E-Öğrenme Uygulaması Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

E-öğrenme uygulaması oluştururken birçok aşamadan geçilir. Bu nedenle titiz bir planlama yapılmalı ve net bir yol haritasına sahip olunmalıdır.

E-Öğrenme Uygulaması Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sıfırdan E-Öğrenme Uygulaması Geliştirme

Özelleştirilebilir kullanıcı arabirimi oluşturmak, e-öğrenme uygulaması geliştirmenin sadece bir bölümüdür. Bunun yanında müşterilerinizi memnun edecek ve kar etmenizi sağlayacak olan güvenli, ölçeklenebilir ve zengin özelliklere sahip bir uygulama geliştirmek asıl önemli olan noktadır. Uygun teknolojileri seçmenin kritik hale geldiği yer de tam olarak burasıdır.

Uygulama veya Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) geliştirme sürecine başlamadan önce LMS’in özelliklerini belirlemek zor olabilir. Şimdi isterseniz neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine bakalım:

1. Projenin Hedeflerini veya Kapsamını Belirleme

Her şeyden önce e-öğrenme uygulaması geliştirme projesinin kapsamı tanımlanmalıdır. Projenin kapsamı uygulamanın boyutu nu belirler. Büyük ve küçük ölçekli girişimler için farklı araçlar ve teknolojiler gerekecektir. Mobil e-öğrenme uygulamasını kısa bir süre içinde yayınlamak için hazır bir uygulama geliştirme çözümü de kullanılabilir.

2. Ölçeklenebilirlik ve Güvenlik

E-öğrenme uygulamasının resmi olarak yayınlanmasının ardından, geliştiriciler olarak geri bildirimlere göre uygulamanızı veya e-öğrenme uygulamanızı geliştirmelisiniz. Bu nedenle ölçeklenebilirliği kolay araçlar ve teknolojiler seçmeniz çok önemlidir. Ayrıca, bir mobil uygulama geliştirirken her programlama dili tamamen uyumlu olmayabilir.

3. Proje Maliyet Tahmini

E-öğrenme uygulaması geliştirirken iyi hesaplanması gereken bir başka nokta ise maliyettir. İnternette bir dizi ücretsiz servis bulunur, ancak bu servisler abonelik esasına göre işler ve daha çok özelliğe sahip olmak için daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Ayrıca bazı teknolojileri kavramak zor olabilir. E-öğrenme uygulaması oluşturmak için bir uygulama geliştirme ekibi ile çalışmayı düşünürseniz eğitim maliyetlerini de hesaba katmalısınız.

4. Web Tabanlı E-öğrenme Portalları

Günümüz okullarında öğretilen çoğu bilgi öğrencilerin hayatına çok az şey katmaktadır. Günümüz neslinin öğrencileri teknolojinin de yardımıyla ne istediğini daha iyi bilen ve onlara neyin yardımcı olacağını anlayabilen bireyler haline gelmiştir. Yurtdışındaki okullarda öğrenim ücretlerinin gittikçe artması da öğrencilere online e-öğrenme portallarını kullanmaları için başka bir neden daha sunmaktadır. Online e-öğrenme portalları, öğrencilere yalnızca genel bilgilerini artırmak için ihtiyaç duydukları içeriği sağladığı için çok popüler hale gelmiştir. Bu e-öğrenme kaynakları çoğunlukla öğrencinin eleştirel konularını geliştirmeye odaklanmış kaynaklardır.

5. Sanal Öğrenme Ortamı

Sanal sınıflar, eğitim faaliyetlerine katılan öğretmenler ve öğrenciler arasında gerçek zamanlı etkileşime olanak sağlayan çevrimiçi öğrenme ortamlarını ifade eder. Öğretmenlerin ve öğrencilerin ortak bir amaç doğrultusunda birlikte çalışabilecekleri çevrimiçi bir iş birliği alanıdır. Bu öğrenme ortamındaki görüşmelerin çoğu video konferans yoluyla gerçekleşir. Öğretmenlere bilgileri çeşitli şekillerde sunmak için araçlar sağlanır. Ayrıca gruplar halinde veya bağımsız olarak çalışabilecekleri sanal odalar bulunur. Öğrenme sürecini düzenleyen, grup çalışmalarını ve tartışmaları teşvik eden kişi olarak öğretmen, bu konuda önemli bir figürdür.

6. Öğrenme Yönetimi için Altyapı

Öğrenme Yönetim Sistemi'nin işlevi, şirketin e-öğrenme stratejisi, hedefleri ve amaçlanan sonuçları da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle tanımlanır. Öte yandan, LMS'in amacı e-öğrenme sağlamak ve takibini sağlamaktır. Kurslar genellikle kullanıcıların kolayca erişebileceği LMS’ler aracılığıyla verilir. Ayrıca birçok LMS yazılımı, üçüncü taraf yazılımları kullanmadan e-öğrenme kursları oluşturmayı kolaylaştıran yerleşik oluşturma araçları da içerir.

7. Önyüz Teknolojisi (Front-end)

Önyüz geliştirme, kullanıcıların da görüntüleyebildiği alanların geliştirilmesi işine kapsadığı için istemci geliştirme olarak da bilinir. Kullanıcılar için ilgi çekici ve merak uyandıran bir tasarım sahibi olduğunuzdan emin olmalısınız. Tasarım ve görseller için bir UI/UX tasarımcısından yardım almak iyi bir fikir olabilir.

8. Arayüz Teknolojisi (Back-end)

Arayüz geliştirme, her uygulamanın veya web sitesinin çekirdeğini oluşturur, bu nedenle doğru altyapıyı seçmek çok önemlidir. Sitenizi hangi programlama diliyle oluşturacağınıza karar vermeden önce Python, PHP ve Ruby gibi farklı dilleri karşılaştırabilirsiniz. Mobil e-öğrenme uygulaması geliştirdiğinizde iOS ve Android platformlarının gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Öğrenme teknolojileri çok farklı alanlarda gelişim göstermektedir. Öğrenme Yönetim Sistemlerinden (LMS) Öğrenme Deneyimi Platformlarına (LXP), Mobil Öğrenmeden (m-learning), Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçekliğe kadar birçok alanda gelişmelere tanık oluyoruz. Bu teknolojileri başarıyla yönetmek, özellikle birden çok dijital çözüm ve platform kullanıldığında zor olabilir. Bunun için de iyi bir planlama ve yol haritası çizmek önemlidir.