Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Oluşturmanın Maliyeti Nedir?

Yeni ürününüzün başarılı olmasını istiyorsanız, kullanıcıların karşılanmayan ihtiyaçlarına cevap vermeli ve çözülmemiş sorunları ele almalısınız. Bu konulardan önce eğitim teknolojilerinin (edtech) ne olduğunu ve neden geleneksel öğrenme yöntemlerinden daha iyi olduğunu kısaca gözden geçirelim ve daha sonra maliyetlere bakalım.

Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Oluşturmanın Maliyeti Nedir?

Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Geliştirmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Eğitim alanı aslında uzun yıllardır yavaş tempoyla da olsa dijitalleşiyordu. Son yıllarda başta Covid-19 olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı eğitim teknolojileri sektörü yıllardır ulaşmaya çalıştığı dijitalleşme seviyesine bir anda ulaştı. Özellikle e-öğrenme pazarının 315 milyar dolar değere ulaştığı 2021 yılı, eğitim uygulamalarının yükselişi için bir dönüm noktası oldu.

Ayrıca öğretmenlerin %53'ü de öğrencileri dijital cihazlara daha kolay eriştiğinde eğitimin daha etkili olduğunu söylüyor. Binlerce girişim, Google, Meta ve Amazon gibi büyük şirketlerden pazar payı almak ve eğitim yazılımlarından kar elde etmek için rekabet ediyor.

Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Nedir?

Çevrimiçi eğitim uygulamaları, teknolojiyi öğrenme ortamına entegre ederek eğitim sürecini teşvik eden, basitleştiren ve zenginleştiren uygulamalardır. Dijital ders kitapları, öğretmen-öğrenci iletişim portalları ve sanal sınıflar çevrimiçi eğitim uygulamalarına bazı örneklerdir. Ayrıca kullanıcılar eğitim uygulamalarını tercihlerine göre özelleştirebilirler. Çevrimiçi eğitim uygulamalarının bazı türleri şunlardır:

·        Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS'ler)

·        Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi çok boyutlu teknolojiler

·        Kişiselleştirilmiş öğrenme uygulamaları

·        Akademik yönetim platformları

·        Sanal sınıflar

·        Çevrimiçi program yönetimi (OPM)

Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Kullanmanın Faydaları

E-öğrenme veya çevrimiçi eğitim terimi, öğrenciler, eğitimciler, okullar ve akademik kurumlar arasındaki verimliliği ve iletişimi geliştirme sürecini ifade eder. Birçok sektör uzmanı, eğitim teknolojileri sektörünün yıllarca büyümeye devam edeceğini düşünüyor ve sektörün 2022'den itibaren 6 yıl içinde %20'lik bir CAGR ile büyümesini bekliyor. Eğitim teknolojilerini kullanmanın avantajlarına bakalım:

1.     Uygulama geliştiricileri, yüz yüze eğitimde olmayan özellikler ekleyerek uygulamalarını geliştirebilirler.

2.     CompTIA'nın çalışması, on öğrenciden dokuzunun sınıfta teknolojiyi kullanmanın dijital çağda öğrenmelerini geliştireceğini düşündüğünü tespit etmiştir.

3.     Artık bilgisayar ve internet kullanarak eğitim materyallerin çoğuna erişmek mümkün.

4.     Derslerin ve eğitim hedeflerinin bireyselleştirilmesiyle birlikte eğitim çıktıları çok daha iyi hale gelebilir.

5.     Eğitmenler, kullanıcılarının ilerlemelerini sistem içinden kolayca takip edebilir ve gerektiğinde ek eğitim veya tekrar yaptırma gibi aksiyonları alabilir.

6.     Kullanıcılar dijital araçları kullanarak kendi hızlarında çalışabilirler.

7.     Eğitimde teknoloji kullanımı, kullanıcılar arasında bilgi paylaşımı ve yardımlaşmanın artmasına yardımcı olmuştur.

8.     Eğitmenler, sıkıcı konuları ilgi çekici ve eğlenceli hale getirmek için eğitim teknolojileri uygulamalarını kullanabilirler.

Çevrimiçi Eğitim Uygulaması Geliştirme Süreci

Eğitim teknolojileri uygulamaları kullanışlı ve karlıdır ancak bunları net bir strateji olmadan kullanmaya çalışmak başarısızlığa yol açabilir. Cep telefonları ve tabletler gibi cihazlar için mobil öğrenme uygulaması oluşturmak, yaratıcılık ve e-öğrenme hakkında derinlemesine bilgi gerektirir. Bu nedenle uygulama geliştiricileri, eğitmenlere çalışmalarında yardımcı olacak, kanıta dayalı çözümler sunmaya daha fazla önem vermelidir. Bu uyarıları aklımızda bulundurarak eğitim teknolojileri uygulaması geliştirmenin adımlarına bakalım.

·        Fikir Geliştirme
Bir uygulamanın başarısı büyük ölçüde ilk konseptine ve fikrine bağlıdır. Daha sonra bu fikir uzman görüşleri ve teknik bilgilerle beslenir.

·        Hedef Kitle Belirleme ve Araştırma
İkinci adım hedef tüketici kitlesini belirlemektir. Geliştireceğiniz uygulamayı kurumsal eğitim kitlesine mi, K12 kitlesine mi yoksa farklı bir kitleye mi pazarlayacağınızı iyi seçmelisiniz.

