Teknoloji İnsanın Gelişimiyle Buluşuyor

İnnova Akademi Grup Müdürü Sezgi Tüfekçioğlu eğitim teknolojileri, sürekli öğrenme ve potansiyelleri keşfetme üzerine sorularımızı yanıtladı. Keyifle ve ilham alarak okumanız dileğiyle.

Teknoloji İnsanın Gelişimiyle Buluşuyor

1.   Türkiye’nin önde gelen bilişim çözümleri firması olan İnnova’nın bünyesinde bulunan Innova Akademi’den bahsedebilir misiniz?

İnnova Akademi, Türkiye’nin önde gelen bilişim çözümleri firmalarından biri olan İnnova’nın bünyesinde yer alan bir birim. 2020 yılının başında şirket içinde birim olduk. İnnova Akademi’nin kuruluş yolculuğunun süresi kısa olsa da içeriğinin çok yoğun bir çalışma sonucu oluştuğunu ve bu anlamda uzun bir yolculuk olduğunu söyleyebilirim. Öncesinde eğitim süreçleri bir birim tarafından yürütülmüyordu. Hem İnnova’nın stratejisini desteklemek hem de eğitim ve gelişim süreçlerinde sektördeki çıtayı yükseltmek için İnnova Akademi’nin kurulmasına karar verildi. İlk günden beri bu yolculuk için ekibimle birlikte büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Özetlemem gerekirse İnnova Akademi, İnnova’nın eğitim, gelişim ve yetenek yönetimi süreçlerinden sorumlu olan birimi olarak 2020 yılının başından bu yana tüm İnnovalılara ilgili konularda hizmet veriyor.

2.    Innova Akademi çalışanlarına hangi alanlarda eğitimler verip süreç gelişimlerine katkı sağlıyor?

İnnova Akademi olarak tüm İnnova çalışanlarının hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine destek olacak tüm alanlarda eğitim sağlıyoruz. Elbette her birini bir gelişim süreci ve bunu tamamlayan çalışan deneyimi süreci olarak tasarladık. İşe LMS (Learning Management System) kurarak başladık. Böylelikle tüm işlemlerimizi dijitale çevirdik ve çalışanlarımıza da 500+ dijital kaynak sunduk.

Sonrasında çatıyı kurgulamak için teknoloji eğitimlerine odaklanmamız gerekiyordu. Çünkü çalışanlarımızın büyük bir çoğunluğu teknoloji alanında hizmet veriyor. Bu sebeple çalışanlarımıza sunduğumuz hizmetler arasında en büyük yüzdeyi, teknoloji eğitimleri alıyor. Bu kapsamda çok farklı ve niş işler var. Aynı alanda çalışsalar bile farklı seviyelerde olabiliyorlar. Kariyer yolculuklarında teknik gelişim anlamında net adımlar belirlemek, aynı zamanda teknoloji de hızla ilerlerken bu hıza yetişebilmek en zorlayıcı şeylerden biri oluyor. Dinamik bir şekilde ihtiyacı gidermek, teknoloji sektöründeki yenilikleri, gelişmeleri takip etmek, ardından çalışanlarımızla buluşturmak misyonumuzun en önemli noktalarından biri oldu. Bunu sağlamak için MOOC’ların yanında ihtiyaç analizi yaparak her sene yeniden oluşturduğumuz kataloğumuzu da her fırsatta kullandık.

Ardından sıra işin en sevdiğimiz bölümüne geldi. Teknoloji eğitimlerini ve mesleki gelişimi bir yana koyarsak, kişisel gelişimleri ve iyi bir öğrenen deneyimi yaşamaları için bugüne dek birçok proje gerçekleştirdik. Bunlardan bazıları liderlerimizin yetkinliklerini ölçümleyip, geri bildirimleri sonrası onlarla beraber planladığımız gelişim yolculuklarını içeren “Lead Future”... Bu projenin tasarımı ile Yetenek Yönetimi alanında Brandon Hall Altın Ödülü’ne layık görüldük. Projenin çalışanlar için olan versiyonu “Develop Future”, iç eğitmen yetiştirdiğimiz projemiz “Teach Future”, yeni mezunlarımızı işe almadan önce yaptığımız çeşitli bootcamp’lerin yanı sıra işe girdikten sonra adaptasyonlarını hızlandırmak için mentorluk sürecini de içeren “Install Future” gibi birçok projeye de imza attık. Bunları yaparken çalışanlarımız için daha kapsayıcı olmak adına gamification ve microlearning araçlarından faydalandık.

