışlayabilecekleri, ağaç dikmede, yetimhanelere veya hastanelere yiyecek veya kitap bağışlamada yardımcı olabilecekleri duyarlı bir ortam. Bu, Metaverse’ün kurumsal öğrenmeyi teşvik etmek için nasıl kullanılabileceğine dair senaryolarının yalnızca birisi.
Metaverse’ün Zorlukları
Kağıt üzerinde bu fikirler kulağa hoş gelse de bunları gerçek dünyada başarıyla uygulamak için aşılması gereken zorluklar bulunur.
1. Teknolojik Yetkinlikler
Son 15 yılda, iletişim şekillerimiz tamamen değişti. Eğitim bütçelerinin çok dışında olan ve savunma, tıp ve bazı kurumsal işletmelerde kısıtlı kullanıma sahip VR kulaklıkları, Japonya ve Çin'deki teknoloji firmalarının düşük maliyetli cihazları nedeniyle inanılmaz ucuzladı. Fakat asıl zorluk, dikkat çekici bir öğrenme deneyimi sunan karma gerçeklik çözümlerini kullanarak öğrenme içeriğinin yürütülmesinde yatmaktadır.
Çalışanlar VR tabanlı bir öğrenme deneyimine kaydolurken sadece iyi grafikli değil, aynı zamanda öğrenme hedeflerine ulaşmalarına ve kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olacak bir öğrenme deneyimi beklerler.
Öngördüğümüz trend ise, karma gerçeklik teknolojisine dayalı dijital öğrenme çözümleri için özel olarak tasarlanmış bir dizi yeni e-öğrenme standardının bulunması. Bu standartlar, düzenli e-öğrenme çözümleri için SCORM ve xAPI gibi mevcut standartların geliştirilmiş bir sürümü olabilir. Endüstri liderleri bir araya gelip Metaverse'te sunulabilecek sanal öğrenme deneyiminin en iyi şekilde nasıl yapılabileceği konusunda bir fikir birliğine varılabilir. Bu, hem e-öğrenme sağlayıcıları hem de karma gerçeklik tabanlı öğrenme çözümleri arayan şirketler için işleri kolaylaştıracaktır.
2. Bütçe Kısıtlamaları
Pandemi, dünyanın en büyük şirketlerinin belini kırdı, bu nedenle şirketler harcamalarını azaltmanın yollarını arıyor. Son zamanlarda, Almanya yükselen enflasyonun resesyona doğru döndüğünü açıkladı. Yatırımların sorumsuzca ele alınmasının ve durum tespiti yapılmadan dikkatsizce borç verilmesinin, ABD'deki Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünde gösterdiği gibi, birçok kurumun sıkıntılı zamanlara düşmesine neden oldu. Tüm bunlar, eğitim ve gelişim ekiplerinin finans ekibini daha yüksek eğitim bütçesini onaylamaya ikna etmesini daha da zorlaştırıyor. Bu nedenle, AR ve VR tabanlı öğrenme çözümlerinin üretim ve geliştirme maliyeti daha da düşene kadar, şirketleri bu tür çözümlere yatırım yapmaya ikna etmek çok çaba gerektirecektir.
Gelecek Fırsatlarla Dolu
Bu alanın büyüyeceğine inanmamızı sağlayan şey, Metaverse’ün gördüğü ilgi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, her büyük kurumsal şirketin Metaverse tabanlı bir öğrenme ortamına sahip olacağına inanıyoruz.