Kurumsal E-Öğrenmeyi Çalışan Gelişimi İçin Efektif Şekilde Kullanmak

Kurumsal e-öğrenme çözümlerini İK yönetimi portföylerine dahil etme ihtiyacından dolayı kurumsal e-öğrenme pazar büyüklüğünün artacağı tahmin edilmektedir. Bu artışın Covid-19 sonrası ivme ile daha da hızlanacağı düşünülmektedir.

Kurumsal E-Öğrenmeyi Çalışan Gelişimi İçin Efektif Şekilde Kullanmak

E-Öğrenmeye Genel Bakış

E-Öğrenme, kullanıcıların ve şirket personelinin istedikleri yerden ve istedikleri zamanda eğitimlere katılabilmelerini sağlar. Bir bilgisayar veya mobil cihaz ve internet bağlantısı ile hemen hemen her yerden eğitimlere erişebilirsiniz. Yani tatilde, evde veya mola sırasında iş yerinde bile eğitim alabilirsiniz. Bununla birlikte, e-öğrenme sadece öğrenmeyi kolaylaştırmaktan çok daha fazlasıdır. Ayrıca kurumsal sektördeki e-öğrenme ile okuldaki e-öğrenme arasında önemli farklar vardır. Kurumsal eğitimin işlevi, bir bireyin belirli bir görevi yerine getirmek için gereken bilgi ve yeteneklerine sahip olmasını sağlamak ve şirketin devamlılığını sağlamaktır.

Kurumsal eğitim temel olarak bilgi aktarımına odaklanır. Örneğin kurumsal eğitimde konferanslar ve atölye çalışmaları, eğitimin önemli ama maliyetli ayaklarından biridir. E-öğrenme ise bu etkinlikleri daha ekonomik ve verimli hale getirir. Mesela satış görevlileri yeni ürünler ve satış stratejileri hakkında eğitimleri çevrimiçi olarak alabilirler. E-öğrenme, özellikle farklı ülkelerde çalışanları bulunan uluslararası şirketlerin hem eğitim süresini hem de maliyetini azaltır.

Çalışanlar Kurumsal E-Öğrenme ile Gelişiyor mu?

İnsanların çoğu kariyerlerinde ilerlemek ister. Çalıştıkları şirket ise onlara bu faydaları sağlamazsa çalışanlar işlerine daha az bağlı hale gelir. Şirketler çalışanlarının gelişimine yatırım yapmadığında genel memnuniyet de düşecektir. E-öğrenmeye sürekli erişimi olan çalışanların iş memnuniyetinin ve üretkenliğin arttığını söylemek yanlış olmaz. Çalışan memnuniyetinin parasal bir değeri bulunmaz fakat daha yüksek verimlilik uzun vadede hem maddi olarak hem de beceri olarak tüm şirkete kazandırır.

E-öğrenmenin çalışanlar için standart kurumsal eğitim programlarından daha faydalı olduğu bilinmektedir. Fakat e-öğrenmenin ele alınması gereken bazı önemli dezavantajları olduğu da göz ardı edilmemelidir. Çünkü mevcut kurumsal eğitim programlarının çoğu katı bir paradigmayı takip eder. Bu nedenle özellikle gelişmiş müfredatlara sahip daha büyük firmaların çoğunun eğitim konusunda tamamen çalışan dostu olduğu söylenemez.

Çoğu çalışan geleneksel yöntemlerle bir şeyler öğrenmeye alışkındır. Fakat e-öğrenme çalışanlar için çok daha kapsayıcı bir alternatiftir. E-öğrenme sağlayan çoğu şirket bir Öğrenme Yönetim Sistemi, yani LMS kullanır. Platforma bağlı olarak daha geniş öğrenci yelpazesini barındıracak öğrenme şekilleri tasarlayabilmek için çok sayıda yaklaşım vardır. E-öğrenme inanılmaz derecede uygun maliyetlidir. Bu kesinlikle e-learning’in en ölçülebilir ve gerçek avantajıdır. E-öğrenme sayesinde seyahat masrafları ortadan kalkar, ki zaten eğitim masraflarının %60’ını seyahat oluşturur.

Kurumsal E-Öğrenmenin Değeri Nasıl Korunur?

Sürekli kurumsal eğitim, ilgili tüm taraflar için bir kazan-kazan durumudur. Çevrimiçi kurumsal eğitime mesleki gelişim eğitimleri ekleyebilir, eşitlik, çeşitlilik, güvenlik, taciz ve güvenlik konularında eğitimler verebilirsiniz. Fakat bu tarz eğitimlerin düzgün şekilde verilmemesi, tamamen etkisiz olmasına ve zaman kaybına da yol açabilir. Şimdi öğrenme sürecini optimize etme yollarından bazılarına bakalım:

1. Programların Kalitesine Yatırım Yapın

Düşük kaliteye sahip eğitim programları oluşturmayın ve kaynaklarınızı eğitime yatırımdan sakınmayın. Eğitimin sunulma şekli, başkalarının eğitimin kalitesini nasıl algıladığını önemli ölçüde etkileyecektir.

2. Çalışanlarınızı Analiz Edin

Çalışan analizi yapmak, e-öğrenme için nokta atışı KPI'lar, yani anahtar performans göstergeleri oluşturmanın en iyi yöntemlerinden biridir. Bu analizlerle eğitimlerin iyi ve kötü yönlerini belirleyebilir, daha etkili eğitimler oluşturarak çalışanların kendilerini daha fazla geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

3. Eğitimi Kısa ve Öz Tutun

Günümüz insanlarının dikkat eşiklerinin kısa olduğunu hatırlatmakta fayda var. Uzun ve çok kapsamlı eğitimler sağlamanın daha önemli olduğunu düşünüyor ve eğitimlerinizi buna göre planlıyorsanız tekrar gözden geçirmelisiniz. Eğitimleri parça parça vermeyi temel alan mikro öğrenme gibi yaklaşımlardan faydalanmayı düşünebilirsiniz.

Kariyer Başarısı için İdeal Kurumsal E-Öğrenme Nasıl Olmalı?

E-Öğrenme programının başarısı için eğitimde sadece gerekli materyal sağlanmalıdır, çünkü verilen eğitim her bilgiyi öğrenmesi gereken üniversite öğrencisine yönelik değil, çalışma programlarını yönetmesi gereken profesyonellere yöneliktir. İş dünyasının geleceği ortaya çıkmaya başladıkça şirketler çalışanlarına daha farklı profesyonel gelişim fırsatları sağlamalıdır. Yeni teknolojilerin de uygulanmaya başlamasıyla kurumsal sektörde öğrenme önümüzdeki yıllarda daha da gelişecektir.