Öğrenme Deneyimi Platformu (LXP) Nedir? Ne Değildir?

"Öğrenme Deneyimi Platformu" (LXP), LMS'in yerini alacağı söylenen platform olarak tanımlanıyor. Bu makalede LXP'yi tanımlayan özellikleri inceleyeceğiz.

Öğrenme Deneyimi Platformu (LXP) Nedir? Ne Değildir?

LXP Ne İşe Yarar?

"Öğrenme Deneyimi Platformu" (LXP), LMS pazarına rakip olan ve gelecek vaat eden bir ürün kategorisi olarak tanımlanıyor. Peki, LXP tam olarak nedir? Yeni bir gizemli LMS türü mü? LMS'nin yerini alabilecek mi? LMS ile birlikte çalışabilir mi?

İlk LXP ürünleri bundan yaklaşık on yıl önce ortaya çıkmış, ancak yaygın şekilde konuşulması yaklaşık dört veya beş yıl önce başlamıştır. Yüzlerce sağlayıcıya sahip, olgunlaşmış LMS pazarının aksine, LXP pazarında şimdilik çok az sayıda sağlayıcı bulunmaktadır. Önde gelen LXP ürünlerinin çoğu LMS geliştiricileri tarafından değil, bağımsız şirketler tarafından oluşturulmaktadır. Nispeten yeni ortaya çıkan birçok öğrenme teknolojisi gibi LXP de zaman zaman kafa karıştırıcı olabilmektedir. LXP'nin özellikleri ve avantajları anlaşılmaya başladıkça eğitim teknolojileri alanındaki tanınırlığı da gittikçe artmaktadır.

LMS ve LXP Arasındaki Farklar

LMS, temel olarak eğitimlerinin sunuş şeklini yönetmesi gereken sağlayıcılar için bir araçtır. Yöneticilerin öğrenme etkinlikleri için kayıt planlamalarına ve işlemelerine, öğrenme materyallerini kullanıcılara dağıtmalarına, dijital eğitim yazılımlarını yüklemelerine, kullanıcıları takip etmelerine ve uyumluluk eğitimini yönetmelerine olanak tanır. LXP ise genellikle bunların hiçbirini yapmaz. LMS’in aksine LXP kişisel öğrenme portalı görevi görür. Birden çok kaynaktaki öğrenme fırsatı ve içerik LXP'de kullanıcılar için seçilir, onlara tanımlanır ve dizine eklenir. LXP her bir kullanıcıyı tanır ve iş rolleri, becerileri ve ilgi alanlarıyla ilgili içerikleri ayrı ayrı tanımlar.

LMS'in geleneksel ve sınırları bulunan eğitimi yaklaşımından farklı olarak LXP, çalışanları kendi öğrenme ve mesleki gelişimlerinin başına geçirerek esnek ve öz yönetimli bir yaklaşımı destekler. Aslında her iki yaklaşım da önemlidir. LMS, şirketlere çalışanlarının mevzuat uyumluluğu ve diğer gerekli eğitimleri aldığından emin olma imkanı verir. LXP ise çalışanların ellerindeki görevlere yardımcı olacak bilgileri bulmalarına ve daha uzun vadeli kariyer becerileri planlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olur.

LXP’ye Duyulan İhtiyacı Artıran 4 Temel Trend Nedir?

1. Öğrenmeye Daha Geniş Perspektiften Bakma Dürtüsü

Öğrenme giderek daha informal, mikro, sosyal, çok boyutlu, deneyimsel ve uyarlanabilir hale geliyor. LMS, dersleri ve sınıfları yönetmede üstün olsa da bilgi tabanlarını, e-kitapları, performans destek çözümlerini, uzman bloglarını, öğretici oyunları, sosyal ağları, Artırılmış Gerçeklik iş yardımlarını, Sanal Gerçeklik simülasyonlarını vb. yönetmede zayıf kalıyor. Şirketler, doğru kişileri doğru fırsatlarla ve içeriklerle buluşturmak için daha iyi yollara ihtiyaç duyuyor.

2. Öz-Yönetimli Öğrenmeye Doğru Bir Değişim

Şirketler ve eğitim departmanları, yıllar boyunca şirket içi eğitim ve gelişimin birincil sorumluları olarak görülmüştür. Şimdiyse, birçok şirket çalışanlarının kendi öğrenme ve mesleki gelişimlerinden sorumlu olmasını beklemektedir. Kuralcı eğitimden öz-yönetimli öğrenmeye geçiş, LXP'nin prensiplerine çok uygun olan bir destek modelinin oluşturulmasını gerektirmektedir.

