Dijital Eğitim Sektörünü Kökten Değiştiren Teknolojiler

Yeni inovasyonlar, dijital eğitimin geliştirilmesinde giderek yaygınlaşan bir rol oynamaktadır.

Dijital Eğitim Sektörünü Kökten Değiştiren Teknolojiler

Teknoloji Trendleri

İleri teknoloji, iş dünyasını hızla değiştiriyor. Buna karşılık şirketler de sürekli ilerleyen ve değişen iş ortamında çalışanlarını geliştirmek için kurumsal eğitimlerini yapılandırma, iletme ve değerlendirme biçimlerini değiştiriyor. İnovasyon, dijital eğitimin geliştirilmesinde giderek artan bir rol oynamaktadır. İnovasyonlar sayesinde öğrenme programlarının oluşturulmasında ve iletilmesinde yer alan yöntemler de önemli ölçüde değişmiştir.

Dijital öğrenme hayatımızda kalıcı yer edindi bile. Tozlu kara tahtalar, projektörler ve defterler birçok kişi için yıllarca okulun tanımı oldu, fakat artık birçok öğrenme ortamında bu eski gereçler kullanılmıyor. Dijital öğrenme hakkında hiçbir şey bilmeyenler olabilir diyerek kısaca bir tanım yapalım: Dijital öğrenme, bilgi dolu bir öğrenme ortamı oluşturmak için modern elektronik araçların kullanımı demektir. Elektronik araçlar akıllı beyaz tahtalardan online ders platformlarına kadar çok çeşitli olabilmektedir. Dijital eğitim, kendine has bir bir eğitim alanına dönüşmek yerine eğitim için kullanılan ana kaynak olma yolunda hızla ilerlemektedir. Şu anda hangi yolda ilerliyor olsun, dijital eğitim sektörü sürekli olarak gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir.

Dijital eğitim, kullanıcıların gelişimi için yeni kapılar açmada çok etkilidir. Örneğin dijital eğitimi uzaktan alanlar için sosyal etkinliklerin organizasyonunda yardımcı olabilir, daha sonra ortak bir hedefe doğru ilerlemek için birlikte çalışmalarını destekleyebilir. Bu yazıda dijital eğitim sektörünün artık genel eğitimin bir parçası olmak için yeterince geliştiğini gösteren teknolojik gelişmeleri sıraladık.

Dijital Öğrenmeyi Değiştiren Teknolojiler

  1. Yapay Zeka

Bilgisayarların öğrenme, akıl yürütme ve kendini düzeltme yeteneklerinin genişlemesi, insanların iletişim kurma şeklini yeniden şekillendirmektedir. LMS'ler, yapay zekanın da yardımıyla bireysel kullanıcılar için derslerin nasıl özelleştirilebileceğini bulmada çok yönlü araçlar haline gelebilir. Bu özelleştirmeler, her kullanıcının benzersiz yeteneklerine, isteklerine ve gereksinimlerine uygun içerikler sunarak modüllerin uygulanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini artırabilir.

Örneğin bilişim teknolojileri devi IBM, stajyerin iş rolleri ve ilgi alanlarına uygun içerik önermek için AI'ı kurumsal hazırlık aşamasına dahil etti. Bir başka örnekte ise bazı şirketler, kullanıcılarını LMS’ler aracılığıyla yönlendirmek için farklı chatbotlar oluşturdu. Chatbotlar, alıştırmalar hazırlamak ve kullanıcı tarafından verilen direktiflere dayanarak ilgili verileri iletmek için onlarla işbirliği yaparak öğrenme deneyimini bir üst seviyeye taşıyabilir.

  1. İleriye Dönük Öğrenme Analitiği

İleriye dönük öğrenme analitiği (PLA), adından da anlaşılacağı üzere ileriye dönük sonuçları tahmin ve analiz etmeye yarayan teknolojidir. Şirketler, daha önce paylaşılmış LMS öğrenme istatistiklerini araştırarak çalışanların ilgisini çekecek ve gerçek hayatta kullanabilecekleri içerik paylaşmak için eğitimlerini optimize edebilir. Şirketler, dijital eğitimlerinin etkinliklerini incelemek ve gelişim alanlarını belirlemek için ilgi ve başarı oranları gibi bilgileri kullanmaktadır.

  1. Bulut Hizmetleri

Şirketler, daha az bakım ve destek gerektiren bulut tabanlı LMS'leri tercih ediyor. Bulut tabanlı bir LMS kullanmak, erişilebilir mesafede bir sunucu kurma ve bakımını sağlama ihtiyacını azaltarak dijital öğrenmenin sunulma şeklini değiştiriyor. İnternet bağlantısı olan neredeyse tüm cihazların sistemde oturum açabilmesi sağlanarak eğitime erişim çeşitlendiriliyor. Şirketler bulut sistemi kullandığında kullanıcılar LMS'ye daha hızlı bağlanır hale geliyor.

  1. Sanal Gerçeklik

Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisinin gelişimi, gerçek hayatta denemesi sıkıntılı veya tehlikeli durumları yeniden canlandırabilmeye olanak tanıyor. Örneğin UPS, yeni sürücülerine taşıma araçlarını çeşitli koşullarda güvenli bir şekilde nasıl kullanacaklarını göstermek için Sanal Gerçeklik simülasyonları kullanmaktadır.

Öğrenmenin Geleceği

Dijital öğrenmeye olan ilgi hızla artmaktadır ve pazara yeni dahil olan oyuncularla birlikte sektör sürekli olarak gelişmektedir. Birçok üst düzey şirket, kurumsal eğitim programları için dijital öğrenmeyi benimsiyor. Dijital öğrenme ve çok yönlü öğrenme teknolojilerinin erken tercih eden L&D ekipleri, şirketlerini bir adım öne taşıyacaklardır.