Video Destekli Öğrenme: Eğitici Videoları Öğretimde Kullanma

Video destekli öğrenme, birçok modern sınıfta gittikçe gelişen bir stratejik öğretim yaklaşımıdır.

Video Destekli Öğrenme: Eğitici Videoları Öğretimde Kullanma

Eğitim videoları artık her zamankinden daha erişilebilir hale gelmiş durumda. Öğretmenler kolayca erişilebilen bu kaynakları giderek daha fazla kullanııyorlar. Ancak ekran başında kalma sürelerinin artması ile birlikte bazı tartışmalar da ortaya çıkıyor.

Videolar, sosyal-duygusal öğrenme, bilişsel yetenek ve kapsayıcılık gibi avantajlara sahiptir, fakat uygun ortamda düzgün bir şekilde kullanılmazsa tam potansiyellerini gösterememenin yanında akademik gelişimi bile engelleyebilirler.   

Bu makale, video destekli öğrenmeyi başarılı bir şekilde uygulayabildiğinizden, farklı öğrenci profilleri ve durumlar için iyi bir yöntem izlediğinizden emin olmak için ihtiyacınız olan bilgileri size sağlayacaktır.

Video destekli öğrenme özünde sadece derslerde video kullanmaktır. Ancak teknoloji ilerledikçe öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkiler de değişmiştir. Artık öğrencilerin sadece aynı amaç için çaba gösterdikleri, sınıfta sessizce oturup dersi dinledikleri yaklaşım eski olarak nitelendirilmektedir. Günümüz dünyası, öğrencilerin yenilikçi ve yaratıcı olmalarını, etraflarında olan biteni tartışmalarını ve sorgulamalarını, çok yönlü bireyler olarak yetişmelerini gerektirmektedir.

Videolar, televizyonlar ve filmler yeni şeyler değildir, ancak bunların öğrenmede maksimum fayda sağlamak için nasıl kullanılması gerektiğine yönelik araştırmalar nispeten yenidir. Videolar, öğrencilerin sadece akademik olarak değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal olarak daha iyi performans göstermelerine yardımcı olabilmektedir. Videolar, kapsamları hala oldukça sınırlı olsa bile öğrencilere tamamen yeni bir dünya sunabilme potansiyeline sahiptir.

Video detekli öğrenmenin nasıl en iyi şekilde kullanılacağını öğrenmek zor olmasa da öğrencileriniz için en iyi seçimi yapabilmeniz adına ekran başında kalma süresinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Video destekli öğrenme nedir?

Video destekli öğrenme, bir öğrencinin anlama, bilişsel yetenek veya sosyal–duygusal becerilerini geliştirmek için videoları kullanan stratejik bir öğretim yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım, videoların zaman geçirmenin veya öğretilen konu hakkında ek bilgi sağlama yolundan daha fazlası olduğu anlamına gelmektedir. Video destekli öğrenme, videoları hem eğitimin hem de öğrenci gelişiminin önemli bir parçası haline getirmektedir.

Kısa, hedefe yönelik klipler veya televizyon programları şeklinde olabilen videolar, bir öğrencinin gelişiminin ve eğitim ilerlemesinin farklı aşamalarına yönelik kanıtlanmış bazı faydalara sahiptir. Bunun öğrenciyi nasıl etkilediği, kullandığınız videonun türüne ve kullanmak istediğiniz uygulamalara bağlıdır. Video yardımlı öğrenme, izole kullanım için ideal değildir, daha ziyade mevcut müfredata veya bireyselleştirilmiş eğitim planlarına (IEP) ek bir materyal olmalıdır.

Bunun nedeni, eğitici, kavramsal veya eğlenceli olan videoların düzgün bir şekilde kullanılmadığı takdirde öğrenci ilerlemesi için olumsuz sonuçlar doğurabilmesidir. Bu makale, öğrencileriniz için hangi video türünün en iyi olduğuna karar vermenizde, ekran başında kalma süresini yönetmenizde ve öğrencilerinize faydalı videolar bulabilmenize yardımcı olacaktır.

Neler Video Destekli Öğrenme Sayılır?

Video destekli öğrenme terimi aslında kendisini gayet açıklar niteliktedir. Videolar, öğrenmenin ana pedagojisi değil, yardımcıları konumundadır. Video destekli öğrenme, bir dersin sonunda su döngüsü hakkında bir belgesel izlemek kadar basit şeylerden video modelleme gibi daha karmaşık formlara kadar geniş bir yelpazede olabilmektedir.

