Microsoft'un Karma Gerçeklik İçin Mesh Platformu, Microsoft'u XR İşbirliğinin Ön Planına Koyuyor
Moor Insights & Strategy, Microsoft'u HoloLens AR başlığı, Windows MR VR kulaklıkları ve Windows Mixed Reality platformuyla uzun süredir XR alanındaki en büyük oyuncularından biri olarak görüyor. Microsoft'un Facebook ve Apple gibi birçok rakibinin dikey entegrasyonu benimsemesine rağmen Microsoft'un yaklaşımı çok daha ekosistem odaklı. Microsoft'un Mesh duyurusunu anlamak için, Microsoft'un amacının iş için karma gerçeklik uygulamalarını geliştirerek bu uygulamaları Azure bulut hizmetlerinde çalıştırmak olduğunu anlamalısınız. Bu strateji, Microsoft Barselona'daki MWC 2019'da Hololens 2'yi duyurduğunda günyüzüne çıkmıştı.
Microsoft Mesh
Microsoft, Hololens 2'yi şirketler için daha kullanılabilir hale getirme çabasından son iki yıldır görünüşte vazgeçerken, bir yandan da Microsoft Mesh'in bileşenlerini oluşturmaya ve bir araya getirmeye devam etti. Microsoft, Mesh'i 3 Mart 2021'de şirketin müşterileri ve bu müşterilerin geliştiricileri için düzenlediği Ignite konferansında duyurdu.
Mesh, Microsoft'un karma gerçeklik işbirliği için hem bir uygulama hem de bir hizmet olarak sunduğu platformdur. Microsoft Mesh, farklı türde cihaz kullanan ve farklı fiziksel konumlardaki kişilerin ortak bir holografik alana katılmasına ve bu alanda işbirliği yapmasına olanak sağlamak için Azure'dan yararlanıyor. Microsoft, Hololens 2'yi ve Windows Karma Gerçeklik VR kulaklıkları üretirken HP gibi birçok büyük bilgisayar üreticisiyle ortaklık kurmuştu. Ancak Microsoft Mesh, tüm cihaz ve işletim sistemlerinden bağımsız olacak şekilde tasarlandı. AltspaceVR, Mesh'i destekleyen ilk uygulamalardan biri olacak, bunun yanında daha fazla çapraz platform ve 3.parti uygulamalar yakında Mesh in Preview'da olacak.
Mesh Açılış Konuşmasındaki Vurgular
Microsoft, Ignite'ın açılış konuşması sırasında tüm konuşmayı AltspaceVR'a ayırarak Mesh'in gücünü gözler önüne serdi. Microsoft, telefon kullanan ve pandemiden dolayı salonda bulunamayan seyircilere Hololens 2 ve Windows Mixed Reality VR kulaklıklarla birlikte lansmana katılma ve ilk deneyimi yaşama olanağı sundu.
Microsoft CEO'su Satya Nadella, açılış konuşmasını bir 2D video ile başlattı. Hololens'in geliştiricisi Alex Kipman sunumda fiziksel olarak bulunmasa da açılış konuşmasının büyük bir kısmı ilgi çekiciydi. Bir noktada Alex Kipman okyanuslar hakkında konuşurken izleyiciler sunumla bütünleşik hale geldi ve sunum platformunun etrafında yüzmesini istedikleri balığı seçtiler. Kullanıcıların bu tarz etinliklerde dikkatini çekmenin temel yollarından biri, kullanıcıların kendi deneyimlerine fiziksel olarak katılmalarına ve bu deneyimlere etki etmelerine izin vermektir. Sonrasında Alex Kipman, sunuma AltspaceVR avatarı olarak katılan Niantic (Pokémon Go'nun yapımcıları) CEO'su John Hanke ile AR uygulamalarının geleceği hakkında konuştu. John, Pokémon Go for Hololens 2'nin konsept tanıtım videosunu gösterdi. Bu kavramsal tasarım, çalışan bir uygulama olmaktan henüz çok uzak. O yüzden bu konsepti Microsoft'un Mesh'i mevcut kurumsal odağı dışında kullanabileceği bazı tüketici uygulamaları fikirlerinin yansıması gibi düşünebiliriz. Tüketicinin geleceğine bakış amaçlı yapılan bu konsept videosu, birçok insanı Microsoft Mesh ve Hololens konusunda çok heyecanlandırdı.
