E-Öğrenme Sektörü İçin Nasıl Uygulama Geliştirilir?
Bu yazıda başarılı bir e-öğrenme uygulaması oluşturmak için temel unsurları ve stratejileri keşfedecek ve tüm paydaşları nasıl kapsayacağınızı öğreneceğiz.
E-Öğrenme Uygulaması Geliştirme
Günümüzdeki rekabet ortamı, yeni beceriler ve teknolojiler gerektirmektedir. Gelişim için e-öğrenme uygulamaları birçok yaş grubunda popülerdir. E-öğrenme uygulaması, düşük maliyetle yeterli eğitim materyali sağlayabilir ve kullanıcıların gelişimlerine yardımcı olabilir. E-öğrenme uygulaması oluşturmak zordur, fakat karlı bir iştir. E-öğrenme ile dünyanın birçok noktasındaki farklı insanlara erişebilirsiniz. Ayrıca eğitimleri istedikleri yerde ve zamanda almalarını ve farklı konularda kendilerini geliştirmelerini sağlayabilirsiniz.
Neden E-Öğrenme Uygulaması Geliştirmelisiniz?
Öncelikle e-öğrenme endüstrisinin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteren bazı istatistiklere bakalım.
1. E-öğrenme pazarının 2020 ve 2025 yılları arasında %200 oranında büyümesi bekleniyor. (Kaynak: Forbes)
2. E-öğrenme nedeniyle, ABD firmalarının %42'si gelirlerini artırdı. (Kaynak: The Educators)
3. Ülkelerin %90'ı salgından sonra uzaktan eğitimi uygulamaya koydu. (Kaynak: Research and Markets)
4. 2026 yılına kadar, kurumsal e-öğrenme sektörünün %15 oranında genişlemesi ve 50 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor. (Kaynak: Business Wire)
E-Öğrenme Uygulamasında Öğrenciler, Eğitimciler, Ebeveynler ve Yöneticiler İçin Olmazsa Olmazlar
Mobil öğrenmenin kullanabileceği fırsat bulunuyor. Bu nedenle, mobil e-öğrenme uygulamaları pazarı da gelişiyor. Uygulama tasarımındaki ilk adım, uygulamayı oluşturmak değildir. İlk adım sorunu tespit etmektir. Bu soruna bir çözüm tasarlamak bir sonraki aşamadır. Bu adımların ardından, uygulamanızı nasıl oluşturacağınıza karar verebilirsiniz.
1. Öğrenci Paneli Özellikleri
Öğrenciler, e-öğrenme uygulamasını en çok kullanan grup olacaktır. Kullanıcı arayüzünü aşırı olmasa da dikkat çekici olacak şekilde tasarlamalısınız. Öğrenci paneli şu standart özelliklere sahip olmalıdır:
· İçerik sistemi
E-öğrenme uygulamaları, içerik sistemlerine bağlıdır. Uygulamalar, veritabanından malzeme sağlar. Bu veritabanı da uygulama verilerini sağlar.
· Testler, alıştırmalar ve kısa sınavlar
Testler ve sınavlar e-öğrenme uygulamasının esaslarındandır. Testler sayesinde anlama seviyesi değerlendirilir. Aynı zamanda öğrenmeyi teşvik eder. Öğretmen ne kadar ders işlerse işlesin, e-öğrenme uygulamasında her dersten sonra test bulunmalıdır.
· Özelleştirilmiş öğrenme
Kişiselleştirilmiş öğrenmede sadece videolar veya podcastler bulunmaz. Öğrencilerin öğrenme stillerine uyum sağlayabilen yazılım gerektirir.
· Oyunlar
Oyunlaştırma, yani gamification, kullanıcıların ilgisini çekmek için oyun benzeri yöntemler kullanır. Oyun tabanlı öğrenme - oyunlaştırma - eğitimde kullanılır. Oyunlaştırmada, uygulama etkinliğini ve ilerlemesini gösteren rozetler ve puanlar bulunur. Oyunlaştırma mekaniği, uygulamalara değer katarak etkileşimi artırır.
· Anlık bildirimler
Bu tür bildirimler öğrenmeye motive eder. Özelleştirilmiş bildirimler her zaman gönderilebilir. Anlık bildirimler öğrencileri testler, kısa testler, ödev son tarihleri, eğitmen geri bildirimi ve çevrimiçi tartışmalar konusunda uyarabilir.
· Uygulama içi mesajlaşma
Öğretmenler, öğrencileri ödüllendirmek, hatırlatmak ve ders çalışmaya teşvik etmek için uygulama içi iletişimleri kullanabilir. Mobil uygulamayı kullanarak öğrencilere mesaj gönderebilirler. Öğrenciler tek dokunuşla uygulamada soru sorabilir. Öğretmen bu sorulara kısa sürede yanıt verebilir veya online buluşma için uygun bir zaman ayarlayabilir. Eğitmen yanıt verdiğinde öğrenciye bildirim gönderilir.
· Ödeme kanalları
Ödeme kanalları, web tabanlı öğrenme uygulaması geliştirmede önemli noktalardan birisidir. Kullanıcılar ödeme ve uygulama içi satın alma işlemleri yapabilirler. Ödeme yöntemleri güvenlik, hız ve diğer avantajlar sunar.
· Sosyal medya
Web tabanlı eğitim uygulamaları, öğrenmeyi geliştirmek için sosyal medyayı entegre eder. Uygulama, öğrencileri birbirine bağlar ve fikirlerini paylaşmalarına olanak tanır.