3. Kullanıcı Deneyimine Daha Fazla Odaklanma

Öğrenciler genellikle şifreli istemciler, ekstra tıklamalar, uzun kurs katalogları, düşük arama yetenekleri ve LMS'lerin verdiği nispeten eski görünümü ve hissi nedeniyle çabuk sıkılırlar. LXP de bu tekniklerin çoğunu kullanır, fakat aradaki fark LXP’nin bu teknikleri bize daha anlamlı ve daha iyi içeriği daha kısa sürede sunmak için kullanmasındadır.

4. Makine Öğreniminde Yaşanan Gelişmeler

Makine öğrenimi, çeşitli yazılım uygulamalarında geliştirmeler yapmaktır. İlkel öneri motorları Büyük Veri gerektiriyordu, fakat artık kullanıcıların ihtiyaçlarını daha küçük veri kümeleri ile daha doğru tahmin edebilecek seviyeye ulaştılar. Daha iyi arama sonuçları ve aranan şeyle alakalı öneriler, az zamanı olan kullanıcılar için çok önemlidir.

Peki LXP Ne Yapar?

LXP'nin tanımlayıcı özelliklerini bulmak bazen zor olabilir. Oyunlaştırılmış, sosyal öğrenme ve video merkezli bazı LMS sağlayıcıları, ürünleri LMS’i daha fazla andırmasına rağmen LXP olarak tanımlamaktadır. Son yıllarda LXP ürünleri ortak temel özelliklerinin belirlendiği noktaya kadar olgunlaşmıştır. Bu temel özellikler de LXP’nin kategorisini tanımlamada yardımcı olmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz özelliklerin her LXP’de bulunmadığını, her LXP’de bu özelliklerin farklı kombinasyonlarının kullanıldığını hatırlatalım. Şirketinizin ihtiyaçlarına en uygun ürünü bulmanızı sağlamak için LXP değerlendirmesine ve seçimine daha formal bir yaklaşım benimsemenizi tavsiye ediyoruz. LXP'nin tanımlayıcı özellikleri şunlardır:

  • İçerik Toplama
    LXP, diğer sistemlerde bulunan içeriklere açılan bir portal görevi görür. LMS’nin dijital kurs yazılımlarını ve diğer kurs materyallerini barındırmasının aksine birçok LXP yazılımı ilk etapta içerik içermez. Bunun yerine, şirketinizin LMS'inde, bilgi veritabanında, elektronik kitaplıklarda, belge yönetim sistemlerinde, uzman bloglarında, sosyal ağ sitelerinde bulunan içeriği dizinine dizine dahil eder ve bunlara bağlanırlar.
  • Tahmine Dayalı Kullanıcı Deneyimi
    Çoğu LXP yazılımı bir birey için hangi içeriğin önemli olabileceğini belirlemek için tahmine dayalı mantık kullanır. Tahminler kullanıcınin profil bilgilerini (iş rolü, departman ve iş yeri gibi), arama ve içerik kullanım geçmişini, kendi kendine değerlendirilen beceri boşluklarını, seçilen ilgi alanlarını ve diğer kullanıcılarla benzerliklerinden yola çıkar. LXP, arama sonuçlarına odaklanmak ve önerilerde bulunmak için bu tahmin yapay zekasını uygular. LXP'yi kullandıkça kişisel iş bağlamınız, beceri düzeyiniz ve mesleki gelişim hedeflerinizle son derece alakalı içeriği karşınıza çıkarmaya başlar.
  • Kullanıcı Kontrollü
    LXP, kullanıcıların kendi öğrenme hedeflerini ve etkinliklerini üstlenmelerini sağlayan bir dizi özellik sunar. Beceri tabanlı öz değerlendirmeler, kullanıcıların güçlü yönlerini ve geliştirme fırsatlarını keşfetmelerine yardımcı olur. Konu kontrol listeleri, kullanıcıların ilgi alanlarını belirtmelerini sağlar. Kullanıcılar kendi kişisel öğrenme planlarını oluşturabilir ve takip edebilirler.

Sonuç

LXP, performans, eğitim ve geliştirmeyi desteklemek için birden fazla formal ve informal içerik kaynağına sahip şirketlere yeni olanaklar sunar. Tüm bu içerikleri ortak bir meta veri şemasıyla seçmelerine olanak tanır. Kullanıcılar içinse kişiselleştirilmiş öneriler ve üstün arama sonuçlarıyla içeriğe iş ve beceri merkezli bir yaklaşım sağlar. Kullanıcıların mesleki gelişimlerini tanımlamaları, planlamaları ve izlemeleri için araçlar sağlar.

LXP, bir şirketin öğrenme teknolojilerini uygulama şeklindeki önemli bir araç haline hızla gelmiştir. Fakat LXP, LMS'in yerini almayacaktır. Bunun yerine kullanıcılara şirket LMS'inde, diğer medya organlarında, belgelerde ve sosyal kaynaklarda ilgilenebilecekleri içeriğe ulaşabilecekleri bir portal görevi görecektir.