·        Doğru Ekibi Oluşturma
Eğitim uygulaması oluşturmak için iyi bir ekip gerekir. Projenizin başarısı iyi bir ekip oluşturmaya bağlıdır, bu yüzden eksik bir ekiple yola çıkmamalısınız.

·        Uygulamayı Teste Tabi Tutma
Geliştirdiğiniz uygulamayı test edebilecek bir uzman grubu oluşturmalısınız. Bunun için fikir alırken danıştığınız uzmanların deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Soru-cevap uzmanları, Kullanıcı Arayüzü (UI) / Kullanıcı Deneyimi (UX) tasarımcıları ve uygulama geliştiricileri, uygulamanız hakkında geri bildirim almak için ideal adaylardır.

·        Sahip Olunması Gereken Özellikleri Ekleme
Eğitim teknolojileri uygulamalarının yetkilendirme, bildirimler, ödeme portalları ve arama çubuğu gibi sahip olması gereken çeşitli özellikler vardır.

Eğitim Amaçlı Uygulama Geliştirme Maliyetleri

Son olarak, eğitim yazılımı geliştirme fiyatları hakkında kapsamlı bir araştırma yapmayı unutmamalısınız. Uygulamanız hakkında heyecana kapılmadan önce modern eğitim teknolojileri uygulaması geliştirme maliyetleri hakkında pazar araştırması yapmalısınız. Bunun için ilk olarak projenizin kapsamını analiz edin ve en uygun sonuçları verebilecek mobil uygulama geliştirme şirketini bulun. Eğitim teknolojilerinde mobil uygulama geliştirme maliyetini etkileyen bir dizi faktör vardır:

1. Uygulamada Bulunacak Özellikler

Ürününüzde birçok özellik bulundurmayı mı planlıyorsunuz? Bildiğiniz gibi bazı özellikleri eklemek, diğerlerine göre daha uğraştırıcı ve dolayısıyla maliyetlidir. Bu nedenle uygulamanızdaki özelliklerin türüne ve sayısına bağlı olarak maliyetiniz de değişecektir.

2. Projenin Ölçeği

Uygulamanızın karmaşıklığı, seçtiğiniz özelliklere, entegrasyonlara ve uygulamayı nasıl geliştirdiğinize bağlı olarak değişir. Uygulama ne kadar küçük ve temel olursa, geliştirilmesi için o kadar az zaman ve kaynak gerekir.

3. Geliştirme Stratejisi

Mevcut bir platform üzerine uygulama geliştirmek, üstün kullanıcı deneyimine ve daha hızlı bir uygulamaya sahip olmak demektir. Bu nedenle de daha pahalıdır. Çok sayıda gelişmiş özelliğe sahip bir uygulamaya ihtiyacınız varsa maliyetine rağmen mevcut bir platform üzerine uygulama geliştirmeyi seçmelisiniz. Ancak basit bir ürün yaratmaya çalışıyorsanız hibrit çözüm deneyebilirsiniz.

4. UI/UX Tasarımının Karmaşık Detayları

Kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü, son yıllarda hemen hemen her yazılım geliştirme şirketinin odak noktası haline gelmiştir. Doğal olarak kullanıcı deneyimini geliştirmeye ne kadar çok odaklanırsanız, maliyeti o kadar yüksek olacaktır.

5. Teknoloji Ekibi

Uygulama geliştirirken muhtemelen iş analistine, proje yöneticisine, soru-cevap uzmanına ve kıdemli geliştiriciye ihtiyacınız olacak. Her beceri seti farklı maliyete sahiptir, bu nedenle ekip üyelerinizi dikkatlice seçmelisiniz. Doğru seçimleri yapmak için aşağıdaki yol haritasını izlemelisiniz:

·        Gereksinimleri önceliklendirme

·        Proje hedeflerini tanımlama

·        Pazar araştırması

·        Bilgi toplama

·        Potansiyel ortakların belirlenmesi ve listesinin oluşturulması

·        Her ekibin becerilerinin değerlendirilmesi

·        Maliyetler hakkında bilgi almak

6. Uygulama Bakım Maliyetleri

Maliyetler, uygulamanın tamamlanması ve yayınlanmasıyla bitmez. Uygulamanızın App Store ve Google Play’de popüler kalması için düzenli bakım yapmalısınız. Uygulamanızı güncellemediğinizde, hatalarını düzeltmediğinizde ve yeni özellikler sunmadığınızda, müşterileriniz çok büyük ihtimalle daha iyi ve yenilikçi bir çözümü tercih edecektir. Yazılım bakım maliyetleri, projenin geliştirme maliyetlerinin yaklaşık %15-20'sine tekabül eder.

Son Sözler

Eğitim sisteminin dijital dönüşüm geçirmesinden bu yana neredeyse on yıl geçti. COVID-19 salgını bu geçişi hızlandırdı ve eğitimin çehresini değiştirdi. Eğitim teknolojisi sadece COVID-19 gibi belirli dış etkiler nedeniyle değil, aynı zamanda benzersiz özellikleri nedeniyle de oldukça kârlıdır.

Bununla birlikte, bu sektörde bir iş kurmak, özellikle uygun araçlar olmadığında zor olabilir. Sonuç olarak, ilgili uzmanlığa sahip bir geliştirici ekibi işe almalı ve yazılım geliştirirken onlara uygun rolleri atamalısınız. COVID'siz bir çağda eğitimin yeni fikirlere ihtiyacı var ve sahip olduğunuz parlak fikir, eğitim dünyasına hitap edecek sıradaki şey olabilir.