Kurumsal Eğitimde Mikro Öğrenme Kullanma Rehberi

Mikro öğrenmenin neden kurumsal L&D alanındaki yeni trend olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, mikro öğrenme tabanlı eğitimlerin farklı formatlarda sunulabilmesi ve sürekli öğrenmeyi teşvik etmek için etkili bir yöntem olmasıdır.

Kurumsal Eğitimde Mikro Öğrenme Kullanma Rehberi

İnsanların dikkat eşiğinin sadece 8 saniye olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzün küresel işgücünde baskın kuşak artık Y kuşağı. Y kuşağı bireyleri dikkat eşiği kısadır ve bilgiye kolay erişim isterler. Genellikle bilgiye cep telefonlarından ve boş zamanlarında erişirler.

Eğitim stratejilerinin hedef kitlenin ihtiyaçlarına uyması gerekir. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Mikro öğrenme ile! Mikro öğrenmenin kurumsal eğitim dünyasındaki yeni trend olması bu yüzden pek de şaşırtıcı değildir.

Eğitim Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Mikro Öğrenme Nasıl Kullanılır? 

Eğitimden önce:

  • Öğrencilerinizin dikkatini çekecek ve sonraki derslerin bağlamını belirleyecek kısa videolar
  • Öğrencilerin önceki bilgilerini değerlendiren mikro öğrenme sınavları

Eğitim sırasında:

  • Gerçek iş durumlarını simüle eden ve eleştirel düşünmeyi teşvik eden senaryolar
  • Öğrenmeyi kolaylaştıran oyun tabanlı mini kurslar

Eğitimden sonra:

  • Öğrencilerin kavrayışlarını değerlendiren mikro sınavlar
  • Performans desteği sağlayan yardımcı materyaller, infografikler ve etkileşimli PDF'ler

Mikro Öğrenme Kurumsal Eğitmenlere Nasıl Yardımcı Olabilir?

Mikro öğrenme, tüketilmesi kolay kısa ders formatında içerik sunan modüler bir eğitim yaklaşımıdır. Mikro öğrenmenin sunduğu avantajlara hızlıca bir göz atalım.

Zaman Kazandırma

Mikro öğrenme modülleri, adından da anlaşılacağı üzere kısa ve hızlı dijital öğrenme kursları şeklindedir. Bu kısa kurslar ve modüller, eğitimin çalışanlarınızın iş/yaşam alışkanlıklarının akışında gerçekleşmesini sağlar. Mikro öğrenme zaman kazandırır. Çalışanlarınız, molaları sırasında bile mikro öğrenme kurslarına katılabilir ve bu da onu en çok tercih edilen eğitim stratejisi haline getirmektedir.

Katılımı Artırma

Mikro öğrenme modüllerinin temel amacı kısa olması ve tek bir öğrenme hedefine odaklanmasıdır. Video, animasyon ve infografikler gibi çeşitli ilgi çekici formatlarda verilir. Mikro öğrenme yöntemine başvurarak içeriğinizi son derece çekici hale getirebilir ve öğrencilerinizin kurslara odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Mikro öğrenme kursları, modüllerin kısa sürmesi nedeniyle daha yüksek tamamlanma oranlarına sahiptir. Ayrıca, kullanıcılar kursları tek oturumda bitirebilirler, bu da onlara başarı hissi vererek daha fazla öğrenmeye motive eder.

Akılda Kalıcılık

Mikro öğrenme kursları, kullanıcıların dikkatini kolayca çeker ve modül boyunca dikkatlerini vermelerini sağlar. Kısa kursların ve modüllerin hatırlanması kolaydır, bu sayede akılda kalıcılığı artırır. Mikro öğrenme modülleri, öğrencilerinizin bilgilerini tazelemek için de kullanılabilir. Kullanıcılar bu mini modüllere zaman zaman geri dönebilir ve akılda kalıcılık oranlarını artırabilir.

Kolay Erişilebilirlik

Mikro öğrenme kursları mobil uyumludur. Bu sayede kullanıcıların kurslara mobil cihazlarından istedikleri zaman ve istedikleri yerden erişebilecekleri anlamına gelir. Boş zamanlarında, seyahat ederken veya bir toplantı beklerken kısa süre içerisinde kurslara erişebilirler.

Esneklik

Mikro öğrenme modülleri son derece esnektir. Videolar, animasyonlar, GIFler ve sınavlar gibi çeşitli öğrenme biçimlerinde sağlanabilirler Mikro öğrenme size ilginç içerik oluşturma ve kullanıcılara daha iyi deneyimler sağlama fırsatı sunar.

Mikro Öğrenme Nasıl Kullanılır?

Mikro öğrenme, öğrenme sürecinin çeşitli aşamalarında kullanılabilir. Örneğin kullanıcıların dikkatini çekmek ve kurs başlamadan önce mevcut bilgilerini değerlendirmek için kullanabilirsiniz. Mikro öğrenme modülleri, sınıfta veya hatta VILT (Sanal Eğitmen Liderliğindeki Eğitim) oturumlarında içerik sunmak için de kullanılabilir. Oturumunuz bittikten sonra öğrenmeyi güçlendirmek istediğinizde bu tür modülleri kullanabilirsiniz.

