Video Temelli Öğrenme Nedir? Faydaları Nelerdir?
Videolar, e-öğrenmede kullanmak için oldukça etkili araçlardır. Videolar sadece bilişsel yükü azaltmakla kalmaz, aynı zamanda izleyicinin dikkatini çeker ve genel katılımı artırır.
Videolar, e-öğrenmede kullanmak için oldukça etkili araçlardır. Videolar sadece bilişsel yükü azaltmakla kalmaz, aynı zamanda izleyicinin dikkatini çeker ve genel katılımı artırır. E-Öğrenmede video kullanımının kullanıcılara akılda kalıcı ve güçlü öğrenme deneyimi sağlamasının çeşitli nedenleri vardır.
- Dersin ana fikrini anlatan 8 dakikalık animasyonlu bir video izleme ve 5.000 kelimelik bir makale okuma seçeneği verildiğinde, kullanıcılar öğrenme aracı olarak kesinlikle videoyu seçeceklerdir.
- Daha da önemlisi, e-öğrenme aracı olarak videoların asıl gücü, nesiller arası kaynaklar olmalarında yatmaktadır. C Kuşağı'ndan Boomerlara, X, Y ve Z Kuşağı'na kadar farklı nesillerden çalışanlara sahip şirketler e-öğrenmede video yaklaşımından büyük faydalar sağlayabilir.
Video Temelli Öğrenme Ne Tür Faydalar Sunar?
Bilgilerin Akılda Kalıcılığını Artırır
Durağan grafikler, metinler veya seslerle karşılaştırıldığında videolar kullanıcılar için çok daha ilgi çekicidir. Akıcılıkları ve ilgi çekici olmaları nedeniyle de daha akılda kalıcı öğrenme deneyimi sunarlar.
Mikro Öğrenme Yaklaşımına Zemin Hazırlar
Kullanıcılar yeni bir kavram veya fikir hakkında bir şeyler okuduklarında veya duyduklarında genellikle üzerinde kısa süre düşündükten sonra kendi işlerine devam etme eğilimindedirler. Kullanıcılar, öğrendikleri yeni kavramı çevrimiçi eğitim videolarıyla, özellikle de kısa biçimli mikro öğrenme ile öğrendiklerinde, bu kavram üzerine daha etraflı düşünmek için duraksayabilir. Bu da yeni öğrendikleri şey hakkındaki düşüncelerinde değişikliklere neden olur.
Sürekli Erişilebilir İçerik Sunar
Sürekli erişilebilir içerikler özellikle sosyal öğrenme aracı olarak yararlıdırlar. Bu tür içerikler iş akışında kullanılmak üzere tasarlanmıştır, böylece çalışanlar ilgili içeriklere tam ihtiyaç duydukları zamanda ve yerde erişebilirler. Ayrıca transkriptler veya altyazılar ekleyerek videoların erişilebilirliğini daha da artırabilirsiniz. Eğitim için video gibi yüksek etkili araçlarının kullanılması, eğitim programlarını çalışanlar genelinde daha kabul edilebilir ve erişilebilir hale getirir.
İsteğe Bağlı Öğrenmeyi Mümkün Kılar:
Videolar, iş akışında öğrenmeye yardımcı materyaller olarak performans desteği için kullanılabilir. Bu, kullanıcıların onları tam olarak ihtiyaç duydukları anda kullanmalarına yardımcı olur.
E-Öğrenme Videolarının Etkisini Artırmak için Hangi Video Formatlarını Kullanmalısınız?
E-Öğrenme videolarınızın değerini aşağıdaki yaklaşımları uygulayarak artırabilirsiniz:
- Kullanıcı tarafından oluşturulan videolar, informal eğitimi teşvik etmede harika çözümlerdir.
- Tam zamanında videolar, çalışanların ihtiyaç duyduğu anda ve zamanda takviye eğitimi sağlamak için mükemmeldir. Ders özetleri, "how to", "izle ve öğren” ve "SSS" türündeki videolar tam zamanında videolara örnek olarak gösterilebilir.
- Teaser videoları, farkındalık yaratmak, merak uyandırmak ve e-öğrenme programları hakkında heyecan yaratmak için kullanılabilir.
- Videolar, tamamlayıcı alıştırmalarda, tatbikatladar ve simülasyonlarda çok etkilidir.
- Takviye videoları inceleme ve güçlendirmede harika araçlardır ve unutulmuş bilgileri hatırlatmak için mükemmel yardımcı materyallerdir.
Kurumsal Eğitim Videolarınızı Hangi Stratejilerle Daha İlgi Çekici Hale Getirebilirsiniz?
Aşağıdaki öneriler, L&D (Eğitim ve Gelişim) ekiplerinin video temelli eğitimlerin etkisini en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olabilir:
- Öğrenme “süreçleri” Oluşturun: Eğitimi tek seferlik bir iş olarak görmeyin. Uzaktan çalışmanın kalıcı bir konsept olduğu göz önünde bulundurulduğunda L&D ekipleri işe alım eğitiminden mevcut becerilerin geliştirilmesine, pekiştirme eğitimlerine ve tazeleme kurslarına kadar her alanda video tabanlı öğrenmeden faydalanmalıdır.
