Eğitim ve Gelişim Ekipleri için Z Jenerasyonu E-Öğrenme Rehberi

Z jenerasyonu çalışanlarınızın potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, gelişimlerini desteklemeniz ve bunun sonucunda yetkinliklerini geliştirmeniz gerekiyor. Bu yazıda Z jenerasyonundan çalışanlarınıza en uygun e-öğrenme yöntemlerini inceledik.

Eğitim ve Gelişim Ekipleri için Z Jenerasyonu E-Öğrenme Rehberi

Z jenerasyonu için E-Öğrenmede, Eğitim ve Gelişim Ekiplerinin Dikkate Alması Gerekenler

 

Z jenerasyonundan gençleri işe aldıysanız ve yetkinliklerini geliştirmenin yollarını arıyorsanız, yalnız değilsiniz. Hızla gelişen teknolojik ilerlemeler ve hızla değişen iş trendleri dünyasında, tutunmak için eğitim ve gelişim ekiplerinin de çağa ayak uydurması gerekiyor. 

 

Organizasyonlar artık sürekli öğrenme kültürü oluşturmanın gücünü fark ettiler ve öğrenme stratejilerini güncel tutma konusunda sürekli çaba sarf ediyorlar. Geleneksel sınıf içi eğitim geride kalmış durumda ve e-öğrenme giderek gelişen bir trend haline geldi. 

 

Günümüzde, Z jenerasyonu küresel işgücünün önemli bir parçası. Dolayısıyla kurumsal eğitim ve gelişim ekiplerinin de e-öğrenme tasarımı ve tutundurma yaklaşımını gözden geçirme ve yeniden şekillendirme zamanı geldi. Eğitim ve gelişim ekipleri Z jenerasyonu için e-öğrenme tasarımlarında nelere dikkat etmeli bu yazıda bu konuyu ele alacağız.

 

Z Jenerasyonunu Diğer Kuşaklardan Farklı Kılan Nedir?

 

1990'ların sonlarından 2010'ların başlarına kadar doğan Z jenerasyonu, şimdiye kadar var olan en dinamik nesildir. Araştırmalara göre, Z jenerasyonu ve milenyum kuşağı 2030 yılına kadar küresel işgücünün yaklaşık %58'ini oluşturacak. Z jenerasyonunun potansiyelini ortaya çıkarmak için onları diğer nesillerden ayıran özellikleri anlamak ve bu dinamik iş ortamında başarıyı sağlamak için kusursuz bir eğitim stratejisi oluşturmak önemlidir.

 

Z jenerasyonunun özelliklerini iyi tanımak, modern iş gücünüze en iyi şekilde uyan e-öğrenme tasarımları yapmanıza yardımcı olacak ve rekabet gücünüzü artıracaktır. 

 

·      Dijital Çağın Çocukları

Z jenerasyonu, internet olmayan bir dünyada hiç bulunmadılar, bu yüzden teknolojiye çekiliyor olmaları şaşırtıcı değil. Modern elektronik cihazlarla oynamayı seviyorlar ve sürekli öğrenme isteklerini tatmin etmek için internette gezerek çok zaman harcıyorlar.

 

·      Dikkat Süreleri Kısa

Yeni nesil çalışanların dikkat süreleri sadece sekiz saniyedir. Her şeyi ışık hızında isterler ve işler yavaş veya durgun gittiğinde sinirleri bozulur. Dikkatlerini daha uzun süre elde tutmak ve sürdürmek zor bir görevdir. Bu nedenle, daha iyi eğitim tamamlama oranları için eğitimi parçalara ayırarak sunmak daha etkili bir yöntem olacaktır.

 

·      Pratikler

Z jenerasyonu, hayata karşı pratik bir yaklaşıma sahiptir. Zaman ve çaba harcadıkları her şeyin onlara ne fayda sağlayacağını bilmek isterler. Sıkıcı uzun eğitim içeriklerini sadece geçmek yerine, öğrenmeyi ve katılmayı teşvik eden içerikleri tercih ederler.

 

·      Çeşitli ve Dinamikler

Z jenerasyonu dinamiktir ve çeşitliliği severler. Onları standart öğrenme formatlarına bağlamak, onları sıkabilir ve üretkenliklerini sınırlayabilir. Farklı, dinamik ve faydaya odaklı öğrenme yöntemleri denemek, onları motive edebilir ve öğrenmeyi artırabilir.

 

·      Sürekli Hareket Halindelerdir

Zamanla yarışan Z jenerasyonu her zaman hareket halindedir. Bugünün tempolu dünyasında, başarının anahtarlarından biri de hızlı olmak. Z jenerasyonu bu hıza rahatlıkla uyum sağlayabilir ve esneklerdir. Öğrenme konusunda da aynı beklentiyi taşırlar. Kendi zamanında ve hızında öğrenme Z jenerasyonunun zihniyetine oldukça uygundur. 

 

Z Jenerasyonu Çalışanlar İçin E-Öğrenme Tasarlarken Düşünülmesi Gereken 5 Temel Nokta

 

Z jenerasyonu önceki nesillerden çok farklı olduğu ve motivasyon unsurları çok değiştiği için bu jenerasyona e-öğrenme tasarımı yaparken iyi düşünülmüş eylem planları gereklidir. Önceki bölümde belirtilen özellikleri dikkate alarak, gelecek nesil çalışanlara bir eğitim programı tasarlamak için aşağıdaki öğrenme stratejilerini kullabilirsiniz.

