E-Öğrenmede Veri Güvenliği: Verilerinizi Güvende Tutma Yolları

Siber saldırılar her alanı olduğu gibi e-öğrenme alanını da tehdit ediyor. Bu yazıda veri güvenliğinizi artıracak adımlardan bahsedeceğiz.

E-Öğrenmede Veri Güvenliği: Verilerinizi Güvende Tutma Yolları

E-Öğrenme Veri Güvenliğinizi Artıracak Adımlar

Siber güvenlik denince aklımıza antivirüs yazılımı, güvenlik duvarları, şifreleme gibi şeyler gelir. Fakat teknolojinin tek başına eğitim programınızı güvende tutamayacağını da kabul etmek gerek. Siber güvenlik programının başarısı, programın kendisi kadar onu uygulayan ve yönergelerini izleyen kişilere de bağlıdır.

Siber saldırılar ve ofis dışında çalışanların sayısı her yıl arttıkça kapsamlı siber güvenlik farkındalık planına duyulan ihtiyaç daha da artıyor. Bu yazıda, şirketinizdeki e-öğrenme veri güvenliğini artıracak önemli ipuçlarını paylaşacağız.

Şirketinizde Siber Güvenlik Farkındalığını Nasıl Artırabilirsiniz?

1. Mevcut Durumunuzu Değerlendirin

Çevrimiçi eğitim programınızı korumak için hangi adımları atmanız gerektiğini bilmek için öncelikle şirketinizin mevcut güvenlik düzeyini bilmeniz gerekir. Bunun için de halihazırda kullanmakta olduğunuz teknoloji ve çalışanlarınızın bilgi seviyesi değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeyi virüsten koruma çözümünüzün özelliklerini keşfederek, bilgisayar korsanlığı girişimlerini kataloglayarak ve bu girişimlerin kaçının başarılı olduğunu keşfederek yapabilirsiniz. Ayrıca, çalışanlarınızın her gün izlediği güvenlik adımlarını veya oltalama girişimini tanımlama yeteneklerini değerlendirmek için anketler dağıtabilirsiniz.

2. Çalışanlarınızı Oltalama Girişimlerini Tanıyacak Şekilde Eğitin

Şirketlere yönelik en yaygın siber saldırılar oltalama (phishing) yoluyla gerçekleşir. Bu terim, sahte e-postalar veya web siteleri kullanarak giriş bilgilerini çalma girişimlerini ifade eder. Bu tehditten kaçınmak için çalışanlarınızı bu kötü amaçlı eylemleri tanıyacak ve bildirecek şekilde eğitmelisiniz. Bu konuda bilinçli olmayanları belirlemenize yardımcı olabilecek çeşitli oltalama simülatörleri vardır. Bu simülatörler daha sonra eğitim araçları olarak da kullanılabilir. Ne eğitimi verirseniz verin, çalışanlarınız için ilgi çekici ve çok çeşitli eğitim programları oluşturmaya çalışın.

Oltalamaya karşı eğitim, uzaktan çalışanların artması nedeniyle daha da zorunlu ve önemli hale geliyor. Çalışanlar uzaktan çalışmaları nedeniyle meslektaşlarına şüpheli bir e-posta hakkında kolayca soru soramadıklarından kolayca tuzağa düşebiliyor.

3. Siber Güvenlik Eğitimlerini İlgi Çekici Hale Getirin

Güvenlik farkındalığı eğitim programlarından bahsetmişken çoğu programın başaramadığı bir şeyden bahsedelim: ilgi çekmek. Eğitim materyali kişiselleştirilmediğinde, birçok yasal ve teknik terimle dolu olduğunda, çalışanlarınız uzun vadede eğitime ilgi göstermez ve bilgileri akıllarında tutma oranı düşer. Karmaşık kavramları günlük durumlarla karşılaştırarak daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Daha önce yaşanmış veri ihlal hikayelerini paylaşın, neler olduğunu, olayın sonuçlarını ve benzer bir durumun şirketinizi nasıl etkileyeceğini açıklayın. Kişisel yaşamlarında siber güvenlik pratiği yapmanın önemini vurgulamayı, nasıl güçlü şifre oluşturabileceklerini ve tehlikeleri tanımayı göstermeyi unutmayın. Son olarak, herkesi soru sormaya teşvik edin. Bu şekilde tüm çalışanları sürece dahil ederek eğitimin başarısını artırırsınız.

4. Çalışanları Sürece Dahil Edin

Daha önce de belirttiğimiz gibi, e-öğrenme verilerinizin güvenliği, teknolojinin ötesine geçen bir konudur. Fakat bu, tüm sorumluluğun BT ekibinin omuzlarına düşmesi gerektiği anlamına gelmez. Güvenlik konularında tavsiyelerde bulunmak ve eğitimle ilgili bildirimler göndermek için her departmandan güvenlik temsilcisi atayarak daha fazla insanın katılımını sağlayın. Bu temsilciler, güvenlik eğitimlerini tamamladıktan sonra departmandaki çalışanlara rozet veya sertifika gibi bir tür teşekkür bile sunabilir. Bu olumlu pekiştirme, çalışanları güvenlik açıklarının sayısı azalmaya başlayana kadar eğitimi tamamlamaya teşvik edecektir.

5. Etkinliği Ölçmek için Verileri Kullanın

En gelişmiş siber güvenlik ekipmanlarını kullanmak, çalışanlarınıza tehditleri göstermek ve bu tehditlere yanıt vermeleri için eğitmek, e-öğrenme veri güvenliğinizi artırmak için harika adımlardır. Ancak, sonuçlarınızı kanıtlayacak verilere sahip olana kadar bu projeye tamamlandı diyemezsiniz. Başka bir deyişle, siber güvenlik önlemlerinizin etkili olduğunu kanıtlayan bazı temel metrikler oluşturmalısınız. Örneğin eğitimden önceki ve birkaç ay sonraki güvenlik olayı sayısını karşılaştırabilirsiniz. Bu karşılaştırmalı önlem, şirketinizin kaydettiği ilerlemeyi ve gelecekte yapmanız gereken ayarlamaları net bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır.

6. Yönetim Kadrosunun Desteğini Sağlayın

Tüm kurumsal projelerde olduğu gibi siber güvenlik programı da liderlerin desteği ve ilgisi olmadan başarılı olamaz. Üst düzey yönetimi de eğitime dahil edebilir, şirketin geri kalanına örnek olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu eylem, tüm çalışanlara verileri güvende tutmanın önemi ve aciliyeti hakkında güçlü bir mesaj gönderecektir. Yönetim ekibinin desteğini sağlayarak cezalandırılma korkusuyla değil, sıkı çalışmalarının meyvelerini korumak için güvenlik bilinci kültürü oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Özet

Siber güvenlik farkındalığı kültürü oluşturmanın ve çalışanları interneti güvenli bir şekilde kullanmaları için eğitmenin önemini anlamak kritiktir. Siber saldırılar birçok biçimde meydana gelir ve özellikle uzaktan çalışan şirketler için tehlikelidir. Bu yazıda paylaştığımız ipuçlarını ve yol haritasını kullanarak e-öğrenme verilerinizin güvenliği konusunda bütünsel bir yaklaşım benimseyebilir ve maksimum sonuç elde edebilirsiniz.