Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriklerin LMS'te Kullanılması

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC veya Türkçesiyle KTOİ), LMS içinde çeşitli biçimlerde kullanılabilir ve kullanıcıların ilgisini çekerek kurumsal eğitim deneyimine büyük fayda sağlayabilir.

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriklerin LMS'te Kullanılması

KTOİ Konseptinin Yükselişi

LMS’lerde kullanıcı deneyimi önemli alanların başında gelir. Kullanıcı deneyimini iyileştirme noktasında kullanıcılara içerik oluşturma yetkisi vermek ise değerlendirilebilecek fikirlerden birisi. Bu yetkiyi onlara tanımak ikili iletişim yaratmanın yanı sıra daha önemli çıktılara da yol açar. Peki bahsettiğimiz bu model tam olarak nedir?

Sözünü ettiğimiz şey, eğitim platformlarının gücünden sonuna kadar faydalanabilmek için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin (KTOİ) kullanıldığı bir model.

Bu modelin en güzel örneklerine pazarlama kampanyalarında rastlıyoruz. Mevcut teknoloji dünyasında KTOİ kavramı mobil uygulama konsepti olarak da bulunur. YouTube, TikTok, Quora, Reddit, Twitter ve Wikipedia gibi platformları düşünün. Bu tür platformlar KTOİ kavramını açıklamak için en temel örneklerdir.

KTOİ’nin tanımını düşündüğünüzde bu yaklaşımın genellikle sosyal medya platformları için daha uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Bu düşünce kesinlikle doğru, ancak KTOİ’nin kullanımı bununla sınırlı değil. Aslında e-öğrenme dahil çok farklı alanlarda KTOİ’den faydalanılabilir. Tabii şunu belirtmek gerek ki kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin kesinlikle eğitimdeki yegane öğrenme içeriği olmaması gerekir. Şimdi KTOİ’nin LMS üzerindeki olası faydalarına bakalım.

Neden KTOİ?

Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik iyi bir seçenek olabilir mi? Kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin özellikle e-öğrenme alanında uzmanlar tarafından hazırlanan içerikler kadar profesyonel olmayacağını düşünmeniz çok doğal. Ancak buna rağmen birçok şirket, öğrenmeyi esnek, ilgi çekici, eğlenceli, modern ve işbirlikçi hale getirdiği için KTOİ yaklaşımını benimsemeye başladı.

KTOİ'nin E-Öğrenmeye Sağlayabileceği Faydalar

1. Algıyı Artırır

İnsanlar kendileri ürettiği şeylere çok değer verirler. Çalışanların eğitimin küçük bir bölümünde bile katkıları olduğu için gurur duymaları, gelecekteki eğitimleri daha heyecanlı bir şekilde beklemeleri için yeterli olacaktır. Ayrıca diğer çalışanlar da tanıdıkları insanlar tarafından oluşturulduğu için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklere ilgiyle yaklaşır. Bu sayede öğrenme materyalleri daha otantik hale gelir ve eğitim ortamı daha anlamı tartışma ve fikir alışverişi yapılan bir yer halin alır. Aynı zamanda kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimini de beraberinde getirir.

2. Daha Pratik Örnekler

Eğitim materyallerini oluşturmaktan sorumlu bir içerik yöneticisi, gerçek hayattan örneklere her gün benzer görevleri uygulayan ekip üyeleri kadar yakın olmayacaktır. Bu nedenle kullanıcı tarafından oluşturulan materyaller, kurumsal eğitimlerin dolduramayacağı boşlukları doldurabilir.

3. Genişletilmiş Öğrenme Eğrisi

Çalışanlar eğitim materyali geliştirmek istediklerinde eğitimin konusu hakkında daha fazla araştırma yapmaları kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle kullanıcılar sadece eğitim materyalinde güncelleme yapmakla kalmayıp aynı zamanda uzmanlıklarını da geliştirirler. Ayrıca diğer çalışanların işine yarayacak bilgileri bulmaya çalışırken bir konuyu daha derinlemesine araştırdıklarında daha fazla bilgi keşfederler. Sonuç olarak paylaşılan yeni bilgiler sadece içeriği tüketenleri değil, oluşturanları da geliştirektir.

4. Daha İyi Kurumsal İşbirliği

İşbirliği genellikle kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin temel kaynağıdır. Öğrenme birlikte daha keyifli olduğu için çalışanlara KTOİ içerikleri üzerinde işbirliği yapma fırsatları sağlayabilirsiniz. KTOİ içeriklerini işbirliğine açmak ekipler arasındaki bağlantıyı güçlendirmenin yanında daha üretken ekiplerin oluşmasına da yardımcı olabilir.