3. Eğitimlerinizde hangi yaklaşımları kullanıyorsunuz? Son dönemin trend yaklaşımlarından olan mikro öğrenme, oyunlaştırma ve interaktif video gibi yaklaşımlardan faydalanıyor musunuz?

İnnova Akademi’de en temel yaklaşımımız ihtiyaç ve isteğe odaklanmak... Çalışanlarımızın ihtiyacını anlamanın yanı sıra ilgili konuda gelişim isteğinin olması da ortak paydada buluştuğumuzu bize gösteriyor. Teknoloji konuları için ihtiyaç bazen rolün gerekliliği olurken bazen de bir proje gereği olarak ortaya çıkıyor. Ancak davranışsal konulara baktığımızda istek olmadan gelişim çok zor. Bu sebeple gelişim yolculukları için mutlaka bir envanter ya da gelişim merkezi aracılığı ile ölçümleme yapıp, sonrasında güçlü ve gelişim alanlarını aktardıktan sonra, sistemimiz aracılığı ile tüm gelişim yolculuğunu kendisinin belirlemesini istiyoruz. İnnova Akademi’de bu yolculuklar için birçok öğrenme aracı da sunuyoruz. E-kitaplar, makaleler, video eğitimler, interaktif eğitimler, sınıf içi eğitimleri örnek olarak verebilirim. Böylece çalışanımızın seçtiği yolculuğu biz hayata geçiriyoruz. Özetle İnnova Akademi’de insan bizim en önemli odağımız. İstek ve ihtiyaç bütünlüğü sağlanınca en iyi öğrenim deneyimini yaşatmak da bizim uzmanlığımız oluyor.

4.   Teknoloji kökenli bir şirket olarak yapay zekanın eğitimde yeri olacağını düşünüyor musunuz? Yapay zeka ile eğitime bakış açınız nedir?

Kesinlikle düşünüyorum. Bir süredir ChatGPT herkesin gündeminde. Eğitimlere ihtiyaç kalmayacak mı sorularını bugünlerde oldukça sık duyuyorum. Açıkçası eğitime ihtiyaç olmayacağı bir gün gelecek mi, buna inanmak çok zor. İnsan var oldukça gelişim bitmeyecek. Ama dönüşmek gerekecek. Eğitmenlerin yapay zekayla kıyaslayınca bir fark yaratması konusu gündeme gelecek. Senkron eğitimlerde bunun deneyimletme olacağı da açık. Yapay zeka desteğiyle daha da iyi bir deneyimleme ortamı sunulabilir. Eğitmenlerin literatür araştırması yapması da kolaylaşacak gibi gözüküyor. Her nereye varırsak varalım, ben yapay zeka ve eğitim ilişkisine daha pozitif bakıyorum. Böylelikle eğitim sektöründe kalitenin artacağını ve daha ihtiyaca yönelik bir dönüşümün başlayacağını düşünüyorum.

5.   Önümüzdeki yıllar için İnnova Akademi’nin hedefleri nelerdir?

İnnova Akademi çok eski bir oluşum olmamasına rağmen az zamanda çok ve kaliteli iş çıkarmış bir oluşum. Öncelikle bunu sağlamlaştırmak ilk adımımız olacak. Bu zamana kadar kişiselleştirilmiş projeler sunmaya gayret ettik, bunu daha yaygın hale getirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte sektördeki gelişmeleri takip etmeye devam edip, yeni projeler üreteceğiz. Her zaman çalışanlarımıza iyi bir deneyim yaşatmak odağımızda olmaya devam edecek.

6.   Son olarak neler eklemek istersiniz?

Öncelikle oluşumunuz içinde yer almaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Bir araya geldiğimiz için teşekkür ederim.