- Formal Öğrenme İçin Yardımcı Videolarla Bir Video Kütüphanesi Oluşturun: Mikro öğrenme, how to videoları, ipuçları ve püf noktaları, hızlı hatırlama içeriği ve tam zamanında videolar gibi öğrenme stratejilerini desteklemek için video tabanlı eğitim öğeleri oluşturun. Eğitmenler daha sonra yüz yüze eğitimden formal ve, uzaktan öğrenme programlarına geçişi kolaylaştırmak için de bu videolardan yararlanabilirler.
- Videolarınızı Oyunlaştırın: "Oynayarak öğrenme", yaklaşımı, özellikle uyum programları veya zorunlu sertifika eğitimi gibi sıkıcı konularda öğrenmeyi eğlenceli hale getirmenin harika bir yoludur. Oyunlaştırılmış videolar, rekabetçi öğrenme yoluyla öğrenme deneyimini ve katılımı geliştirmeye, ekip oluşturmayı teşvik etmeye ve ekipler arasındaki işbirliğini artırmaya yardımcı olur.
- Mikro Öğrenme Videolarından Yararlanın: Kısa ve dinamik çevrimiçi eğitim videoları, statik ve uzun eğitim içeriğinden daha ilgi çekicidir. Bu videolar kısa ve hedefli bir öğrenme sağlamanın yanında eğitim sırasında ve eğitim sonrasında destek kaynağı görevi görür.
- Videolarınıza Senaryo ve Dallanma Öğeleri Entegre Edin: Senaryo Tabanlı Öğrenmenin (SBL) kullanımı ve videolarda dallanma, izleyicilere gerçekçi öğrenme deneyimleri sunmaya yardımcı olur. Eğitmenler, gerçek hayattaki durumları (işle ilgili zorluklar) göstermek ve bunlarla başa çıkmanın alternatif yollarını göstermek için videoları kullanabilir. Öğrenme boşluklarını kapatmak ve çalışanların yeni öğrendiklerini uygulamaları için güvenli bir ortam sağlamada kontrol noktaları olarak kullanılırlar. Dallanma, öğrenciye çok boyutlu problem çözme fırsatları sunarak alternatif seçimlerin, kararların ve eylemlerin sonuçlarını anlamalarını sağlar.
Video Tabanlı Öğrenmeyi Kurumsal Eğitiminize Nasıl Entegre Edebilrisiniz?
İçeriğinizi Kısa ve Öz Tutun:
Video Tabanlı Öğrenme, formal eğitimin yanı sıra performans desteği sunmak için son derece etkili bir yaklaşım olsa da videoların pasifliği öğrenme hedeflerini baltalayabilir. Uzun videolarda bu problemle karşılaşmanız muhtemeldir.
Çalışanların Alanlarıyla İlgili Konu Seçimi Yapın:
E-Öğrenme videolarını bir senaryo veya hikaye etrafında oluşturmak iyi bir stratejidir, ancak videolar hedef kitlenizin alanlarıyla alakalı olmalıdır.
Videoları Etkileşimli ve İlgi Çekici Şekilde Oluşturun:
İnteraktif e-öğrenme videoları daha ilgi çekici eğitim sunmaya yardımcı olur. 360 derece e-öğrenme videolarını kullanmayı vadeden trend, standart video içeriğinin ötesinde çok boyutlu deneyimler sunmaya ve eğitimde video yaklaşımını bambaşka bir boyuta taşımaya hazırlanıyor.
Farklı Cihazlar İçin Optimize Edin:
İnteraktif video tabanlı öğrenmeyi kısa eğitimler olarak kullanabilirsiniz. Kullanıcılar bu içerikleri hareket halindeyken seçtikleri cihazda tüketebilirler.
Kurumsal Eğitiminizde Uygulayabileceğiniz Video Tabanlı Öğrenme Örnekleri Nelerdir?
Animasyonlu Açıklayıcı Videolar:
Herkes tarafından bilinen bu çok yönlü video formatı, animasyonlu görseller (infografikler) ile birleştirilerek etkili öğrenme deneyimleri oluşturulabilir.
İnteraktif Videolar:
Video tabanlı öğrenme dikkat çekici bir yaklaşımdır, fakat etkileşimli video tabanlı öğrenme 10 kat daha dikkat çekicidir.
Çevrimiçi eğitim videoları, özellikle günümüzün uzaktan öğrenme ortamı bağlamında kurumsal eğitim programlarına mükemmel bir ektir. Etkileşim yoluyla sadece katılımı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda formal ve informal öğrenme ortamlarındaki mevcut öğrenme kaynaklarını desteklemek için de ideal bir yol sunar.
Umarız bu yazı size çevrimiçi kurumsal eğitim için Video Tabanlı Öğrenmeden yararlanmanıza yardımcı olacak gerekli bilgileri sağlamıştır.