Hibrit (Blended) Öğrenme Yaklaşımını Neden Kullanmalıyız?

Hibrit öğrenme yaklaşımı nedir ve neden eğitim programlarımızda kullanıyoruz? İşte hibrit öğrenme yaklaşımı ile ilgili unutmamanız gereken 5 önemli avantaj.

Hibrit (Blended) Öğrenme Yaklaşımını Neden Kullanmalıyız?

Geleneksel Eğitim Programlarını Hibrit Öğrenme Yaklaşımı ile Hazırlama

Bugünlerde birçok işletme, eğitimlerinde için hibrit bir öğrenme yaklaşımı uyguluyor. Hibrit öğrenme yaklaşımını neden kullandığımızı ve nasıl çalıştığını incelemeden önce, gelin birlikte hibrit öğrenme yaklaşımını tanımlayalım.

Peki hibrit öğrenme modeli nedir? Hibrit Öğrenme yaklaşımı geleneksel sınıf içi eğitimi online eğitim ile birleştiren bir yaklaşım.

Eğitim programlarında hibrit öğrenme yaklaşımı, genellikle sınıf içi eğitimleri tamamlamak için laboratuvar ekipmanlarının veya bilgisayarların kullanılmasını ifade eder. Hibrit öğrenme yaklaşımının amacı, sınıfta öğrenilen teorileri eğitmenin fiziksel olarak bulunmadığı bir ortamda deneyimleyerek ve uygulayarak öğrenme sürecini güçlendirmektir.

Kurumsal öğrenme dünyasında hibrit öğrenme yaklaşımı, standart eğitim programlarında e-öğrenmenin tamamlayıcı olarak kullanılmasıdır. E-öğrenme ile şirketler, katılımcılara kendi hızlarında ve kendi zamanlarında öğrenme imkanı sunabilir, katılımcıların ilgisini çekmek için testler ve sınavlar kullanabilir ve performansı izleyebilir veya geri bildirim toplayabilir.

İş ortamında geleneksel eğitim modelinin sınıf içi olması gerekmez. Özellikle fiziksel olarak bulunmanın mümkün olmadığı veya uygun maliyetli olmadığı durumlarda eğitmenler, web seminerleri aracılığıyla katılımcılarla çevrimiçi bir şekilde etkileşim kurabilir. Hibrit öğrenme yaklaşımı, çevrimiçi, canlı etkileşim, online kurslar, oyunlaştırma ve ödevler gibi e-öğrenme yöntemlerini birleştirir.

Başka bir deyişle, hibrit öğrenme yaklaşımı hem sınıf içi hem de e-öğrenmenin en iyi yönlerini alır: Konu uzmanının becerilerini bizzat yüz yüze veya çevrimiçi olarak gösterme ve bilgi paylaşma avantajı ile katılımcıların istedikleri zaman online eğitim kursları alabilme esnekliği.

Hibrit öğrenme yaklaşımı nasıl işliyor?

Hibrit öğrenmenin avantajlarına göz atalım ve neden hibrit öğrenme yaklaşımının katılımcı deneyimini daha iyi hale getirdiğini keşfedelim.

Hibrit Öğrenme Yaklaşımının 5 Avantajı

Hibrit öğrenme yaklaşımının avantajları, sadece katılımcıları değil, aynı zamanda eğitmeni ve öğrenme sürecini de etkileyen birçok önemli yararı içermektedir.

1-Katılımı Artırır

Hiç küçük yaştaki çocuklar için hazırlanan kitapların neden resimli olduğunu merak ettiniz mi? İlk olarak, bu okuyucunun anlama seviyesiyle ilgilidir. Bir çocuk, metinle dolu sayfaları oturup okumakta daha az istekli olabilir. Resimler, materyali daha anlaşılır hale getirir.

İkinci olarak, materyal anlaşılması kolay olsa bile, resimler bilginin daha hızlı kavranmasına yardımcı olur. Aynı zamanda teorinin pratikte nasıl uygulandığına dair örnekler sunar.

Bu mantık, tüm öğrenme türleri için geçerlidir. Örneğin, çalışan eğitiminde hibrit öğrenme yaklaşımı, katılımcıları farklı materyal türleriyle etkileşime sokarak ilgi çeker. Hibrit öğrenme, online kurslar, video, ses ve görsel olarak zenginleştirilmiş sunumlar içerir ve bu şekilde katılımcıların dikkatini çeker.

Çeşitli eğitim içerik türlerinin kullanımı aynı zamanda tüm materyalin kolayca anlaşılmasını sağlar - ki bu her zaman fiziksel sınıf ortamının tempolu ortamında mümkün olmayabilir.

2-Farklı Öğrenme Yöntemlerini Ele Alarak Daha Çok Kişinin İlgisini Çeker

Belki de düşünüyorsunuzdur, "Peki, herkesi nasıl hesaba katmalıyım ki?!" Cevap, çoğu durumda olduğu gibi, her zaman herkesi memnun edemeyeceğinizdir. Ancak, öğretim yöntemlerinizi çeşitlendirmek, özellikle çok sayıda kişiye eğitim verirken yardımcı olabilir.

