E-Öğrenmede İçerik Türleri

Kullanıcılar eğitici ve öğretici, fakat zaman almayan eğitimler isterler. Ancak tüm içerikler bu hedeflere ulaşamaz. Peki oluşturmanız gereken e-öğrenme içeriğine nasıl karar verebilirsiniz?

E-Öğrenmede İçerik Türleri

Oluşturmanız Gereken E-Öğrenme İçeriğinin Türüne Karar Verme  

E-öğrenme uzmanı olarak en temel amacınız, kitlenize hitap eden eğitimler ve modüller oluşturmaktır. Bunun için “Kısa ve etkili olacak bilgi modülleri sunmak için hangi tür e-öğrenme içeriği en iyisi?” sorusunu sormanız gayet olası. Bu nedenle bu yazımızda yukarıdaki soruyla ilgili ipuçlarından ve içerik türlerinden bahsedeceğiz.

Kullanıcıların İhtiyacı Olan İçerik Türleri

E-öğrenme içerikleri bazı istisnalar hariç genellikle üç farklı türde sağlanır. Bunlar performans desteği, öğrenme deneyimi ve bilgi şeklindedir.

1.     Performans desteği, ihtiyaç anında kullanılacak öğrenme araçları ve kaynaklarıdır. Performans desteği içerikleri genelde çalışanın bilgiye ihtiyaç duyması durumunda kullandığı kısa öğretici içerikler olarak sunulur.

2.     Öğrenme deneyimi, yeni beceri ve davranışlar geliştirmeye odaklı olarak sunulan içeriktir. Bu tür e-öğrenme içerikleri algıların değişmesinde etkilidir. Kullanıcının bilgi talebini hızlıca karşılayan performans desteği içeriklerinin aksine, öğrenme deneyimi içerikleri davranışları daha uzun bir süreç içerisinde değiştirmeyi hedefler.

3.     Bilgi, performans desteği ve öğrenme deneyimi arasında konumlandırılabilecek türde içeriklerdir. Bu içerikler, özellikle pratikte uygulanması için uygun ortam oluşturulduğunda öğrenme performansını olumlu yönde etkiler. Örneğin, ürün bilgileri hakkında deneyimli satış temsilcilerine yönelik içerik oluşturabilirsiniz.

Yani sonuç olarak içerik oluşturmaya başlamadan önce kitlenizin ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçları hangi tür içeriklerin karşılayabileceğini belirlemelisiniz. Duruma göre iki farklı türde veya her üç türde içeriği de sunabilirsiniz.

Şimdi bu üç tür içeriğe biraz daha detaylı bakalım:

1. Performans Desteği

Bilgiye hızlıca erişmek isteyen hemen herkes akıllı telefonuna sarılır. Bu durum e-öğrenme için de böyledir. Kullanıcılar akıllarına takılan eğitsel bir soruya cevap aramak için akıllı telefonlarını kullanırlar. Günümüzde insanların %80'i sorularına cevap bulmak için arama motorlarını kullanır. İnternet eğitime çok büyük katkıda bulunur. İnternet sayesinde kullanıcılar başkalarının deneyim ve bilgilerinden faydalanabilir ve hatta bu kullanıcılarla iletişime bile geçebilirler.

Teknolojinin gelişmesi, kullanıcıların ihtiyaç duyduklarında internette bilgi bulmalarını kolaylaştırdı. Fakat tüm çevrimiçi bilgiler bu amaca hizmet etmez. Kullanıcılar yanlış bilgi veren bir kaynak keşfedebilir veya şirketlerinin hedeflerinden farklı bilgilerle karşılaşabilirler.

Performans destek içeriği oluşturmak çalışanlarınızın bu zorlukla uğraşmalarının önüne geçer. Bu tür içerikler ihtiyaç noktasında gerekli olduğu için, özellikle de kullanıcının cevap almak için çok zamanı olmayabileceği için açık ve özlü olmalıdır. Kullanıcılar iş birliği araçları, mobil teknoloji ve sosyal medya gibi birden fazla içerik kaynağına sahip olduklarında ve bunları ihtiyaç duydukları anda kullandıklarında performans desteğinin faydalı olduğunu düşünüyor.