Mesh OpenXR'ı Destekliyor
Microsoft Mesh ile ilgili ilginç olan şey, insanların karma gerçeklik işbirliğine alışabilecekleri temel düzeyde özellikler oluşturmaya yardımcı olmasıdır. Microsoft, OpenXR standardının en büyük destekçilerinden biridir. Şirket, sektörün ortak XR işlevlerinin, API'larının, el ve göz hareketlerini izleme gibi kritik girdileri yönetme işinin belirli bir düzeyde standartlaştırılmasına yardımcı olmak istiyor. Microsoft'un OpenXR'ı benimsemesi, XR sektörünün bölünme sorununu çözmeye yardımcı olmuş ve Microsoft'un aynı anda birçok XR cihazını destekleme arzusuna da katkı sağlamıştır.
OpenXR sektörde giderek yaygınlaştığı için Microsoft'un Magic Leap, Facebook, HTC ve Valve gibi rakiplerinin geliştirdiği ve Mesh'in de desteklemesi gereken XR cihazlarının sayısı hiç olmadığı kadar fazladır. Microsoft Mesh'in OpenXR olmadan başarılı olması çok daha zor olurdu. Bunun yanında, sektörün açık standartları sayesinde elde edilen bazı faydaları şimdiden görebilmeye başladık bile. Microsoft, son birkaç yılda yazılım geliştirmeye ve ekosistemlere çok daha açık kaynaklı bir yaklaşım benimsedi ve bu yaklaşımın faydasını da fazlasıyla gördü. Bu yaklaşım muhtemelen XR sektöründe de geçerli olacak. Microsoft, XR'ın daha henüz emekleme aşamasında olduğu bugünlerde sektörün uygun koşullar oluştuğunda filizlenmesi için gereken tohumları şimdiden ekiyor.
Microsoft, Mesh ile yalnızca açık kaynaklı bir yaklaşım oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda güvenli oturum açma, oturum yönetimi ve gizlilik uyumluluğu gibi kurumsal düzeyde güvenlik özellikleriyle de çalışıyor. Microsoft'un rakiplerine baktığımızda, bazıları Microsoft'un sahip olduğu güvenlik ve mahremiyet geçmişine sahip değil. Bu nedenle iş açısından hassas verileri içeren XR uygulamaları için bu şirketlerin rekabette tutunabilme olasılığı çok daha düşük görünüyor. Microsoft, Mesh gibi bir platformla XR işbirliği için temel teknoloji sağlayıcısı olarak eşsiz bir konuma sahip. Görünüşe göre Microsoft, sektörün diğer oyuncuları gibi köşeye çekilip gelişmeleri izlememekte kararlı.
Sonuç
Şu anda Microsoft'un Hololens için Microsoft Mesh ve Windows Karma Gerçeklik kulaklıkları için geliştirilmiş AltspaceVR şeklinde iki Mesh uygulaması bulunuyor. AltspaceVR, Microsoft'un 2017'de kapatılmaktan kurtardığı bir uygulamadır. Ignite etkinliğinde bu kararın ne kadar yerinde olduğunu da görmüş olduk. Özellikle küresel pandemi ve uzaktan çalışma büyümeye devam ederken XR için kilit özelliklerden birisi çok kullanıcılı işbirliği olacak. Karma gerçeklik işbirliğinin görüntülü veya sesli aramalar kadar yaygın hale gelmesi zaman alacak olsa da, Mesh bizi bu gerçeğe çok daha yaklaştıracak. Microsoft, Mesh'i Microsoft Teams ve Dynamics 365 gibi işbirliği uygulamalarına dahil etmeyi hedefliyor. Bununla birlikte PowerPoint ve hatta Excel gibi uygulamalar da bu ekosisteme dahil olabilir. Mesh'i entegre etmek yeterince kolay olursa, Microsoft'un kendi birinci parti uygulamalarına entegre etmesi çok da sorun olmayacaktır. Ayrıca Microsoft'un Mesh ile halihazırda sahip olduğu avantajlardan yararlanmak ve dünyanın her yerindeki öğrenciler için daha ilgi çekici 3D eğitim deneyimlerini teşvik etmek için eğitim uygulamalarının temelini oluşturacağını düşünmek çok da hayal ürünü değil.