 

E-Öğrenme Tasarlarken Görsel Çekiciliğine Odaklanın

 

Z jenerasyonu, teknoloji olmayan bir dünyayı hayal edemezler. Büyük, küçük birçok ekranla çevrelenmişlerdir. Bu durum, Z jenerasyonuna etkileyici bir öğrenme deneyimi yaratmak için, online eğitimlerinizin görsel çekiciliğine de odaklanmanız gerektiği anlamına gelir. Z jenerasyonunun gelişiminde metin ağırlıklı slaytları olan, uzun öğrenme modülleri sizi pek ileriye götürmez. Online eğitimlerinizin, katılımı kolaylaştıran, güçlü etkileşimlere yer veren, etkileyici içerikler olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca kurslarınızın renk temasına odaklanarak içeriğe canlılık katabilirsiniz. 

 

Yeni nesil katılımcıların ilgisini çekmek için, Öğrenme Yönetim Sisteminiz (LMS) de büyük önem taşıyor. Sezgisel ve görsel olarak tatmin edici, kolay kullanım imkanı sunan bir Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) yatırımı yapmak da Z jenerasyonunun gelişimini desteklemek için akıllıca olacaktır.

 

Yeni Moda Mikro Öğrenme Yöntemini Kullanın

 

Z jenerasyonu çalışanlarınızın dikkat süresi, bir akvaryum balığının dikkat süresinden daha kısadır. Onlar, Instagram ve Twitter tarzı sosyal medya platformlarında olduğu gibi kısa ve öz içeriği tüketmeye alışkındır. Aynı şekilde, öğrenme içeriklerini de hızlı ve sindirilebilir dilimler halinde tercih edeceklerdir. Mikro öğrenme de bu yönde bir yaklaşımdır. Bu öğrenme yöntemi, uzun e-öğrenme modüllerinizi kısa ve ilgi çekici mikro öğrenme modüllerine böler ve gelecek nesil katılımcıların alışkanlıklarına uygun bir yaklaşım sunar. Mikro öğrenme, eğitim içeriğinizi videolar, etkileşimli PDF'ler, podcast'ler, dijital kartlar, infografik gibi çeşitli ilgi çekici formatlarda sunmanıza olanak tanır. Çalışanlarınız, bu hızlı mikro öğrenme bölümlerini iş aralarında veya işe giderken çalışma akışını bozmadan tamamlayabilirler. Bu yaklaşım, organizasyonlar ve çalışanlar için kazan-kazan bir durum yaratır.

 

Sosyal Öğrenmeyi Teşvik Edin

 

Z jenerasyonu, bağlantı kurmayı seviyor ve iletişim ile iş birliğini değerli buluyor. Saatlerce süren online eğitimlere katılmak yerine, topluluk olarak öğrenmeyi tercih ediyorlar. Onları Quora, Ekşi Sözlük veya YouTube gibi platformlarda bilgi ararken bulmak şaşırtıcı değil. Bu nedenle, onların bağlantıda kalmaya olan eğilimlerinden yararlanmak için sosyal öğrenmeyi teşvik etmek harika bir fikir. Z jenerasyonu çalışanlarınıza online öğrenme forumları, sohbet odaları ve grup tartışmaları aracılığıyla iş birliği yapma fırsatları sunun. Peer-to-peer öğrenmeyi mümkün kılmak için çapraz eğitim programları da uygulanabilir.

 

E-Öğrenme Yaklaşımınızı Oyunlaştırın

 

Oyunlar, e-Öğrenme kurslarınıza eğlenceli bir unsur ekler ve günümüz gençlerini etkileyen bir deneyime dönüşür. Puanlar, skorlar, seviyeler ve rozetler gibi oyun öğelerini e-Öğrenme modüllerinize eklemek, yeni nesil çalışanların içerikle etkin bir şekilde ilgilenmelerini sağlar. Lider panolarında en iyi performans gösterenlerin görüntülenmesi sağlıklı rekabeti teşvik eder ve aktif katılımı artırır. Bu, daha kalıcı bir öğrenme deneyimi yaratır ve öğrenilen kavramların yüksek düzeyde hatırlanmasını sağlar. 

 

Ek olarak, online eğitim tasarımlarınızı VR tabanlı oyunlaştırma öğeleri ile geliştirmek, sürükleyici bir öğrenme deneyimi yaratmanıza ve öğrenmeyi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olabilir.

 

Mobil Öğrenme Yaklaşımınızı Geliştirin 

 

Metrodaki bir anı düşünün, bir otobüste, bir trende hatta bir sokakta, genç neslin çoğunun cep telefonlarına yapışmış olduğunu göreceksiniz. Bu durumda, şirket içi eğitim alanına girmeye başlayan mobil öğrenmenin popülaritesinin giderek artması hiç şaşırtıcı değil. Üstelik, rekabetçi bir dünyada çalışma baskısı ve iş-yaşam dengesini sağlama çabaları göz önüne alındığında, herkes zamanla yarışıyor. Özellikle yeni nesil çalışanların uzun saatler süren eğitimlere zaman ayırmalarını bekleyemeyiz. Mobil öğrenmeyi uygulayarak kendilerine uygun bir cihazda eğitim materyaline istedikleri zaman erişebilsinler diye kendi hızlarında öğrenme esnekliği sunun. Bunu yaparken e-öğrenme tasarımlarınızın öğrenmeyi her yerde, hareket halindeyken bile kolaylaştırdığından emin olun.

 

Özetle, Z jenerasyonu, dünya çapında geleceğin işgücünü domine edecek nüfustur. Bu jenerasyondan güçlü bir iş gücü oluşturmak için gelişimlerini desteklerken farklı öğrenme ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlamak önemlidir. Şirketlerin eğitim ve gelişim (L&D) trendlerini takip etmeleri ve Z jenerasyonu için dinamik iş ihtiyaçlarına uygun eğitim programları sunmaları önemlidir.