Türk Telekom ve Nokia, 1 Terabit Hızında Bağlantı ile Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

Türk Telekom ve Nokia, 1 Terabit hızında bağlantı ile Türkiye’de bir ilke imza attı. Yeni nesil DWDM teknolojisi ile yüksek hızlı veri iletimi gerçekleştirildi.

Türk Telekom ve Nokia, 1 Terabit Hızında Bağlantı ile Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

Türk Telekom ve Nokia, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. Yapılan resmi açıklamaya göre, Türk Telekom, 1 Terabit (Tbps) hızında bağlantı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bu başarı, yeni nesil DWDM (Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama) teknolojisi kullanılarak İstanbul ve Ankara arasında yapılan optik iletim testlerinde elde edildi.

Türk Telekom’un Network Genel Müdür Yardımcısı Zafer Orhan, bu testin Türkiye’nin dijitalleşme sürecine katkılarından bahsederek, şunları söyledi: “Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri olarak, artan veri hızı ihtiyaçlarına cevap verebilecek, enerji tasarrufu sağlayan ve daha kolay yönetilebilir çözümler sunmaya devam ediyoruz. Şebekemizi en gelişmiş fiber optik teknolojileri ile güçlendiriyor ve tüm kullanıcılarımızı geleceğe hazırlıyoruz.” Orhan ayrıca, bu teknolojinin dijital oyun, otomotiv, enerji, tarım, akıllı şehir yönetimi, sağlık ve üretim gibi sektörlerde verimliliği artıracağını vurguladı.

Nokia Türkiye Genel Müdürü Erensoy Bilgin ise, Nokia’nın altıncı nesil süper-coherent Photonic Service Engine (PSE-6s) teknolojisinin enerji verimliliğine ve veri iletim hızlarına katkısını dile getirerek, “Türk Telekom ile bu önemli başarıyı yakalamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. PSE-6s teknolojisi, büyük ölçeklerde veri aktarımı yaparken enerji tüketimini minimumda tutarak çözüm sunuyor.

Bu deneme ile mevcut optik iletim teknolojisinin 2.5 katı hıza ulaşılırken, aynı zamanda önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlandığı belirtildi. 1 Tbps hızında veri aktarımı ile, Türkiye’nin dijital altyapısının daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.

Türk Telekom ve Nokia’nın 1 Tbps hızındaki optik iletim denemesi, Türkiye’nin dijital altyapısında devrim niteliğinde bir adım olarak öne çıkıyor. Bu başarı, yalnızca internet ve veri iletişimi için değil, aynı zamanda birçok sektörde iş süreçlerinin hızlanmasına ve verimliliğin artmasına olanak tanıyacak. Dijitalleşen dünyada Türkiye’nin bu tarz yenilikçi teknolojilerle geleceğe hazırlanması oldukça sevindirici bir gelişme.