Çalışanlarınıza performans desteği sağlamak istiyorsanız kısa rehberler sizin için harika bir başlangıç noktası olabilir. Kısa rehberler genellikle adım adım formatta erişilebilir bilgiler sağlarlar, böylece kullanıcılar rehberlerde sunulan beceri uygulayabilir veya bu bilgilerle karşılaştıkları problemi çözebilirler. İnfografikler, videolar ve diyagramlar gibi görsel içerikler de kullanıcıların görevleri yerine getirmelerine yardımcı oldukları için faydalı içeriklerdir.

Diğer performans destek içeriği türleri arasında kullanıcılara çeşitli davranışlar, tutumlar ve eğilimler hakkında derin bilgiler sağlayan, bir kişi veya grubun araştırmaları olarak nitelendirilen vaka çalışmaları veya daha önce öğretilen kavramların üzerinden tekrar geçme gibi stratejiler bulunur.

Uygulamalar, şablonlar ve etkileşimli PDF'ler, performans destek tekniklerini kullanırken kullanıcılarla etkileşim kurmanıza yardımcı olabilir.

2. Öğrenme Deneyimleri

Sınıfta yapılan klasik eğitimler genelde bir amaca yönelik olur ve garanti bir yöntemdir. Fakat bazen eğitime yeni soluk getirmek ve yeni deneyimler sağlamak isteyebilirsiniz. Yarattığınız deneyimlerin türü, geliştirmeye çalıştığınız beceri ve davranışlara bağlıdır. Örneğin, bir kullanıcının teori ve bilginin uygulanmasıyla ilgili pratik becerilerini, ya da iletişim ve karar vermeden önce etiğin veya güvenliğin göz önünde bulundurulması gibi sosyal davranışları ve becerileri geliştirmek isteyebilirsiniz.

Öğrenme deneyimi aslında bu üç içerik türü arasında en çok aşina olduğumuz içerik türüdür diyebiliriz. Çünkü bu tip eğitim içerikleri genelde kullanıcının davranışında değişiklik oluşturmak ve yeni bilgiler sağlamak için kullanılan öğretici içeriklerdir. Öğrenme deneyimi içeriklerinde yeni bilgiye ilk bakış sağlandığı için daha yumuşak içerikler kullanmak faydalı olabilir. Örneğin eğitim sırasında bilgilendirici slayt gösterileriyle veya kısa videolarla pekiştirmeyi artırarak kavrayışı kolaylştırabilirsiniz.

3. Bilgi

Bazen kullanıcılar bir konuyu kavramalarını kolaylaştıracak hızlı bilgilere ihtiyaç duyarlar. Örneğin mevzuatla ilgili bir güncelleme yapıldığında bu bilgiye anında ihtiyaç duyan şirket avukatlarına hızlıca ulaştırmalısınız. Bilgi ve performans desteği sağlayan bir başka e-öğrenme içeriği türü, bilgileri net görsellerle gösteren ve kullanıcıya ihtiyaç anında yardımcı olan dijital broşürlerdir.

Konunun pekiştirilmesini kolaylaştıran videolar oluşturmak gibi oldukça popüler içerik türlerini de düşünebilirsiniz. Önemli olan nokta bu tür içeriklerde pratikte uygulanabilmesi mümkün bilgileri, bunları uygulaması mümkün olan departmanlara sağlamaktır.

Günümüz çalışanları, ihtiyaçlarını karşılayacak ve onları destekleyecek kısa, mobil uyumlu içeriklere anında erişebilmeye önem verirler. Bu nedenle tüm kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını karşılamalı, eğitimin ötesinde düşünmeli ve yukarıda saydığımız kriterlere uygun e-öğrenme modülleri oluşturmaya öncelik vermelisiniz.