Eğitim öncesinde, sırasında ve sonrasında mikro öğrenmenin nasıl kullanılacağını keşfetmek için daha derine inelim.

Eğitimden Önce

Mikro öğrenme, kullanıcıların dikkatini çekmek ve konuyla ilgili mevcut bilgilerini değerlendirmek için kullanılabilir.

  • Kullanıcıların dikkatini çekmek, sonraki derslerin bağlamını belirlemek ve eğitim başlamadan önce öğrenme hedeflerini açıklamak için kısa açıklayıcı videolar kullanabilirsiniz.
  • Quiz tabanlı mikro öğrenme kursları, kullanıcıların eğitimin konusu hakkındaki ön bilgilerini değerlendirmek için harika bir yoldur.
  • Gelecek derslerin önemli noktalarını sergilemek ve kullanıcıların merakını artırmak için kısa podcastler de kullanabilirsiniz.

Eğitim Sırasında

Mikro öğrenme modülleri ilgi çekici eğitim içeriği içerir ve deneyimsel öğrenme sunar. Etkili öğrenmeyi sağlamak için kursunuzun çeşitli noktalarında kullanıcıları bilgilendirmek, onlara tavsiye vermek ve kısa sınavlar yapmak için farklı mikro öğrenme yöntemlerinin karışımını kullanabilirsiniz. Peki nasıl?

  • Gelişmiş makinelerin işleyişini göstermek ve iş ortamındaki karmaşık süreçler hakkında çalışanlarınızı bilgilendirmek için videoları kullanabilirsiniz. Mikro öğrenme modülleri, uzun ve sıkıcı ürün kılavuzları için ideal alternatiflerdir. Sınıflarda gösterilemeyen güvenlik prosedürleri, videolar kullanılarak kolayca gösterilebilir.
  • Şirketinizde meydana gelebilecek gerçek durumları simüle etmek için de videolar kullanılabilir. Bu senaryolar, çalışanlarınızın eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek ve onlara işteki performanslarını artırmak için kullanılabilir.
  • Mini simülasyon alıştırmaları, çalışanlarınıza işyerinizle ilgili gerçek yaşam durumları hakkında deneyim sağlayabilir. Bu tarz alıştırmalar, çalışanlarınıza risksiz bir ortamda sorunların üstesinden gelme fırsatı verir ve deneyim kazandırır.
  • Şirketinizdeki ve sektördeki diğer alan uzmanlarını, iş ortamıyla ilgili hikayelerini ve anekdotlarını paylaşabilecekleri kısa haftalık podcastlere davet edebilirsiniz. Bu sayede kullanıcılara ilk elden bilgi sağlamış olursunuz. Mikro öğrenme podcastleri iş yerindeki performansı da artırabilir.
  • Oyun tabanlı mikro öğrenme modülleri ilgi çekerek öğrenmeyi kolaylaştırabilir. Çalışanlarınızın işyerindeki günlük problemlerini, hikaye anlatımı, avatarlar ve karakterler gibi öğeler ile ilginç oyunlara dönüştürebilirsiniz. Buna ek olarak, çalışanlarınıza rekabetçi ruhu aşılamak ve motive etmek için kurslarınıza puanlar, rozetler, sertifikalar ve lider tabloları gibi oyun öğeleri ekleyebilirsiniz.
  • Kullanıcıların görüşlerini ölçmek için anket kullanabilirsiniz. Öğrenme süreci sırasında çeşitli noktalarda kullanıcıların bilgilerini kontrol etmek için sınav da yapabilirsiniz.

Eğitim Sonrası

Kullanıcıların yeni edindikleri bilgilerin yaklaşık %90'ını bir hafta içinde unuttuklarını biliyor muydunuz? Bu nedenle öğrenme takviyeleri çok önemlidir. Mikro öğrenme formatları, öğrenmeyi güçlendirmek ve unutma eğrisini yenmek için kullanılabilir. Ayrıca etkili değerlendirmeler tasarlamak için de kullanılabilir.

  • Değerlendirmelerinizi mikro öğrenme sınavları ve senaryo tabanlı oyunlar şeklinde tasarlayabilirsiniz.
  • Öğrencilerinize etkileşimli PDF'ler ve infografikler gibi kullanışlı yardımcı materyaller sunmalısınız. Yardımcı materyaller öğrenmeyi güçlendirmek için kullanışlı araçlardır.
  • Eğitim tamamlandıktan sonra bilgi tazeleme programlarınızda çeşitli mikro öğrenme yaklaşımları kullanabilirsiniz. Farklı yaklaşımlardan faydalanmak, bilgilerin akılda kalıcılığını artırarak çalışanlarınızın işteki yeteneklerini artırabilir.

Sıkışık programların, uzun yapılacaklar listelerinin ve azalan dikkat sürelerinin hakim olduğu günümüz dünyasında mikro öğrenme en etkili eğitim stratejisi olarak öne çıkıyor. Mikro öğrenme, pandemi nedeniyle farklı noktalardan çalışan işgücüne etkili eğitimler sağlamak için sürdürülebilir bir çözümdür.

Mikro öğrenmeyi seçerek çalışanlarınızın işteki performansını artırabilir ve daha yüksek yatırım getirisi (ROI) elde edebilirsiniz.