Eğitiminizin Etkisini Nasıl Değerlendirebilirsiniz?
Bu yazıda, en önemli eğitim değerlendirme modellerinden olan Kirkpatrick modelini kullanarak eğitiminizin etkisini nasıl ölçebileceğiniz hakkında konuşacağız.
Eğitiminizin Etkisi Nasıl Değerlendirilir?
Yüz yüze, çevrimiçi, hibrit veya karma, eğitiminizin adı ve türü ne olursa olsun süreç sonunda eğitim, kullanıcılar üzerinde olumlu etkiler bırakmalıdır. Eğitim olumlu etki bıraktığında kullanıcıların kavramları hatırlamaları ve bunları işe uygulama şansları çok daha yüksek olur. Öğretim tasarımcıları, eğitimi tasarlarken yol açacağı etkileri ve yaratabileceği farkları detaylıca değerlendirmelidir. İstenilen etkinin görülmesini sağlamak için motivasyon faktörü de hesaba katılmalıdır. Bu iki nokta tanımlandığında istenilen etkiye ulaşmak için izlenecek yol haritası çok daha belirgin hale gelecektir. Daha sonrasında kalan nokta eğitimin kullanıcılara sunulması ve süreç sonu değerlendirmesidir. Bu yazıda, en önemli eğitim değerlendirme modellerinden olan Kirkpatrick modelini kullanarak eğitiminizin etkisini nasıl ölçebileceğiniz hakkında konuşacağız.
ADDIE modeline göre en son aşama değerlendirmedir. Değerlendirme, eğitimin kullanıcılar üzerinde ne kadar etkili olduğu ve şirket için ne kadar faydalı olduğu ile ilgilidir. Eğitimin etkisini değerlendirmek için kullanılan önemli modellerden bir diğeri, Donald Kirkpatrick’in dört aşamalı eğitim değerlendirme modelidir.
Şimdi bu aşamaları biraz daha detaylı inceleyelim:
Aşama 1: Tepki
İlk aşama tepkidir, yani eğitime verilen anında tepki. Bu aşamada kullanıcıların eğitimi nasıl bulduğunu ölçebiliriz. Örneğin eğitimi eğlenceli, ilgi çekici ve işleriyle alakalı olup olmadığı gibi noktalar bu temel aşamada ölçülebilir. Eğitim ve gelişim ekipleri, eğitim deneyimini değerlendirmek için anket kullanır. Bu değerlendirme yöntemi hem geleneksel hem de dijital öğrenme deneyimleri için kullanılabilir. Dijital öğrenme deneyimi için çevrimiçi anket formlarını kullanabilirsiniz.
Aşama 2: Öğrenme
Kirkpatrick modelinin ikinci aşaması, eğitim sırasındaki kazanımları ölçmekle ilgilidir. Peki, öğrenmeyi nasıl ölçebiliriz? Öğrenme, çeşitli değerlendirme yöntemleriyle ölçülebilir. Formatif ve summatif olmak üzere iki ölçme yöntemi bulunur. Örneğin, bilgi kontrolleri formatif değerlendirme kategorisine giren soru türleridir.
Summatif değerlendirme genellikle eğitimden sonra, yani öğrenme sonrası değerlendirme olarak uygulanır. Bu değerlendirmeler, kullanıcıların kavramları daha iyi anlayıp anlamadıklarını ölçer. LMS'te, %80 veya %90 gibi minimum bir kriter, geçme ya da kalma kriteri olarak ayarlanabilir.
Diğer yöntemler arasında yüz yüze görüşmeler, grup tartışmaları ve kullanıcıların kavramları iyi öğrenip uygulayamadıklarını ölçmek için rol yapma etkinlikleri bulunur.
Aşama 3: Davranış
Üçüncü seviyede, eğitim sonrası davranış değişiklikleri olup olmadığı tespit edilir. Davranışı ölçmek pek kolay olmasa da kullanılabilecek bazı yöntemler bulunur. Periyodik geri bildirim toplantıları, arkadaş grup oturumları ve kullanıcıların bilgileri işte uygulayıp uygulamadıklarını kontrol etmek, davranışsal etkiyi ölçmek için kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Aşama 4: Sonuçlar
Dördüncü aşama sonuç aşamasıdır. “Eğitimin iş sonuçları üzerinde iyi bir etkisi oldu mu?” sorusu temel alınır. Bunu öğrenmek için KPI (temel performans indikatörü) ve öğrenme metriklerinin yapılandırılmış şekilde birbirine bağlı olduğu sağlam bir eğitim & gelişim departmanı ve şirket çerçevesi bulunması gerekir. Bazen sonuçlar doğrudan eğitim sonucu olmayabilir. Daha iyi satış ve pazarlama uygulamaları gibi daha dolaylı sonuçlar elde edilebilir. Bu nedenle temel performans göstergelerini (KPI) öğrenme metriklerine bağlarken dikkatli olmalısınız.
Sevilen, çalışanlara daha uygun eğitimleri daha az hata, daha az kaza vb. gibi sonuç metrikleriyle ilişkilendirebilirsiniz. Bununla birlikte, eğitim uzmanlarının sonuçları ölçmek ve sağlam metriklere sahip olmak için yönetim kadrosuyla da yakın bir şekilde çalışması gerekir.
Öğrenme Platformlarında Eğitimin Etkisi Nasıl Değerlendirilir?
Eğitimin çeşitli yönlerini ölçmek için buna uygun bir öğrenme yönetim sistemine (LMS) sahip olmalısınız. Örneğin, eğitim ve gelişim ekiplerinin eğitimlerin etkisini ölçmesine yardımcı olacak çeşitli analitik araçları ölçüm için faydalı olabilir.
Çeşitli analitik araçları ile şu sorulara cevap bulabilirsiniz:
· Eğitimin belirli iş hedefleri üzerindeki etkisi nedir?
· Kullanıcı eğitime veya modüle ne kadar zaman harcadı?
· Hangi içeriklerin iyileştirilmesi gerekiyor?
· Kullanıcıların nerelerde bilgi eksikliği yaşıyor? Hangi alanlarda ek eğitim gerekli?
· Eğitim programlarının etkinliği şirket genelindeki metriklerle nasıl ölçülebilir?
· Veri analitiği ve raporlara dayalı olarak iş gücünde hazırlık, güven, liderlik gibi yetenekler nasıl oluşturulur?
· Elde edilen verilere dayanarak temel performans indikatörü ve diğer metrikler nasıl geliştirilebilir?
Sonuç olarak Kirkpatrick modelinin, eğitim programlarının çalışanlar üzerindeki etkisini ölçmek için iyi bir başlangıç noktası olduğunu söyleyebiliriz. Bu model ile tepki, öğrenme, davranış değişiklikleri ve sonuçlar ölçülebilir. Ancak bunları metriklere bağlanmak için iyi bir çerçeveye sahip olmak gerekir.