Video destekli öğrenme ile ilgili kararlar alırken bilgi sahibi olmak önemlidir, özellikle videoları sınıfta  ”film günü" dışında ek bir eğitim biçimi olarak kullanmayı planlıyorsanız. Örneğin, sosyal-duygusal öğrenme için videoların kullanılması, videoların öğrencilere oldukça geniş konuları sınırlı görüş üzerinden verebilmesinden dolayı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Video destekli öğrenme, aşağıdaki eğitim alanlarını tamamlamak için kullanılabilir:

Eğitim Takviyeleri

Eğitim takviyeleri, birincil amacı belirli bir konu veya öğrenme hedefi hakkında eğitme olan videolara, kısa filmlere veya filmlere denir. Yaygın eğitim videoları türleri, kısa klipler, belgeseller, öğreticiler, bazı animasyonlar ve öğretme amaçlı diğer video medya biçimleridir. Bu videolar, sınıfta öğretilen fikirleri güçlendirmeye yardımcı olmak için yalnızca ek materyaller olarak kullanılmaktadır.

Eğitim videolarını kullanmanın en büyük avantajlarından biri, videoların öğrencilere aynı konu üzerine farklı bakış açıları kazandırmasıdır. Örneğin oyunlaştırma kullanarak belirli bir öğrenme hedefine ulaştıysanız, öğrencilere öğrenmek için ek bir seçenek sunmak adına hedefi parça parça anlatan bir video göstermek de yararlı olabilir.

Sosyal-Duygusal Öğrenme

Sosyal-duygusal öğrenme, okul, iş ve genel yaşam başarısı için hayati önem taşıyan öz-farkındalık, öz-kontrol ve bireylerarası beceriler gibi becerileri geliştirme sürecidir. Bu öğrenme türü, aynı zamanda öz disiplin ve duygu yönetimi gibi noktaları de içermektedir.

Sosyal-duygusal öğrenmeyi hedefleyen videolar genellikle ahlaki hikaye anlatımı veya pratik yaşam becerilerinin gösterilmesi gibi temaları içermektedir. Bu öğrenme türünün harika bir örneği video modellemesidir. Video modelleme, kanıta dayalı bir uygulama olması bakımından eşsizdir. Video modelleme genelde otizmli öğrenciler için kullanılır, ancak öğrenciler ve hatta yetişkinler için de pratik kullanımları bulunmaktadır. Video modellemenin temel değeri, oyuncakları bir kenara bıraktırmak, arkadaşlarla etkileşim kurmak veya diğer sosyal-duygusal beklentiler gibi istenen davranışları öğretmeye yardımcı olmak için önceden kaydedilmiş veya kendiniz tarafından oluşturulmuş bir video kullanmaktır.

Sosyal-duygusal öğrenmeye girebilecek diğer video türleri, uyuşturucu, zorbalık veya okul çapında farkındalık gerektiren diğer zararlı faaliyetlerle ilgili PSA (kamu spotu) videolarıdır. Bu amaç için video destekli öğrenme kullanırken, bazen insanların bir şeyleri farklı şekilde yapmasının yanlış olmayabileceğini unutmayın. Örneğin, solak bir öğrencinin normal beklentiyi karşılamak için kalemi tutarken sağ elini kullanmasının öğretilmesine gerek yoktur. Sağduyulu olun ve hedeflediğiniz davranışlara öğrencileri ulaştırmayı ön planda tutun.

Bilişsel Yetenek

Bilişsel yetenekler, beyinle ilgili yetenekleri ve becerileri ifade etmektedir. Bunlar dil edinimi, ince motor becerileri ve eleştirel düşünme gibi becerilerdir. Video yardımlı öğrenme, hem sığ hem de derin öğrenme seviyesinde bilişsel yetenekler geliştirmek için mükemmeldir. Video yardımlı öğrenmenin iyi bilinen bir faydası yaratıcılığı teşvik etmesidir. Ancak videoların başka birçok avantajı da vardır.

Bilişsel yetenekleri geliştirmek için video kullanırken videoların kendi başlarına başarılı olamayacaklarını unutmayın. Society for Research in Children Development'da yapılan araştırmalar, videoların belli bir izleme amacı yoksa bir çocuk üzerinde hiçbir etkiye sahip olamayacağını göstermektedir. Örneğin Kaşif Dora'yı izleyen bir çocuk, harika senaryo yazımına rağmen gösteriye aktif olarak katılmadığı ve bu becerileri yüz yüze bir ortamda kullanmadığı sürece başka bir dilde akıcı olmayacaktır.

Bunu göz önünde bulundurarak videoları ek bir araç olarak kullanırsanız, izlettiğiniz videolar belirli yaş gruplarında bilişsel yetenek için fayda sağlayacaktır. Dil, motor becerileri veya beyine bağlı diğer beceri konularında yardımcı olmak için videoları kullanmak istiyorsanız çalışma sayfaları, video hakkında tartışma veya ipucu gibi uygulanabilir aktivitelerle videoya devam etmelisiniz.

