VR ile Eğitim, Uzaktan Çalışanların Eğitiminde Devrim Yaratabilir mi?
VR teknolojisi gelişmeye devam ettikçe daha fazla şirket bu teknolojiyi oryantasyon ve eğitim süreçlerine entegre ediyor.
Sanal gerçeklik teknolojisi gelişmeye devam ettikçe farklı yetkinlik boşluklarını kapatabilecek etkili eğitim programları sunmak için kullanılabileceği açıkça ortaya çıkıyor.
VR sadece temel yetkinliklerin geliştirilmesine değil, aynı zamanda sosyal beceri boşluklarının kapatılmasına da yardımcı olabilir. Harvard İş Raporu verileri, ankete katılan işe alım müdürlerinin %59'unun ve yöneticilerin yaklaşık %89'unun iletişim, ekip çalışması ve liderlik konularında sosyal becerilere sahip adayların zor bulunduğunu göstermektedir.
Birçok firma uzaktan çalışma ve iş birliği üzerine kurulu bir gelecekle karşı karşıya kalırken, temel yetkinliklerle birlikte bu sosyal becerilerin çoğu eskiden olduğundan çok daha değerli hale geliyor. Gallup verileri, Covid-19 pandemisiyle birlikte evden çalışmanın yükseldiğini, evden yapılabilecek işlerde bu yaklaşımın nasıl bir hızla benimsendiğini gösteriyor. Bu da doğal olarak şirketleri işe alma ve çalışanlarını eğitme yöntemlerini gözden geçirmeye zorluyor. Sanal gerçeklik, etkili sonuçlar elde etmek için mantıklı ve ilgi çekici bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Yüz Yüze Ortamları Simüle Eden Uzaktan Eğitim
Sanal gerçekliğin öne çıkan özelliği sağladığı gerçekçilik olabilir, fakat çeşitli araştırmalar, eğitim uzmanlarının ve yöneticilerinin video tabanlı öğrenmeyle ve geleneksel eğitimle karşılaştırıldığında VR tabanlı eğitimin zaman verimliliğini de öne çıkardığını vurgulamaktadır. İşe alım, oryantasyon ve eğitim gibi noktalarda sanal gerçekliğin (VR) kullanılması dakikalar değil, saatler kazandırmaktadır.
VR, çalışanların nispeten kısa süreler içinde daha fazla bilgi öğrenmelerini ve işlemelerini sağlamak için çok boyutluluk sayesinde kapsamlı öğrenme deneyimleri sunma gücüne sahiptir. Öğretim tasarımcıları bu deneyimi sunabilmek ve kullanıcıya kişiselleştirilmiş eğitimler verebilmek için VR eğitimini modüllere bölerek kullanabilir.
Bu sayede VR eğitimi yüz yüze oturumlar kadar etkili olur, tek farkı eğitim uzaktan ve geleneksel eğitim programlarında ihtiyaç duyulan zamandan çok daha az zaman istemesidir. Veriler ve geri bildirimler, şirket içi eğitim programlarını uzaktan çalışma ortamına dönüştürmek isteyen şirketlerin, sanal gerçeklik çözümlerini benimserken eğitim verimliliğinde düşüşler konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını göstermektedir.
VR ile eğitim aynı zamanda kullanıcılara anında geri bildirim sağlanmasında yardımcı olabilir. Bu sayede çalışanlar geliştirmeleri gereken yerleri daha iyi anlayabilir ve bilgileri daha verimli bir şekilde öğrenmek için çalışabilir.
Kontrollü Sanal Senaryolarla Öğrenme
Sanal gerçeklik, çalışanların güvenli ve kontrollü bir sanal ortamda karmaşık senaryolara dalarak hazırlanmalarına olanak tanır. Hastalar üzerinde kritik operasyonlar gerçekleştirebilir, izole edilmiş petrol kulelerinde zor prosedürlerden geçebilirler.
Bu eğitim biçimi, önümüzdeki yıllarda insanları yüksek riskli iş rollerine hazırlamak için benimsenecek olmanın yanı sıra uzaktan eğitim için de fazlaca kullanılabilir. Bunun nedeni, sanal gerçekliğin liderlik ve ekipler çalışması gibi sosyal beceriler geliştirmeye yardımcı olabilecek senaryoları simüle etme potansiyeline sahip olmasıdır.
Bir sektör uzmanı, "İnteraktif bir sanal ortamda, evde eğitimi yüz yüze sınıf ortamında çoğu zaman yapılamayacak şekilde yönlendirebilecek gerçek dünya senaryoları oluşturabilirsiniz. Bu, çalışanları belirli ekipman veya makinelerin kullanımı konusunda eğitirken özellikle yararlıdır. Çeşitli senaryolar, gerekirse her kullanıcı tarafından yüzlerce kez güvenli bir şekilde tekrarlanabilir.” diyerek yukarıda bahsettiklerimizi özetliyor.
AR ve VR, gelecekteki olası bir pandemi sırasında üretim, petrol ve gaz gibi endüstriler için daha güvenli eğitim ortamları sunabilir. Fakat birçok şirket bu modern teknolojinin sağlayabileceği birçok faydadan sadece bir tanesi olduğunu keşfetmeye başlıyor.
Karar Vermede Somut Gelişmeler
Şirketler, sanal gerçeklik programları tarafından oluşturulabilecek karmaşık senaryolar aracılığıyla çalışanların beceri setlerindeki boşlukları belirlemelerine ve bu boşlukları verimli bir şekilde kapatabilir. VR, bunu gerçekleştirmek için yapay zeka (AI) ile birlikte çalışarak çalışanların ürettikleri büyük verileri analiz etmek, yeni beceriler ve yetkinliklerin geliştirilmesine yardımcı olmak için anında değişiklikler yapabilir.
VR, bir iş rolüyle ilgili hemen hemen her senaryoyu üretme yeteneği ile bir çalışanın işlerinde karşılaşabileceği durumlar üzerinde dinamik kontrol unsuru sağlar.
Bir VR&AR ajansı, bu noktayı daha detaylı göstermek için Deloitte ile çalışarak çalışanların ilgisini çekmek amacıyla bir film serisi geliştirdi. VR tabanlı senaryoda kullanıcıya tepkisine yönelik karar vermeye teşvik edecek sahneler kullanıldı. Her olası karar, anlatı içindeki yeni bir senaryoyu barındırıyordu. Deloitte, bu deneysel eğitim sonucunda çalışanlarının daha yüksek katılım ve daha iyi bilgi saklama düzeylerine ulaştığını ortaya koymuştur.
Sanal gerçeklik ile eğitim hala emekleme sürecinde olmasına rağmen, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışı ve Metaverse’ün potansiyeli, tamamen evden çalışmaya dayanan bir geleceği sadece olası değil, aynı zamanda kazançlı hale getiriyor. Yeni işe alımlar ve mevcut çalışanlar için VR eğitim programlarını keşfetmede daha hızlı hareket eden şirketlerin bunun faydasını görmesi ve rakiplerine karşı rekabet avantajı kazanması muhtemeldir.