Kurumsal Eğitim İçin Harika Bir Yaklaşım Olan Hızlı Öğrenme Nedir?

Günümüz kurumsal dünyasının en önemli yönlerinden ikisi verimlilik ve maliyet etkinliği. Bu tür parametreler göz önüne alındığında bugünlerde şirketlerin verimliliği artırmak için şirketlerinin her alanda aktif olarak ilgi çekici teknikler kullandıklarını varsayabiliriz.

Kurumsal Eğitim İçin Harika Bir Yaklaşım Olan Hızlı Öğrenme Nedir?

Hızlı Öğrenme Nedir?

Hepimizin bildiği gibi şirketin gelişmesini ve büyümesini etkileyen en önemli faktör şirketin çalışanlarıdır. Bu nedenle çalışanların eğitim ve gelişimine önem verilmesi elzem. Hızlı öğrenme, bütçe dostu öğrenme tekniklerini teşvik eden, aynı zamanda tüm süreç boyunca daha az zaman harcanmasını sağlayan beceri geliştirme ve e-öğrenme yöntemi olarak son zamanlarda dikkat çeken bir yaklaşım.

Öğrenmenin Doğası

Hızlı öğrenme hem öğretim tasarımcılarına hem de kullanıcılara fayda sağlar. Hızlı öğrenme, aslında doğası gereği diğer çoğu e-öğrenme tekniğine fazlasıyla benzer. Ancak, kendini kanıtlamış sağlam öğrenme tekniklerine olan talebin artmasından dolayı hızlı öğrenme son zamanlarda gelişen ve dikkat çeken bir öğrenme yöntemi. Bu yöntem, e-öğrenmede yer alan üç paydaşın tümü için en iyi sonucu veriyor: şirket, öğretim tasarımcıları ve kullanıcılar (çalışanlar).

Hızlı öğrenme böylece sadece eğitim saatlerini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda şirketin ve tüm kullanıcıların performansını iyileştiren eden yeni bir e-öğrenme çözüm kanalı sağlıyor.

Neden Hızlı Öğrenme?

Hızlı e-öğrenme çözümleri, kullanıcılar için zamandan ve maliyetten tasarruf etmeyi amaçlar. Uzun vadede öğrenme sistemindeki fazlalığı basitleştirme ve eğitim için ilgi çekici içerik oluşturulmasını sağlayan yenilik ve yaratıcılığa teşvik etme gibi faydalar sağlar. Hızlı e-öğrenme, bilgi hacmini azaltarak nitel bilgi içeren içerikler verilmesine yol açar, bu nedenle geliştirme sürecinin formüle edilmesi nispeten daha kolaydır.

Artıları ve Eksileri

Daha önce de belirttiğimiz gibi hızlı öğrenme hem tasarımcılara hem de kullanıcılara fayda sağlar. Hızlı e-öğrenmenin faydalarından bazıları şunlardır:

·    Nitelik
Hızlı e-öğrenme çözümleri, e-öğrenme modülünde filtre görevi görür. Konuyla ilgisi olmayan bilgileri ortadan kaldırırken yararlı bilgilerin korunmasına yardımcı olurlar. Bu sayede tüm süreç içerisinde kalite sağlanmış olur.

·    Öğrenme Hızı
Hızlı öğrenmedeki her adım, kaliteden hıza giden bir zincirin halkasıdır. İyi kalite sayesinde öğrenme hızı önemli ölçüde artar, bu sayede işe yeni alınan çalışanların verimliliği hızlı şekilde artar.

·    Yeni Fikirlerin Ortaya Çıkışı
Hızlı öğrenme, büyük beyin fırtınalarının sonucu olarak ortaya çıkar. Bu sayede yeni fikirler üretilir ve daha karmaşık e-öğrenme modüllerinin ortaya çıkmasının önü açılmış olur.

·    Kullanıcıları Teşvik
Kaliteli öğrenme modülü oluşturmanın ilk adımı kullanıcılar arasında ilgi uyandırmaktır. Hızlı öğrenme, bu durumda yaratıcılık ve çalışkanlıktan doğan ilginç öğrenme içerikleri sunarak kullanıcıların ilgisini çekmeye yardımcı olur.

Her madalyonun iki yüzü vardır, hızlı öğrenmenin de öyle. Elbette her şeyin olduğu gibi hızlı öğrenme yönteminin de bazı dezavantajları bulunuyor. Bu dezavantajları da bilmek ve göz önünde bulundurmak önemli, bu nedenle şimdi biraz dezavantajlardan bahsedelim:

·    Bazı durumlarda hızlı öğrenme, bilgi konusunda gereklilik ve fazlalık arasındaki ince çizgiyi geçebilir. Bu durumda bazı önemli bilgiler süreç içinde kaybolabilir.

·    Her öğrenme sürecinde, başarı ve başarısızlığı belirlemede insan faktörü kritik öneme sahiptir. Bu süreç, bütün halinde öğrenme yönetim sisteminin (LMS) basitleştirilmesini içerdiğinden rahatlık ve boş vermişlik gibi duygular kullanıcının daha yavaş öğrenmesine yol açabilir.

·    Hız genelde heyecan demektir, ama aynı zamanda hızlı olurken dikkatli de olunması gerekir. Hızlı öğrenme, yanlış uygulandığı takdirde kullanıcılar arasında zayıf bilgi alışverişine yol açan sağlıksız bir öğrenme ortamı yaratabilir.

Hızlı e-öğrenme kesinlikle tercih edilesi bir yaklaşım. Ancak bu yaklaşımdan elde edilecek etkinlik, büyük ölçüde yaklaşımın nasıl planlandığına bağlı. Çünkü e-öğrenmenin artıları ve eksileri her zaman sürecin bir parçası. Bu nedenle birden fazla paydaşın katılımı, ilerlemek için daha güvenli bir yol oluşturur. Yani hızlı e-öğrenme yöntemleri etkili bir şekilde uygulandığında hem geliştiricileri hem de müşterileri ve kullanıcıları memnun edecek sorunsuz öğrenme süreçlerinin önünü açabilir.