E-Öğrenmeyi Kişiselleştirmede Teknolojinin Etkisi

Teknoloji ilerledikçe bizi yeni, çok boyutlu sanal dünyalarla tanıştırıyor. Bu nedenle e-öğrenmeye olan yaklaşımımızı teknolojik gelişmelere uygun olarak güncellemeliyiz. Bu yazıda e-öğrenmenin her bir kullanıcının ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde nasıl kişiselleştirilebileceğine bakacağız.

E-Öğrenmeyi Kişiselleştirmede Teknolojinin Etkisi

Yenilikçi Eğitim ve AI Destekli Metaverse

Eğitim söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir yaklaşım olmadığı zaten bilinen bir gerçek. Gelişen EdTech sektörünün sağladığı mevcut tüm fırsatları göz önüne aldığımızda kişiselleştirme seviyesi neden hala kısıtlı? Neden çoğu durumda önceden belirlenmiş bir çerçeve doğrultusunda ilerliyor?

Herkes Farklı Şekilde Öğrenir

Beynin çalışma şekli hakkında araştırma yapan bilim insanları, her bireyin sayısız öğrenme davranışına ve stiline yol açan farklı nöroplastisite seviyelerine sahip olduğunu iddia ediyor. Günümüzün hızlı tempolu dünyasında eğitimin daha verimli olması ve yeni bilgilerin daha hızlı benimsenmesini sağlaması gerekiyor. Peki doğru pedagojik yaklaşımları ve teknolojiyle beraber ortaya çıkan EdTech araçlarını en iyi şekilde kullanarak üst seviye kişiselleştirilmiş e-öğrenme imkânı sağlamanın püf noktaları nelerdir?

Uygun Pedagojik Yaklaşım Öğrenmede Kişiselleştirmeyi Nasıl Teşvik Edebilir?

Karıştır ve eşleştir yaklaşımını izleyerek kullanıcılarınızın kendi öğrenme deneyimlerini özelleştirebilirsiniz. Bunun için:

1. Kullanıcıların İlgilendikleri Konuları Seçmelerine Olanak Tanıyın

Sabit bir ders paketi sunmak yerine kullanıcıya kendi müfredatını oluşturma seçeneği sunun. İstenen hedefe ulaşmak için hangi eğitimlerin uygun olabileceğine dair öneride bulunmalarını sağlarsanız çok daha takdir edilecektir.

2. Teori ve Pratik Arasında Denge Kurmalarını Teşvik Edin

Eğitimleri, değiştirilemeyen statik öğeler olarak sunmayın. Kullanıcıların istedikleri teori ve pratik oranını seçmelerine izin verin. Son zamanlarda revaçta olan mikro öğrenme trendi göz önüne alındığında eğitim materyalinizi kısa bölümler halinde geliştirmeniz, kullanıcıların tercih ettikleri teori miktarını pratik alıştırmalarla pekiştirmelerinde etkili olabilir.

3. Etkileşim ve Aktivitelerin Yüzdesini Seçme Olanağı Sağlayın

Bazı insanlar yeni öğrendikleri bilgileri iş arkadaşlarıyla tartışmayı ve uygulamayı tercih ederler. Bu nedenle onlara öğrenmelerine daha fazla sosyal etkileşim ve grup çalışması dahil etme özgürlüğü tanımayı düşünebilirsiniz. Bunun yanında kendi başlarına daha iyi öğrenen ve tartışma forumlarına veya grup ödevlerine katılmaya zorlanmaması gereken bireyler de vardır.

4. Mevcut Uzman Havuzundan Eğitmen Seçme Özgürlüğü Verin

Aynı dersi veren çok sayıda eğitmen varsa kullanıcıların deneyimlerine, öğretim yöntemlerine vb. dayanarak kendine en yakın bulduğu eğitmeni seçmesine izin verin. Birçok çalışma, kullanıcının bağlantı kurması durumunda, katılımın ve eğitimin etkinliğinin arttığını göstermektedir.

Yeni teknolojiye büyük yatırımlar yapmak zorunda kalmadan kullanıcıları öğrenme deneyimlerinin merkezine koyma imkânı, bu yaklaşımı çok olumlu hale getirir.

Yeni Teknolojiler Gelecekteki Öğrenmenin Kişiselleştirilmeye Ne Tür Katkılar Sağlayabilir?

Sanal Gerçeklik (VR), Yapay Zekâ (AI) ve Metaverse gibi yaklaşımlar yavaş da olsa e-öğrenmede kendine yer bulmaya başladı. Bu nedenle sağlayabilecekleri faydalardan haberdar olmak önemli.

1. AI Sanal Koç

AI destekli sanal koç, yapay zekayı öğrenme platformunuza entegre etmek için hoş bir başlangıç olabilir. AI botlarının kişiselleştirmeyi artırmak için çeşitli kullanışlı özellikleri bulunur. Örneğin:

·        Alakalı İçerik Önerme
Kullanıcıların geçmişte aldıkları eğitimlere dayanarak daha fazla içerik önerebilirler.

·        Davranış Analizi
Kullanıcı verilerini ve hareketlerini değerlendirerek kullanıcıların tercihlerini takip edebilirler.

·        7/24 Ulaşılabilirlik

Kullanıcıların sorularına her zaman cevap verebilirler, her zaman doğru cevap veremeseler de acil sorularda anında cevap almak için faydalıdırlar.

2. Metaverse

Birçok uzman, Metaverse gibi artırılmış sanal öğrenme deneyimlerinin geleneksel eğitimdeki anlat ve test et yaklaşımını aşma olasılığının yüksek olduğunu ve bu sayede daha fazla katılım, özelleştirme ve etkili öğrenmeye yol açtığını iddia ediyor.

·        Metaverse’ün Eğitimdeki Potansiyeli

Metaverse’ü basit bir dijital eğitimle karşılaştırdığımızda, kullanıcıların ekran aracılığıyla birbirleriyle konuşmak yerine, sanal sınıflarda ve atölyelerde gerçekçi karakterlerle doğrudan etkileşime girebilecekleri bir ortam öngörülüyor.

·        Çok Dilli Öğrenme İçeriği
AI'ın Metaverse öğrenme ortamına bir diğer yararı, gerçek zamanlı çevrilmiş eğitim içeriğini kullanıcıların seçtiği herhangi bir dile yerelleştirerek sunma olasılığıdır. Bu da dil bariyerinin aşılması demek. Kullanıcıların faaliyetlerini izleyen AI sanal koç ile birleştiğinde, her kullanıcının bireysel ihtiyaçlarını ele alan özelleştirilmiş öğrenme yaklaşımında kapsamlı bir ilerleme görmeyi bekleyebiliriz.

Kişiselleştirilmiş Eğitimde Yeni Bir Dönem Geliyor

Metaverse ve eğitimdeki gelişen potansiyelini dikkate aldığımızda bu oldukça kaçınılmaz görünüyor. Bazı eğitim sağlayıcıları önde gelen Metaverse oyuncularıyla önemli ortaklıklar kurdu. Meta ile Coursera ve EdX ortaklığı bunun en çarpıcı örneklerinden. İlk sanal öğrenme platformları çok boyutlu Metaverse ortamlarında geliştiriliyor. Bu platformların ilk prototiplerini muhtemelen çok yakın dönemde göreceğiz.