Hibrit İş Ortamında Çalışanlarınızın İhtiyaçlarına Nasıl Cevap Verebilirsiniz?

Pandeminin iş dünyası için en gözle görülür sonuçlarından biri, çalışma ortamlarının tamamen dönüşmesi olmuştur.

Hibrit İş Ortamında Çalışanlarınızın İhtiyaçlarına Nasıl Cevap Verebilirsiniz?

Uzaktan çalışmaya büyük bir geçiş ve ardından tutarsız ve belirsiz bir geri dönüş, çalışan dinamiklerini temelden değiştirdi. Şirketler artık esnek, değişken, hibrit bir çalışma düzenini, çalışanlara yeni beceriler kazandırılmasının her zamankinden daha kritik hale geldiği bir zamanda yönetmek durumunda.

Bu modern çalışma ortamında çalışanların öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için şirketlerin öğrenmeye yaklaşımlarını değiştirmeleri gerekmektedir.

  • Geleneksel sınıflar ve ofisler, çalışanların öğrenme sürecini işlerinden ayrı bir etkinlik olarak düşünmelerini sağlamıştır. Bu düşünce, çalışanların öğrenmeyi işin bir parçası olarak görmek yerine onları işlerinden uzaklaştıracak bir görev olarak görmelerine neden olmuştur.
  • İnsanlar bilgiye sadece ihtiyaç duyduklarında erişmeye alışkındırlar. Haberlere bakmak veya medya içeriği tüketmek gibi şeyler artık bir tıklamadan ibaret durumdadır. Bu, herhangi bir kuşağa veya gruba özgü bir durum değildir. Hepimiz hemen hemen her şeyin cevabından sadece birkaç saniye uzakta olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle öğrenmenin günlük iş hayatıyla entegre olması için mevcut çalışma ortamının değişmesi gerekmektedir.

Ancak kurumsal öğrenme bu hıza yetişmekte başarısız olmuştur. İnsanlar internet üzerinden ihtiyaç duydukları her şeyi öğrenirken, şirketler neredeyse hiçbir şey öğretmeyen dersleri ve kursları çalışanlarına vermekte ısrarcı olmuşlardır. Bu durum, günümüzde Spotify dinleyen insanlara kaset satmaktan farksızdır. Yani sürdürülebilir bir model değildir.

Şirketler artık kurumsal eğitim kursları oluşturmak ve geliştirmek için ne kaynak ne de zaman harcayabilirler, çünkü hızla gelişen iş ortamı artık esnek öğrenmeyi ve esnek öğrencileri gerektirmektedir.

Brandon Hall Group araştırması, çalışanların öğrenme ile şu anda olduğundan çok daha sık ilgilenmeleri gerektiğini ve şirketlerin de buna ihtiyacı olduğunu göstermektedir.

Eğer insanların gelişmesini ve yüksek performans göstermesini istiyorsak, her hafta bir ders almalarını veya günde bir kez bir dersi tıklayıp izlemelerini sağlayarak bunu yapamayız. Şirketlerin amacı, öğrenmenin sürekli, her yerde ve hayatın içinde olduğu bir noktaya ulaşmaktır. Bunu yapmak için, günümüzün modern öğrencilerinin karakteristik özelliklerine bakmalıyız:

  • Hızlı bir şekilde cevap bulmak isterler
  • Daha geniş bir medya çeşitliliğine ihtiyaç duyarlar
  • PC'ler, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi birden fazla cihazı kullanırlar
  • İçeriği zaman ve mekan olarak en uygun şekilde tüketirler.

Şirketler, bu özellikleri göz önünde bulundurarak çalışanlarının ihtiyaçlarına cevap verebilirler. Aslında düşünüldüğünde çalışanlara verilebilecek öğrenme deneyimlerinin hacmi ve çeşitliliği şaşırtıcıdır. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi kavramlar, öğrenmeyi daha hedefli ve kişiselleştirilmiş bir şekilde sunmayı kolaylaştırmaktadır. Artık insanların daha iyi, daha hızlı ve daha becerikli hale gelmeleri için ihtiyaç duyduklarını onlara sağlamak eskisi kadar maliyetli değildir.

Şirketler, öğrenme stratejileri için bütünsel bir yaklaşım benimsemeli, hem işletmenin hem de öğrencilerin ihtiyaçlarını anlamalı ve bunun gerçekleşmesi için doğru araç ve teknolojilerden yararlanmalıdır. Bu araç ve teknolojilerden bazıları şu şekildedir:

  • Oyunlaştırma, sanal ve artırılmış gerçeklik, senaryo tabanlı öğrenme gibi teknikleri kullanan formal öğrenme etkinlikleri öğrenmeyi daha ilgi çekici ve etkili kılmaktadır.
  • Bu formal deneyimleri destekleyen performans destek araçları, çalışanlara iş akışındaki bilgilere erişim sağlamaktadır.
  • Yeni bilginin iş ortamında uygulanmasını sağlayan fırsatlar, modern öğrencinin ihtiyacı olan bağlamı ve pekiştirmeyi sağlamaktadır.
  • Öğrenme alışkanlığı oluşturmak için mikro öğrenme seçenekleri, öğrenmeyi iş akışına uydurmak için başka bir stratejidir.
  • Mobil öğrenme fırsatları, öğrencilerin ihtiyacı olduğu yer ve zamanda bilgiye mobil olarak erişebilme olanağı tanımaktadır.