Mobil Eğitim Uygulamanızın Kullanıcı Deneyimini (UX) Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Mobil kullanılabilirlik, bir uygulamanın başarısı için belirleyici faktörlerin başında gelir. Başarılı bir mobil uygulamanın özellikleri sayılırken kullanıcı deneyiminden her zaman bahsedilir. Özellikle eğitim uygulaması sahibiyseniz kullanıcı deneyimine normalde olduğundan daha fazla önem göstermelisiniz.
Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkışı, eğitim uygulamalarının mobile taşınmasını sağladı. Mobil uygulama geliştirme hizmetleri iletişim, oyunlaştırma, dijital ödeme ve eğlencenin ötesine geçerek eğitim alanına genişledi. Yakın zamanlı bir ankete göre eğitim uygulamaları App Store'daki en popüler üçüncü uygulama kategorisi konumunda.
E-öğrenme uygulamaları, geleneksel eğitim yöntemini mobil cihazlara taşıyarak engellerin aşılmasına yardımcı oldu. Bu teknolojiyle, kapsamlı bilgiye erişme imkanının yanı sıra uzaktan öğrenme de aşırı kolay hale geldi. Mobil e-öğrenme uygulamalarının pazarda heyecan yarattığını iddia etmek yanlış olmaz.
E-öğrenme uygulaması geliştirme, rekabetçi pazarda büyüme sağlayacak fırsatlarla dolu. Eğitim uygulaması geliştirmek aslında hem bir zorluk hem de bir fırsat. Buradaki asıl zorluk, sorunsuz öğrenme deneyimi vadedecek doğru özellikleri uygulamaya entegre etmekte ve kullanıcı deneyimini (UX) geliştirmekte yatıyor. Bu nedenle UX olmadan kullanılabilir bir uygulamadan bahsedemeyiz.
Bu yazıda mobil eğitim uygulamanızın kullanıcı deneyimini (UX) geliştirmek için neler yapabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.
1. Uygulamanızda Sezgisel Öğeler Kullanın
Sezgisel öğe, yıllardır akıllı telefon kullanan kullanıcıların artık alışmaktan öte içselleştirdiği kullanım öğeleridir. Sezgisel öğeler kullandığınızda insanlar uygulamayı nasıl kullanacaklarını içgüdüsel olarak bilirler. Bu nedenle uygulamanızda gezerken arayüze alışma süresi normalden çok daha kısa olur. Bu da daha fazla kullanıcı anlamına gelir.
2. Uygulama Tasarımınızı Basit Tutun
Kullanıcılarının akıllarında uygulamanızı indirirken elde etmek istedikleri belirli hedefler bulunur. Hedeflerine en kısa sürede ulaşmalarını sağlayacak sade bir arayüze sahip değilseniz kullanıcıların geçirdiği ekstra her saniye, uygulamanızı silme olasılıkları artar. Benzer şekilde mobil uygulamanızın “gereksiz” özellik ve işlevleri de kullanıcıları hedeflerinden uzaklaştırır. Bu nedenle basit ve kullanışlı bir mobil uygulama oluşturmak için minimalist bir tasarım yaklaşımına sahip olmalısınız.
3. Uygulama Tasarımınızın Tutarlılığını Artırın
Kullanıcı arayüzünde tutarlı olmak genel kullanımı fazlasıyla kolaylaştırır. Özellikle uygulamanın navigasyon menüsünde tutarlı olmak, kullanıcıların uygulamada daha rahat gezinebilmesini ve aradıklarını daha rahat bulabilmesini sağlar. Uygulamanızda tutarsız olmayan tasarımlar kullandığınızda uygulamanın sezgiselliği kötü etkilenecek, bu da kullanıcının uygulamada kaybolmasına yol açacaktır. Bu nedenle tutarlılığı korumak için tasarım ilkelerine uymanız kullanıcılar arasında güven oluşturacaktır.
4. Uygulamanıza Arama Özelliği Ekleyin
Kullanıcılar uygulamanızı hedeflerine ulaşmak veya eğitimlerinizi satın almak amacıyla indirir. Uygulamanız yeterince iyi olmayan veya kötü navigasyona sahipse ve yararlı bağlantılar bulmak zorsa kullanıcıların rakip uygulamalara geri dönme olasılığı vardır. Aramayı kolay ve hızlı hale getirmek için uygulama içi arama motoru sağlamayı düşünebilirsiniz. Kolay navigasyon tasarımı, gelişmiş arama motoru gibi özellikler uygulamanızın kullanılabilirliğini büyük ölçüde artıracaktır.
5. Geçişlerinizi Canlandırın
Animasyonlu geçişler, bir sayfadan diğerine geçerken kesintisiz bir akış sağlamak için kullanılan etkili yollardandır. Kullanıcılar uygulama içinde bir seçim yaptıklarında animasyonlu geçiş görmek ister.
Etkili animasyon kullanmanın bazı temel püf noktaları vardır:
· Kullanıcı uygulama içinde bir seçim yapmadan animasyonu başlatmayın.
· Animasyonu, kullanıcının bir eylemin nasıl tamamlanacağını anlayabileceği şekilde kullanılmalısınız.
· Uygulamanızda bir veya iki animasyon olması kabul edilebilir, ancak uygulamanın her noktasını animasyonla doldurmamalısınız.
6. Uygulamanızı Test Edin ve Geliştirin
Mobil kullanılabilirliği test etmenin en iyi yolu, gerçek kullanıcılarla deneyim testi yapmaktır. Bu tür testler, ürününüzü halihazırda kullanmış olan kullanıcılardan deneyimlerini elde etmeye ve bu geri bildirimler sayesinde uygulamayı geliştirmenizi amaçlar. Deneyim testleri veya kullanıcı testleri, uygulamanızı kullanıcı gözünden görebilmeniz ve karşılaşabilecekleri hatalardan erkenden kaçınmanızı sağlaması açısından oldukça faydalıdır.
Kullanıcılarınızın uygulamanızı denemek ve tekrar tekrar kullanmasını sağlayacak bir mobil deneyim oluşturmanız gerekir. Bunu başarabilmeniz için mobil uygulamanızı mümkün olan en sade, en efektif ve sezgisel şekilde tasarlamalısınız. Uygulamayı tasarlarken kullanıcı hedeflerini de göz önünde bulundurmalısınız. Uygulamanızı gerçek kullanıcılarla belirli aralıklarla test etmelisiniz. Bu noktaları uygularsanız, mobil uygulamanız kullanıcılarınız için daha ilgi çekici ve yararlı olacaktır.