Yetişkinler için Dijital Eğitim: Daha İyi Öğrenme Sonuçları İçin Temel İpuçları
Yetişkinler için dijital eğitim, özellikle COVID-19 döneminde yüz yüze eğitimin azalmasıyla daha da önem kazandı. Ancak bu tür eğitim, genellikle dikkat dağıtıcı olabilir. Yetişkinlerin iş, aile ve diğer sorumluluklarıyla uğraşırken eğitimi tamamlamaları zor olabilir. Ancak dijital eğitim, katılımcılara kişisel zamanlarında ve yerlerinde öğrenme imkanı sunar. Peki, yetişkinlerin yemek yaparken, işle ilgilenirken veya sosyal medyada dolaşırken dikkatlerini eğitimde nasıl odaklayabiliriz? Onların ilgisini çekmek ve motivasyonlarını artırmak için ne yapabiliriz?
Dijital eğitim, adeta bir aşçının ustalıkla hazırladığı özenli bir yemek gibidir. Profesyonel bir aşçı, malzemeleri dikkatlice seçer, her adımı titizlikle planlar ve sunumu göz alıcı yapar. Aynı şekilde, eğitim tasarımcıları da katılımcıları, yani müşterilerini, bu aşamada göz önünde bulundurmalıdır. Her bir eğitim tasarımcısı, içeriği özenle seçerken, onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulundurmalıdır. Bu sayede, özenle hazırlanan eğitimler, katılımcıların damak tadına uygun bir deneyim sunar ve onları etkileşim içinde tutarak unutulmaz bir öğrenme yolculuğu yaşatır.
Bu eşsiz deneyimi katılımcılara yaşatmak ve yetişkinler için dijital eğitimi daha çekici hale getirmek için bazı ipuçlarından faydalanabiliriz.
Yetişkinler İçin Dijital Eğitimi Nasıl Etkin Hale Getirebiliriz?
Beyne Uyarıcı İçerikler Sunun
Ortalama dikkat süresi 10 ila 15 dakika arasında olduğu biliniyor. Bu süreyi uzatmak için beyni sürekli olarak uyarıcı içeriklerle beslemek gerekiyor. Eş zamanlı veya eş zamanlı olmayan öğrenme süreçlerinde dikkat süresi azaldığında, bir soru sorarak ya da esprili bir yaklaşımla beyni canlandırmak etkili olabilir. Farklı türde bilgiler sunarak dikkatleri diri tutmak da önemli.
Kısa ve Öz İçerikler Sunun
Kim uzun ve etkileşimi az olan eğitimleri seviyor ki? Kimse! Eğitimde konuyla ilgili önemli bilgileri madde madde, resimler, diyagramlar ve hap videolarla desteklenmiş kısa ve öz parçalar halinde vermek önemli. Tüm gereken bilgilerin küçük bölümlere ayrıldığı, görsellerle desteklenmiş bir eğitimden daha etkili bir şey olduğunu düşünmek zor.
İlk İzlenimi Önemseyin
Görüntü ve hissiyat, ilk izlenimde kritik bir rol oynar. Samimi ve düzenli bir ortam, dikkati kazanma veya kaybetme arasındaki fark olabilir. Dağınık bir ofis hayal edin: Eski ve yeni notlar, kutu dosyalar her yerde, masanızda yer kalmamış, kalem bulmak zor, hatta kahve fincanınız için yer yok! Aynı durum burada da geçerli... Samimi, açık ve düzenli bir ortama ihtiyaç var. Dikkat çekmede seçilen resimler, net diyagramlar, uygun renkler, okunaklı yazı tipleri ve boyutları dikkat çekme veya kaybetme arasındaki farkta
hepsi önemli bir rol oynar.
Eğitime Katılımı Teşvik Edin
Katılımcıları eğitimin bir parçası haline getirin ve onları teşvik edin. Eğitim, onların katılımı olmadan gerçekleşemez. Bu bir takım işidir. Onlara konuyla ilgili görüşleri hakkında sorular sorun. Kendi deneyimlerini paylaşmalarına, konuşmalarına ve hikayeler anlatmalarına izin verin. Seçenekler sunun. 'Bugün hangi konuyu öğrenmek istersiniz?' gibi sorularla onları dahil edin. 'Bu sizce sizin ve şirketiniz/hayatınız için ne kadar önemli?' veya 'Eğer bu durum yarın gerçekleşirse nasıl tepki verirsiniz?' gibi düşündürücü sorular sorarak katılımlarını sağlayın.
Gerçek Hayattan Örnekler ve Deneyimler Paylaşın
Bir konuyu gerçek hayattan örneklerle anlamak, özellikle somut örnekler verildiğinde daha kolay olabilir. Ayrıca, uzun düz metinlerden ziyade örnekler veya hikayeler, bilgiyi hatırlamayı da kolaylaştırır.
Bir Daha İzle" Butonuna Basın
Tekrar, başarı için önemlidir. Bilgiyi ne kadar çok tekrar edersek, beynimizdeki bellek performansı o kadar artar. Çünkü bir şeyi hatırlamaya çalıştığımızda, beynimiz yeni nöral bağlantılar oluşturur. Bu yüzden insanlardan bilgiyi hatırlamalarını istemek önemlidir. Bu, düzenli olarak ilgili sorular sormak, hatırlamak istediğimiz bilgiyi göndermek, örnekler vermek, hikayeler anlatmak gibi yöntemlerle başarılabilmektedir.
Sonuç olarak, yetişkin e-öğrenimi zorlayıcı olabilir ama aynı zamanda etkileyici bir deneyim de sunabilir. Eğitimi her zaman ilgi çekici tutmaya çalışın. Paylaşmak istediğiniz bilgileri küçük parçalara ayırarak ve tekrar, canlı resimler, net örnekler, gerçek hayattan hikayeler ve etkileşimli adımlarla sunarak insanların bunları daha kolay kavramalarına yardımcı olun. Onları, eğitimi bir oyun gibi deneyimlemeleri için teşvik edin!