· Basit giriş
Uygulamada ilk görülen sayfa giriş sayfasıdır. Giriş yapmak çok uzun sürdüğünde veya kişisel bilgiler gerektirdiğinde, kullanıcılar rahatsız olacaktır. Basit bir giriş için Google ile Girişi ekleyin. Bu işlem zaman kazandırır ve kullanıcıların önceden doldurulmuş profillerini kullanmalarını sağlar.
· Çevrimdışı eğitim
Çoğu uzaktan eğitim uygulaması içerik indirmeye izin verir. Her dersin bir "indir" bağlantısı olmalıdır. Kurs listenizin en üstünde "tümünü indir" butonu bulunmalıdır.
2. Öğretmen Paneli Özellikleri
Öğretmenlerin basit web tabanlı öğrenme yazılımlarına ihtiyacı vardır. Kullanıcı Arayüzleri basit ve çekici olmalıdır. Tasarımcılar, yabancı işlevleri silerek ve arayüz düzenlerini optimize ederek bu hedeflere ulaşabilirler.
· Kayıt olma
Eğitime kaydolma alanı. E-posta ile verileriniz onaylanır. Kontrol panelinize istediğiniz zaman erişmek için kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak oturum açabilirsiniz.
· Hesap ayarları ve profil
Kullanıcılar uygulamada parolalarını, profillerini ve hesap bilgilerini değiştirebilmelidir.
· Canlı eğitim düzenleme
Uygulamada canlı eğitim düzenlenebilmeli ve kaydedilebilmelidir. Canlı eğitimde öğretmenlerle görüntülü ve sesli iletişim olmalıdır.
· Uyarı
Uygulama için anında bildirimler oluşturulabilmelidir. Öğrencilerin aklına takılan durumlarda uygulama aracılığı ile sizi bilgilendirebilmelidir.
· Yorumları okuma
Öğretmenler, uygulama aracılığıyla eğitim oluştururken geri bildirim alabilir. Öğrenci performansını değerlendirebilir ve eğitimde iyileştirmeler yapabilir.
3. Ebeveyn Paneli
Ebeveynler çocuklarının eğitim durumunu merak ederler. Uygulamanın özellikleri, velinin çocuğun ilerlemesini takip etmesini sağlamalıdır. Cep telefonları ve tabletlerinden çocuklarının aktivitelerini gösterebilmelidir.
· Kayıt olma
Uygulamaya kaydolmak kolay olmalıdır. Vasi, çocuğunu kaydettikten sonra bilgilendirmek için diğer vasiyi seçmelidir.
· Öğrenci ilerlemesini izleme
Ebeveynlere yönelik uygulamalar, çocuklarının çalışmalarını izlemeyi kolaylaştırmalı ve gerçek zamanlı geri bildirim sağlamalıdır. Uygulama, çocuğun bir kavramı anlamada sorun yaşadığında ilerleme raporlarını sarı, turuncu veya kırmızı renkte işaretlemelidir. Veli devamlılığı, sınavları ve notları takip edebilmelidir.
· Öğretmenlerle iletişim
Ebeveynler öğretmenlerle bağlantı kurma, soru sorma ve çocuklarıyla ilgili bilgi alma noktasında sorun yaşamamalıdır.
· Katılım
Veliler öğrencinin yoklamasını çevrimiçi olarak görüntüleyebilmelidir. Ad, fotoğraf, katılım yüzdesi, sınıf ve konu gibi bilgiler velilere gösterilmelidir.
4. Yönetici Paneli
Yönetici paneli, uygulama sahipleri ve yöneticilerin web sitelerini yönetmesini sağlar. Web sitesi işlevleri, içeriği, kullanıcılar ve profiller yönetici panelinden yönetilir.
· Denetleme
Hesap oluşturup silme ve kullanıcı yönetiminde kullanıcı profilleri ayarlama
· Abonelikleri planlama
Uygulama, yöneticilerin abonelik planları oluşturmasına ve kullanıcıları yeni projelere yükseltmesine olanak tanır.
· Öğrenci verilerini yönetme
Yönetici paneli, öğrenci verilerini öğretmenlerin ve bölümlerin arayabileceği ve düzenleyebileceği veritabanları halinde düzenlemelidir.
· Topluluk içeriğini düzenleme
İçerik yönetimi, uygulama içeriğini yüklemeye, düzenlemeye ve önizlemeye olanak tanır.
Online E-Öğrenme Uygulaması Oluşturma Maliyeti
E-öğrenme uygulama oluştururken öğrenciye odaklanın. İlgi alanlarını göz önünde bulundurun. Uzaktan eğitim uygulama geliştirme maliyetleri şu özelliklere göre değişkenlik gösterir:
· Karmaşıklık ve özellikler
İlk olarak, elbette bol miktarda video, ses, metin veya etkileşimli alıştırma içeren karmaşık e-öğrenme uygulamalarının oluşturulması daha pahalıya mal olur. Etkileşimde bulunmak ve öğrenci sorularını yanıtlamak için uygulamaya bir sohbet robotu eklemek istiyorsanız, geliştirme masrafını göz önünde bulundurmanız gerekir.
· Platform
Çözüm platformunuz ikinci faktördür. iOS cihazları, çevrimiçi bir eğitim hizmeti geliştirmek için Android'lerden daha pahalıya mal olur.
· Uygulama geliştiricileri
Uygulama maliyetleri, geliştirici sayısına da bağlıdır. Karmaşık bir uygulamanın zamanlamaya göre tamamlanması için daha fazla geliştirici gerekir. Hedef kitle, geliştirme giderlerini de etkileyebilir. Web tabanlı eğitim uygulamaları, ne kadar karmaşık olurlarsa o kadar pahalıya mal olurlar. E-öğrenme uygulamaları zaman, para ve çok sayıda paydaş gerektirir.