5. Çalışanların Genel Etkinliğini Artırma

Çalışanlara düşünceleri sorulduğunda saygı duyulduklarını ve düşüncelerine değer verildiklerini hisseder. Bu da çalışanın şirketi sahiplenmesi ve şirketin daha iyi hale gelmesi için daha etkin çalışmasında önemli rol oynar.

LMS'te Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik

Sosyal öğrenme, son yılların en popüler e-öğrenme kavramlarından biri olarak öne çıkıyor. İnsanlar bulundukları her ortamda kendilerine yakın hissedebilecekleri insanlar arıyor. Fakat bildiğimiz gibi uzaktan çalışmanın daha yaygın hale geldiği günümüz iş ortamında sosyal öğrenmeden online öğrenmeye hızlı bir geçiş oldu.

Kurumsal eğitimde LMS’lere KTOİ entegrasyonu çeşitli şekillerde yapılabilir. Fotoğraflar, videolar ve podcastler gibi görsel ve işitsel öğrenme materyalinden blog yazıları veya makale gibi daha "resmi" öğrenme materyaline kadar çok farklı türlerde içerik sağlayabilecek zeka tiplerine sahip çalışanlarınız mutlaka vardır. Görüşler, öneriler, yorumlar ve derecelendirmeler, uygulanması en kolay KTOİ'lerdir. Video destekli öğrenmenin de popüler hale gelmesiyle birlikte bazı kullanıcılar kısa öğretici videolar veya mini videolar oluşturabilir. LMS, tüm bu materyalleri tek bir yerde saklamak için bir içerik kütüphanesi görevi görebilir.

LMS platformları, öğrencilerin kişisel çalışma materyallerini oluşturabilecekleri ve yükleyebilecekleri şekilde geliştirilebilir. Gördüğünüz gibi LMS’e KTOİ entegrasyonun birçok yöntemi bulunur, fakat asıl önemli olan bu KTOİ yaklaşımını nasıl uygulayacağınızdır.

KTOİ Yaklaşımı Nasıl Uygulanmalı?

Hiçbir öğrenme ortamı informal öğrenme ortamlarının yerini asla alamaz. Fakat KTOİ kavramı informal ortamda gelişmiş bir yapı olmasına rağmen kurumsal eğitim dünyasında da hızla değer kazanıyor. Öyleyse “Çalışanlarımı öğrenme içeriği oluşturma sürecine nasıl dahil edebilirim?” sorusunu sormak gerekir.

Çalışanlara fırsat tanındığında ekip toplantılarında sıkça konuştuklarını fark etmiş olabilirsiniz. Düşüncelerini sormak ve onları dinlemek çalışanlara özgüven sağlamanın en temel yoludur. İçeriklere katkı sağlamayı zorunlu kılmayın. Bunun yerine bu etkinliğin işbirliğine nasıl fayda sağlayacağına ve ileriki çalışmaları nasıl kolaylaştıracağına dair bir konuşma yaparak veya en basitinden çeşitli bonuslar sunarak onları motive edin.

Ayrıca çalışanların materyal geliştirdikleri süreyi çalışma saatlerinden düşerek materyal hazırlamaları için daha fazla boş zamana sahip olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu tarz bir aktivite, rutin iş düzeninden sıyrılmak için hoş olabilir ve bu nedenle çalışanların ilgisini çekebilir.

KTOİ'leri çalışma ortamınıza entegre etmeye başlarken ilk başta en aktif çalışanlara odaklanmayı deneyin. Son olarak LMS'nin işlevselliğini de planlamanız gerekir. LMS’iniz çalışanların tüm ihtiyaçlarına iyi adapte edilmişse ve kullanımı kolaysa, ekibinizin yaklaşımı beğenme olasılığı daha yüksektir. Her ayrıntıyı düşünerek platformda işbirliği yapmayı sezgisel ve ilgi çekici hale getirmiş olacaksınız.

Sonuç

KTOİ yaklaşımı denemeye değer mi? Kesinlikle evet, ama her girişimin kendine has nüansları olduğunu unutmamalısınız. KTOİ yaklaşımını nasıl uygulayacağınızı planladıktan ve İK ile işbirliği yaptıktan sonra nitelikli, işbirlikçi bir ekibe bir adım daha yaklaşacaksınız.