İşte hibrit öğrenmenin sağladığı faydalar:

  • Zaman kısıtlamalarını azaltır - Fiziksel bir sınıf ortamında, tüm bilgileri genellikle sadece birkaç saat içinde aktarmak zorunda kalırsınız. Ancak, bazı insanlar yeni bilgileri sindirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Hibrit öğrenme yaklaşımı, katılımcıların istedikleri kadar eğitim materyallerini tekrar incelemelerine ve bilgiyi öğrenme grubunun gerisinde kalmadan sindirmek için zaman ayırmalarına olanak tanır.
  • Katılımcılar ve eğitmenler arasında daha fazla etkileşime izin verir - Katılımcılar online kurslar alarak, sınavlar ve ödevleri tamamlayarak kendi zamanlarında pratik yapabilirler. Bu da eğitmenlere öğrenmeyi kolaylaştırmak için ekstra zaman kazandırır. Katılımcılarla canlı etkileşim sırasında soruları yanıtlar ve endişeleri ele alırlar ve herkesin eğitim materyallerini anladığından emin olurlar.

3- Eğitim İlerlemesini ve Katılımcı Performansını İzlemeye Yardımcı Olur

Eğitmenlerin ve eğitim danışmanlarının e-öğrenmeyi sevmesinin nedenlerinden biri, eğitimin ne kadar etkili olduğunu ölçmelerine izin vermesidir. Bazı Öğrenme Yönetim Sistemleri'nin (LMS'lerin) sunduğu harika bir özellik raporlama özelliğidir. İşte hibrit öğrenme yaklaşımının avantajlarının parladığı nokta da burasıdır.

Raporlama, yalnızca LMS içinde bulunan bilgilerin grafik şeklinde sunulmasına izin verdiği için değil, aynı zamanda katılımcıların ne yaptığı, ne kadar ilerlediği ve farklı test yöntemlerinde nasıl puan aldığına dair hızlı bir genel bakışa sahip olma imkanı sağladığı için avantajlıdır.

Eğitmenler, testler, quizler ve farklı türde eğitim içeriğiyle denemeler yapabilir ve katılımcılar için neyin daha cazip olduğunu test edebilir. Bu bilgilerle, e-öğrenme’deki geleneksel materyallere (metin ve video gibi) ne kadar vurgu yapacaklarını ve diğer içerik türlerini veya değerlendirme yöntemlerini ne kadar çeşitlendireceklerini ayarlayabilirler.

Bu, muhtemelen hibrit öğrenmenin en yararlı avantajlarından biridir, çünkü takip ve raporlama, eğitimi daha anlamlı hale getirir ve eğitmenler katılımcıların ilerlemesine ve performansına göre onlne kurslarını belirlerler.

4-Geri Bildirimleri Toplama ve Paylaşmayı Kolaylaştırır

Öğrenme, bir atölye çalışması sona erdiğinde veya bir sertifika kazanıldığında sona ermez. Eğitmenler, katılımcıların gelişmelerine yardımcı olmak için onlara geri bildirim vermelidir. Katılımcılar da kendi tarafında karşılaştıkları herhangi bir zorluk ile ilgili iletişim kurmalıdır.

Hibrit öğrenme, eğitmenlerin ve katılımcıların geri bildirimi paylaşma sürecini basitleştirir ve hızlandırır. Başlangıçta, eğitmenler online testleri ve quizleri gözden geçirebilir, webinar veya sunum sırasında zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde katılımcıların performansını değerlendirebilir. Öğrenme Yönetim Sistemleri(LMS’ler), raporlar ve otomatik olarak oluşturulan geri bildirim formları ile eğitmenlerin ve eğitim danışmanlarının katılımcılar ile kolayca paylaşabileceği bilgiler sağlar.

Hibrit öğrenme yaklaşımının bu avantajı, katılımcılar için de çok önemlidir. Geri bildirim, performansları ve ilerlemelerinin ana göstergesidir. Bu nedenle, online bir değerlendirmedeki performanslarını görebilmek, hangi kursları yeniden alabileceklerini, hangi tür becerilerin geliştirilmesinin faydalı olabileceğini ve hatta ek destek için eğitmenleriyle iletişime geçmeleri gerektiğini katılımcılara söyler.

5-Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirir

Öğrenme, tek yönlü ve sadece ciddi bir süreç değildir. Katılımcıların katılım düzeyini artırmak için eğlenceli bir dokunuş eklemenin ne kadar etkili olduğunu inkar edemezsiniz.

Ayrıca, hibrit öğrenme yaklaşımının amacı, insanları öğrenmeyi kendi ellerine alabilecek şekilde güçlendirmektir. Sadece eğitmenlere dijital araçlar vermek yerine, hibrit öğrenme, katılımcılara her yerden bilgiye erişim imkanı tanımak, kendi programlarını oluşturmak ve ilgi çekici bir yöntemler (örn. oyunlaştırma) kullanarak sürecin tadını çıkarmalarına izin vermekle ilgilidir.

"Eğlenceli" olması, öğrenmenin kenara bırakılması anlamına gelmez. Daha çok, geleneksel yöntemlerde sıklıkla karşılaştığımız sayfalar dolusu yazıyı içeren sunumlar yerine etkileşimli interaktif içeriklerin veya oyunlaştırmanın eklenmesiyle ilgilidir.

Peki, Hibrit Öğrenme Yaklaşımını Kullanmalı Mıyım?

Hibrit öğrenme yaklaşımı sadece öğretmenin başka bir yolu değildir. Katılımcıların nasıl öğrendikleri konusunda daha fazla kontrol sahibi oldukları ve eğitmenlerin süreci iyileştirmek için daha fazla bilgiye sahip oldukları bir öğrenme yöntemidir.

Bu nedenle, bir sonraki seferinde "Neden hibrit öğrenme yaklaşımını kullanmalıyım?" diye sorduğunuzda, bu öğrenme yaklaşımının 5 avantajını mutlaka göz önünde bulundurun. Ve bir LMS’i değerlendirirken, her zaman hibrit öğrenmeyi destekleyip desteklemediğini test edin.