E-Öğrenmenin Sağladığı En İyi 16 Fayda

E-öğrenmenin sağladığı o kadar çok fayda bulunur ki hepsini tek yazıda sıralamak mümkün değildir. Bu nedenle bu yazıda e-öğrenmenin sağladığı en önemli faydaları kapsamlı bir liste halinde sunacağız. Bu yazıda sayacağımız faydalar, e-öğrenmeyi diğer öğrenme yöntemlerinden ayıran en önemli faydalardır.

E-Öğrenmenin Sağladığı En İyi 16 Fayda

E-Öğrenmenin Faydaları

E-öğrenmenin birçok faydası bulunur. Bu yazıda e-öğrenmenin kullanıcıya (öğrenciye) sağladığı en önemli faydalara değineceğiz. Çevrimiçi öğrenme veya e-öğrenme, geleneksel sınıf içi eğitimden daha kolay, etkili ve teknoloji odaklı bir öğrenme modeline doğru yeni paradigma kaymasını temsil ediyor.

COVID-19 pandemisi de e-öğrenmenin gelişiminin ne kadar isabetli bir durum olduğunu ortaya koydu. Kullanıcılar e-öğrenme sayesinde istedikleri zaman diliminde, evlerinin rahatlığında, istedikleri şeye, kendi hızlarında, kişiselleştirilmiş ve mobil şekilde erişmenin keyfini çıkarabilirler.

Çevrimiçi öğrenmeyi veya e-öğrenmeyi günümüzde tek bir düğmeye basarak erişilebilir olmasının yanı sıra kullanıcılar için bu kadar çekici kılan nedir? Daha yakından bakalım:

1. İstenilen Sayıda Eğitim/Ders Alınabilir

E-öğrenmenin en büyük faydalarından biri, eğitim içeriklerine her zaman erişim sunması. Bu sayede kullanıcılar eğitim materyaline başvurabilir, eğitimi kendi hızlarında ve istedikleri zaman gözden geçirebilir ve tekrar yapabilir. Dersler ve rehber videolarına gerektiğinde, isteğe bağlı olarak kolaylıkla katılabilirler. Ayrıca çevrimiçi pratik yapabilir, deneme sınavları çözebilir ve öğrenip öğrenmediklerini ölçebilirler.

2. Uygun Maliyetlidir

E-öğrenme, geleneksel öğrenme biçimleriyle karşılaştırıldığında oldukça uygun maliyetli olarak öne çıkıyor. Bunun temel nedeni ise seyahat, eğitim materyali ve sınıf için yapılan harcamaların azaltılabilmesi. E-öğrenme, kurumsal eğitim için de oldukça uygun maliyetli bir eğitim yöntemidir.

3. Kullanıcı Üzerinde Olumlu Etki Yaratır

E-öğrenme, kullanıcıların skorları üzerinde olumlu bir etki bırakmaktadır. Ayrıca skor tablolarının tüm kullanıcılar için görülebilmesi sağlandığında onlara rekabetçi bir ruh aşılar. Rekabetçi ortam, kullanıcıları daha fazla çalışmaya motive eder.

4. Daha Akılda Kalıcıdır

E-öğrenmenin teknoloji ile iç içe olması, daha fazla görsel ve işitsel öğe sunması, değerlendirme testleri sunması, kişiselleştirilebilir olması ve istenilen zamanda derslerin tekrar izlenebilmesi gibi nedenlerle geleneksel eğitime göre daha akılda kalıcı olduğu gözlemlenmiştir.

5. Esnek Öğrenme Ortamı Sağlar

Yeni bir eğitime katılmak veya yeni bir beceri seti edinmek için zaman ayırmak genellikle hem zordur hem de pratik değildir. E-öğrenme ise çalışma hayatına atılmış bireyler için de yeni beceriler elde etmeyi mümkün kılar. İnsanların artık yeni beceriler elde etmek için mevcut işlerinden ayrılmaları gerekmiyor.

6. Hayatın Akışında Sorunsuz Öğrenme Sağlar

Hepimiz çok fazla sosyal yükümlülük ve çalışma gerektirmeden bir işte ustalaşmak istemez miydik? E-öğrenme, sağlık ve verimlilik üzerindeki etkisini azaltmadan bu çoklu görevi mümkün kılar. E-öğrenme, öğrenme hızını ve zamanını kullanıcıya bırakarak hayatın akışını dengede tutar ve sorunsuz bir öğrenme ortamı sağlar.

7. Kullanıcılar Daha Rahat Hisseder

Bazı insanlar toplum içinde konuşmayı oldukça göz korkutucu bulur. Bu nedenle kullanıcılar düşüncelerini ve görüşlerini ifade etmede geleneksel eğitimle karşılaştırıldığında çok daha az endişelenirler. Eğitim platformu sanal olduğundan kullanıcılar kendilerini ifade etmede ve soru sormada daha rahat hissederler.

