E-Öğrenmeyi Desteklemek ve Maksimum Yatırım Getirisi Elde Etmek için En İyi LMS Özellikleri
Sıkı bütçeler maalesef genellikle eğitimde kesintilere neden olur. Ancak eğitimde masrafa değecek bazı noktalar bulunuyor.
Yatırım Getirisini (ROI) En Üst Düzeye Çıkaracak LMS Özellikleri
Bazı şirketler, cazip fiyatlarından dolayı öğretim sistemlerini en temel versiyonuyla satın alıyorlar. Bu sistemler genellikle temel ihtiyaçlara yanıt veren türden oluyor. Sonrasında ise eğitim ilerlemeye başladıkça önemli özelliklerin eksik olduğu fark edilmeye başlanıyor. Örneğin çalışanları hareket halindeyken platforma mobil erişim sağlayamaması gibi. Yatırım getirilerinizi iyileştiren, kaynaklarınızı esnek tutmanızı sağlayan ve e-öğrenmenin avantajlarını en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak LMS özelliklerini aşağıda sıraladık:
1. Özelleştirilebilir Raporlama
LMS raporları, eğitmenlerin sorumlu olduğu kapsamını daraltır ve hem çalışan performansı hem de ILT yaklaşımı açısından iyileştirilmesi gereken alanlara odaklanmalarını sağlar. Kullanıma hazır raporlar, etkileşim ve eğitimi tamamlanma süreleri gibi temel metrikler için yeterli olabilir. Öğrenme hedeflerinizi ve performans göstergelerini takip etmek için özelleştirilebilir raporlama araçlarına ihtiyacınız vardır. Seçeceğiniz platform, rapor gönderme seçeneklerini özelleştirmenize de izin vermelidir. Örneğin depo yöneticiniz astlarının raporlarını her pazartesi günü e-posta yoluyla almayı isteyebilir.
2. Sezgisel Kullanıcı Arayüzü
LMS'inize erişim sağlayacak kullanıcılar arasında BT departmanınızdaki teknoloji meraklısı çalışanlardan, e-öğrenme konusunda hala emin olmayan yeni çalışanlara kadar geniş bir çalışan yelpazesi olacak. Bu nedenle LMS yazılımınızın sadece dijital yerliler için değil, ekibinizin her üyesi için kullanımı kolay olmalıdır. Bu kolaylık, kişiselleştirmeyi geliştirmek ve destek sağlamak için LMS’i kullanması gereken eğitmenleriniz için de geçerlidir.
3. Oyunlaştırma
Oyunlaştırma lüks gibi görünebilir. Sonuçta düşük bütçeli bir sistem baktığınız için muhtemelen bütçenizde hediye kartları ve diğer parasal ödüller için yeriniz olmayacak. Ancak bu nokta oyunlaştırılmış eğitimle ilgili yaygın yanlış anlamalardan biridir. Rozetler, puanlar ve skor tabloları, çalışanların motivasyonunu artıran teşviklerdir. Bu oyun mekanikleriyle ilgili tek maliyetiniz geliştirme süresidir.
4. Sertifikalar
Kimin eğitimin ritmine ayak uydurduğunu, kimin geride kaldığını bilmeniz ve kimin en iyi performans gösterdiğini belirlemeniz gerekir. Sertifikalar, bireysel ilerlemeyi takip etmenize ve çalışanlarınızın sorumluluk almasına yardımcı olur. Asgari başarı düzeyini karşılamayan ve sertifikalarını yenilemesi gereken personel üyelerini de hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bazı LMS'ler, herkesin güncel kalmasını sağlayan ve uyumluluk risklerini azaltan otomatik hatırlatıcılar bile içerir.
5. Mobil Öğrenme Desteği
Mobil eğitim artık isteğe bağlı değildir. Günümüz çalışanları, eğitim kaynaklarının sadece eğitim sırasında değil, eğitim dışında da ulaşılabilir olmasını bekler. Bu nedenle yeni LMS'iniz, çalışanların planlanmış eğitim oturumları arasındaki boşlukları kapatmalarına yardımcı olacak mobil öğrenme desteği sunmalıdır.
6. İsteğe Bağlı Kayıt
İsteğe bağlı kayıt, çalışanların eğitimlere veya yaklaşan etkinliklere kaydolmasına olanak tanır. Bu sistem, eğitimleri/etkinlikleri önceden belirlenmiş ölçütlere göre otomatik olarak atayan kayıt sistemiyle aynı şey değildir. Eğitim etkinliklerine kendi başlarına kaydolmak çalışanları motive eder. Çünkü hangi faaliyetlerin eğitim hedefleri ve iş gereksinimleriyle uyumlu olduğunu seçebilme özgürlüğüne sahip olurlar. Davet beklemek yerine inisiyatif alırlar. Ayrıca, belirli parametrelere bağlı olarak belirli kurslara/etkinliklere erişimi kısıtlayabilirsiniz. Örneğin, oryantasyon eğitimine yalnızca yeni işe alınanlar kaydolabilir veya satışla ilgili bir sonraki canlı eğitim etkinliği ekip liderleri içindir gibi kriterler belirleyebilirsiniz.
7. Değerlendirme Araçları
Değerlendirme araçları çok çeşitli LMS özellikleri içerir. Değerlendirmenizin çoğunu çevrimiçi olarak yapmayı planlıyorsanız, gelişmiş test araçlarına sahip bir sisteme yatırım yapmak akıllıca olacaktır. Örneğin, soru şablonları ve nitel değerlendirme desteği içeren bir LMS gibi. Bunlar çalışanların sadece ne kadar bildiklerini değil, bildiklerini pratik senaryolarda ne kadar iyi uyguladıklarını ölçmenizi sağlar. İyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için ayrıntılı simülasyon geri bildirimi sağlayan raporlar sunan bir sistem, çalışanların gelişimi için de çok faydalı olacaktır.
Sonuç
Yukarıdaki listeden çıkarabileceğiniz bazı veya ekip geri bildirimlerine dayanarak ekleyebileceğiniz belirli özellikler olabilir. LMS seçim kriterlerinin geliştirilmesi genellikle deneme yanılma içerir. Özellikleri pratik bir bakış açısıyla değerlendirmek için ücretsiz denemelere ve demolara kaydolabilirsiniz. En iyi özelliklerinizi belirlemek ve maksimum getiri elde etmek için platformunuzu şirketinizin ve çalışanlarınızın ihtiyaçlarına göre seçmelisiniz.