Performans Yönetimi İçin LMS ve Sürekli Öğrenmeyi Kullanmak

Performans yönetimi, bir şirketin sürdürülebilir olmasının zorunlu bir parçasıdır. Kurumsallıktaki önemine rağmen fazlaca ihmal edilen bir alandır. Peki LMS ve sürekli eğitim, performans yönetimini nasıl daha iyi hale getirebilir?

Performans Yönetimi İçin LMS ve Sürekli Öğrenmeyi Kullanmak

Performans Yönetimi LMS’i ile Çalışanlarınızın Bilgi ve Beceri Boşluklarını Kapatmak İçin 5 İpucu

1. Geri Bildirim Eğitimi ile Başlayın

Birçok kurumsal durumun temel sorunu iletişimdir. Yanlış iletişim yüzünden bazen birçok çalışanın duyguları incinebilmektedir. Ne kadar iyi niyetli ve haklı da olsa gelen eleştirilere üzülme eğilimi hepimizde bulunuyor. Eğitimin başlarında kullanıcılara nasıl geri bildirim verilmesi ve verilen geri bildirimin nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerine eğitimler vermelisiniz. Bu eğitim onların kariyerlerini kurtarabilecek türden bir eğitim olacaktır. Geri bildirim verirken, eylemin kendisine ve sorumluluk almaya odaklanın. Geri bildirim eğitimindeki hedefiniz çalışanların yaptıkları veya yapmadıkları şeylerin yanlış olduğunu fark etmelerini sağlamaksa öncelikle çalışanlarınıza bu noktayı düzeltecek yollar sunmalısınız. Fakat geri bildirim kişinin kendisini saldırıya uğramış hissetmesine neden olursa, verilen geri bildirimi önemsemeyecektir. Bu nedenle ilk etapta çalışanlarınıza geri bildirimlerde daha az "suçlu" hissetme konusunda eğitimler verebilirsiniz.  Ayrıca, "X'in sebebi sensin!" şeklinde suçlayıcı bir dil yerine "X’i yaptığında sonuç Y olur", şeklinde geri bildirim vermeyi deneyebilirsiniz.

2. Ön Değerlendirmeye Başlayın

Bu adım genellikle iş görüşmesinin bir parçası olarak düşünülür, ancak her türlü eğitimden önce yapılması gerekir. İnsanları bir kursa kaydetmeden, hatta kursu bile oluşturmadan önce bir ihtiyaç değerlendirmesi yapın. Değerlendirmeler için çalışanlar bazı anketlere yanıt verebilir veya kısa öz değerlendirme sınavları yapabilir. Bunu yapmadaki temel amaç stresi atmak ve işleri mümkün olduğunca eğlenceli tutmaktır. Bu sayede, kullanıcıların dürüst bir şekilde yanıt verme olasılığı artacaktır. Ayrıca bu tarz değerlendirmeleri tek seferlik yapmamalısınız. Periyodik bireysel değerlendirme, çalışanlarınızın değişen eğitim ihtiyaçları konusunda sürekli bilgi sahibi olmanızı sağlar. Çalışanlarınıza hafta sonu eğlenmek için ne yaptıkları gibi çok genel ve basit sorular bile sorabilirsiniz. Ya da iş yerine entegre edebilecekleri herhangi bir hobileri olup olmadığını. Hangi becerileri öğrenmeye ve geliştirmeye ilgili olup olmadıklarını da takip edebilirsiniz. Kim bilir, belki de çeviri ekibine katılabilecek gizli bir dil meraklısı keşfedersiniz.

3. Kişiselleştirilmiş Yollar Sunun

Bir sonraki mantıklı adım bir müfredat tasarlamaktır. Stajyerlerinizin kariyer yolunda onlarla birlikte çalışın, hangi pozisyonlarda gelişebileceklerini ve o pozisyona ulaşmak için hangi kurslara ihtiyaç duyduklarını gösterin. Stajyerlere istediklerinde kariyer yolunu değiştirme veya özelleştirilmiş yeni bir kariyer yolculuğuna başlama seçeneği sağlayın. Bir muhasebe stajyeri belki de zaman içinde halkla ilişkilerde veya ön büro çalışmalarında daha iyi olduğunu fark edebilir. Sürekli eğitim kariyer yolundaki değişimleri tanımalarında onlara yardımcı olurken, özelleştirilmiş LMS de istedikleri kariyer hedeflerine ulaşmalarına ve gerçek potansiyellerini görmelerini engelleyen bilgi ve beceri boşluklarını tespit etmelerine yardımcı olacaktır.

4. JIT (Tam Zamanında) Destek Araçları Sağlayın

Günümüzde istihdam çeşitliliği bize daha fazla seçenek sunarken bir yandan da iş-yaşam dengesi ve iş tatmini için daha fazla alan sağlıyor. Bu da artık sevmediğimiz bir işte kalmak zorunda olmadığımız anlamına geliyor. Dijital öğrenme ve çalışanlara uygun değerlendirmeler, herkesin sorunlarını çözmeye yarayacak bir sistemi beraberinde getirebilir. Ek olarak sürecin herhangi bir aşamasında ihtiyaç duyduğunuz anda yardım alabilirsiniz. İyi çalışan bir LMS, herhangi bir senaryoda JIT, yani tam zamanında kaynaklar sunabilir.

5. Değerlendirme Sonrası Sürecine Önem Gösterin

Tek seferlik kursların veya yıllık uyumluluk incelemelerinin aksine sürekli değerlendirme, adı üstünde süreklidir. Bir kursun veya bölümün sonunda bitmez. Ancak bir sonraki kursa devam etmeden önce çalışanlarınızın daha önceki kurs süreçlerinden bir şeyler edinip edinmediklerini test etmek isteyebilirsiniz. Sürekli öğrenme ve LMS, bilgi edinimini doğrulamak için kısa ders özetleri ve değerlendirme testleri tasarlamanıza yardımcı olabilir. Buna ek olarak, gelecek kurslar için öneride bulunma ve hangi eğitim alanlarının daha fazla detaylandırılacağı gibi konularda Eğitim ve Gelişim departmanlarına rehberlik edebilir. Ünite sonu sınavlarının yanı sıra, büyük verinin gittikçe önem kazandığı bugünlerde bireysel raporlar büyük veri oluşturmada katkı sağlayabilir. Bilgileri anlaşılabilir parçalar halinde biçimlendirirken rapor şablonları size yardımcı olacaktır.

Performans Yönetimi LMS’leri İş Gelişimi Konusunda Nasıl Yardımcı Olacak?

İş ortamında sürekli öğrenme çalışanların işle ilgili becerileri sürekli olarak kazanmasını ve geliştirmesini sağlar. Sürekli öğrenmenin performans yönetimi bileşeni aynı zamanda yöneticilerin daha profesyonel olmasına da yardımcı olur. İlk olarak, yönetim kademesinden personele kadar herkese yapıcı eleştiriler vermeyi ve almayı öğretin. Çalışanlara kurs önermeden önce bir ön değerlendirme yapın. Sonrasında ideal kursları listelemek için onlarla birlikte çalışın. Gelişen hedeflerine ve rollerine göre istedikleri zaman kurslarını değiştirebilecekleri konusunda onları bilgilendirin. Öğrenme seviyesini test etmek için düzenli olarak quizleri kullanın. İşyeri verimliliğini engelleyen gizli performans boşluklarını kapatmak için JIT kaynaklarını da kullanın.

Eğitim gereksinimlerinizi belirledikten ve ekibinizden girdi topladıktan sonra doğru performans yönetimi LMS'ini aramaya başlayabilirsiniz.