8. Kolay İletişim ve Gelişmiş Ekip Çalışması Sağlar

Grup üyelerinin müsaitliğine uyacak şekilde zaman çizelgesi oluşturmak, grup projelerini etkili bir şekilde yürütmenin önüne geçebilir ve genellikle etkili ekip çalışmasının amacına ulaşamamasıyla sonuçlanır. Sanal iletişim bu sorun için mükemmel bir çözüm olarak öne çıkıyor. E-postalar ve sohbet odaları aracılığıyla iletişim imkânı, ekip çalışmasını hem mümkün hem de etkili hale getiriyor.

9. Öğrenmeyi Stressiz Hale Getirir

Uygun bir tempo, rahat bir alan ve eğitime gidip gelmenin ortadan kalkması, bu şekilde öğrenmek kulağa mükemmel geliyor, değil mi? E-öğrenme tam olarak bunu yaparak öğrenmeyi stressiz hale getirir. Tüm eğitim materyalini bir kerede gözden geçirme ihtiyacını da ortadan kaldırır. Çoğu program, kullanıcıya istediği zaman duraklatma ve kaldığı yerden devam etme olanağı sağlar.

10. Erişilebilirlik ve Esneklik Sunar

Kullanıcılar diğer etkinlikleri çalışma süreleriyle dengeleme avantajına sahiptir. Bu avantaj, öncelikle çevrimiçi öğrenmenin erişilebilirliği ve esnekliği sayesinde ortaya çıkar. Bu denge, kullanıcının akademik arayışlarının dışındaki çeşitli diğer isteklerini de yerine getirmesini sağlar.

11. Daha İlgi Çekicidir

Oyunlar, hikayeler, simülasyonlar ve iş birlikleri, kullanıcının ilgisini çeken, eğitime daha fazla katılmasını teşvik eden e-öğrenme bileşenleridir.

12. Sınava Hazırlık için Ön Testler Sunar

Genellikle programın başlamasından önce yapılan ön testler, programdan geçen tüm kullanıcıların içeriği anlamak için gereken aynı temel bilgiye sahip olmalarını sağlar.

13. İletişim Eksikliğini Giderir

Çoğu kişi, eğitimde oldukça sık ihtiyaç duyulan öğretmenle etkileşimin e-öğrenmede olmadığını iddia eder. Eğitim materyali ile birlikte tartışma panoları ve sohbet odaları mevcut olduğundan, bu etkileşim eksikliği de giderilmiş olur. Kullanıcılar bu şekilde sorularını iletebilir ve etkileşime girebilir.

14. Değerlendirme İmkânı Sağlar

E-öğrenmedeki değerlendirmeler, programın etkinliğini ölçmeye yardımcı olur. Kullanıcılar eğitime girerken edinmek istedikleri bilgileri edindiklerini hissedene kadar testlere birden çok kez girebilirler. Kavramları yeterince iyi anlayamayan veya sınıfın geri kalanına ayak uyduramayan kullanıcılar için herhangi bir hayal kırıklığı veya utanca yer yoktur.

15. Güncel Eğitim İçeriği Sunar

Çevrimiçi materyalde, özellikle metin tabanlı materyallerde değişiklik yapmak oldukça kolay olduğu için çevrimiçi eğitimler her zaman günceldir.

16. Eğitim İçeriğine Kolay Erişilebilirlik Sağlar

E-öğrenme dediğimizde genelde aklımıza eğitime ve materyallere erişmek için sürekli çevrimiçi olmamız gerektiği gelir.  Bu bazı durumlarda doğru olmakla birlikte çoğu şirket bunun her zaman mümkün olmayabileceğinin farkındadır. Bu tarz durumlarda kullanıcılara eğitimleri çevrimdışı yürütebilecekleri bağımsız sürümler sağlanır. Bu eğitimlerde puan toplanabilmesi için yalnızca değerlendirmeler çevrimiçi yapılır ve katılımcılara başarılı tamamlama sertifikaları verilir.

Şirketler, günümüz neslinin dikkat eşiğinin oldukça sınırlı olduğunun farkında. Bu gerçek, e-öğrenme şirketlerinin normal eğitim kadar etkili, fakat hap bilgi ve kısa video olacak şekilde eğitimler geliştirmesine yol açmıştır.

Geleneksel sınıf içi öğrenme modeli hiçbir şekilde tamamen göz ardı edilemez. Ancak çevrimiçi öğrenme kesinlikle eğitimin geleceğidir, şirketler ve insanlar da bunun farkındadır.