Kapsayıcılık

Kapsayıcı sınıflar, terimin kesin tanımı farklılık gösterse de modern sınıf düzeninde gittikçe daha önemli hale gelmektedir. Bazıları bunu çok kültürlü eğitimin teşvik edildiği bir yer olarak tanımlarken, diğerleri sadece özel veya engelli öğrencileri genel eğitim sınıfına dahil eden sınıflar olarak tanımlamaktadır. Hangi tanımı kullanırsanız kullanın, önemli olan nokta video destekli öğrenme ile öğrencilere sağlayacağınız faydadır.

Video destekli öğrenme, kapsayıcılık söz konusu olduğunda iki farklı şekilde kullanılabilir. Birinci yaklaşım, videoları bir eğitim takviyesi kaynağı olarak kullanmaktır. Örneğin hibrit öğrenme gibi bir öğrenme modeli kullanıyorsanız, videolar geride kalan veya daha fazla zamana ihtiyaç duyan öğrenciler için ekstra ders veya materyal kaynağı olabilir. Video sunmak, ileri düzey öğrencilerle etkileşimi sınırlamanıza da olanak tanımaktadır, böylece öğrenme için daha fazla yüz yüze etkileşime ihtiyaç duyan öğrenciler daha fazla yardım alabilmektedir.

Video destekli öğrenme için ikinci yaklaşım, videoları kültürel farkındalık aracı olarak kullanmaktır. Artık hiçbir ülke tamamen homojen değildir. Yabancıları ve göçmenleri uzaklaştırsanız bile birçok ülke hala aynı şehir içinde farklı etnik kökenlere, kültürel geleneklere, yaşam tarzlarına ve dinlere sahiptir. Video destekli öğrenme ile farkındalığı ve hoşgörüyü artırmak için farklı kültürlerin videolarını kolayca paylaşabilir ve oluşturabilirsiniz.

Video destekli öğrenme nasıl uygulanır?

Video destekli öğrenmeyi uygulamak oldukça kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey bir ekran, projektör veya hatta bir akıllı telefondur. Daha karmaşık video öğrenme yöntemlerini uygulamaya başlamak istiyorsanız, özellikle olumlu faydalardan yararlanmanıza yardımcı olacak daha gelişmiş araçlar vardır. Ama öncelikle, video destekli öğrenme yöntemini uygularken göz önünde bulundurulması gereken bazı temel hususlara göz atalım.

Videoları Ne Zaman Kullanmalısınız?

Videolar sadece ek materyal olarak kullanılmalıdır. Bir film yönetmenliği dersinde değilseniz her zaman film veya video oynatmak öğrenmeyi pekiştirmek için ideal değildir. Bu nedenle öğrenciler online sınıflarda bile çalışma sayfaları kullanmalı, online tartışmalara katılmalı ve bazen derslerini tamamlamak için ek öğrenim yapmalılardır.

Sınıfta video kullanmak için en iyi zamanlar:

  • Bir öğrenme hedefi tanıtılmadan önce
  • Bir öğrenme hedefi tamamlandıktan sonra
  • Birden fazla davranışsal duruma sahip olabilecek sınıflarda
  • Ekstra materyallerin gerekli olduğu hibrit veya uzaktan eğitim düzenleri ile
  • Farklı öğrenme adımlarına uyum sağlayan kapsayıcı sınıflarda
  • Yönerge olmadan öğrenme hedeflerini güçlendirmek için evde

şeklindedir.

Sınıf Tasarımı

Sınıf tasarımı, videoların sınıfınızda etkili olması için önemlidir. Örneğin ters-yüz edilmiş bir sınıf uygularsanız videolar aslında sınıfta değil, evde oynatılabilir. Öte yandan, sınıfınızda herhangi bir ekran yoksa videolar iyi bir seçenek olmayabilir.

Videolar eskisi kadar yoğun kaynak gerektirmediğinden dolayı ihtiyacınız olan tek şey iyi bir projektör veya etkileşimli bir tahtadır. Ekranı sınıfın önüne yerleştirin ve ihtiyacınız doğrultusunda kullanın. Ya da daha fazla kaynağa erişiminiz varsa öğrencilerin kendi videolarını oluşturmasını sağlayın. Öğrenciler için video oluşturmak, aynı konuyla ilgili önceden hazırlanmış videoları izlemekten daha faydalıdır.

Video Yardımlı Öğrenme Üzerine Son Düşünceler

Video destekli öğrenme, ders planlarınızda düzenli olarak benimseyebileceğiniz için harika bir yöntemdir. Ekran süresi birçok kişi için tartışmalı bir konudur, bu nedenle videoları uygularken iyi araştırmalar yaptığınızdan ve doğru seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız. Doğru yapılırsa, öğrencilere öğrenme sürecinde büyük fayda sağlayacak ve öğrenciler genel olarak çok daha eğlenceli ve aktif bir öğrenmeye sahip olacaklardır.