Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu: “Yapay Zeka Dünyayı Tamamen Değiştirecek”

2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, yapay zekanın dünyayı dönüştürecek bir teknoloji olduğunu vurguluyor; doğru yönetimle insani değerler ve etik rehberlik artabilir.

Nobel Ödüllü Daron Acemoğlu: “Yapay Zeka Dünyayı Tamamen Değiştirecek”

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi Türk ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, yapay zekanın (YZ) dünyayı kökten dönüştürecek bir teknoloji olduğunu belirtti. İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen konferansta, 2024 Nobel Fizik, Kimya ve Ekonomi ödüllerini kazanan yedi bilim insanı görüşlerini paylaştı. Konferansa Ekonomi dalında Nobel’e layık görülen Daron Acemoğlu, Simon Johnson, James Robinson; Kimya dalı ödül sahipleri David Baker, Demis Hassabis, John Jumper ve Fizik dalında ödüllendirilen Geoffrey Hinton katıldı.

Konferans sonrasında Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Acemoğlu, yapay zekanın büyük fırsatlar kadar büyük tehlikeler de barındırdığını vurguladı. YZ teknolojilerine “korkunç” düzeyde yatırım yapıldığına dikkat çeken ünlü ekonomist, bu durumun nasıl algılanacağının bakış açısına bağlı olduğunu ifade ederek, “En kötümser senaryoda bile yapay zeka, birçok sektörde kullanılacak, sosyal hayatı, politika ve demokrasiyi derinden etkileyecek” dedi.

Acemoğlu, özellikle bazı ülkelerde yapay zekanın baskıcı amaçlar için kullanılarak demokratikleşme çabalarını zorlaştırdığını belirtti. Bu durumun, demokrasisi güçlü toplumlar için de bir tehdit oluşturabileceğine işaret eden Acemoğlu, “Zaten demokrasi dünyada bir krizde” değerlendirmesinde bulundu.

Yapay zekanın iş hayatına etkilerine de değinen Acemoğlu, otomasyonun kolaylaşmasının iş kayıplarına ve eşitsizliğin artmasına yol açabileceğini, ancak doğru şekilde tasarlandığında işçilerin verimliliğini artırarak sosyal ve siyasi hayatta daha bilinçli kararlar vermelerine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Bilginin, şu anda birkaç büyük şirketin elinde yoğunlaştığını ve bu durumun ekonomik ve siyasi güç dengelerini olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Acemoğlu, daha fazla denetim, daha fazla regülasyon ve daha geniş bir bakış açısının gerekliliğini vurguladı. Bu noktada, Edtech Türkiye perspektifinden bakıldığında da yapay zekanın eğitim ekosisteminde insani değerleri, etik ilke ve kamusal yararı önceleyen bir anlayışla, yaygın bir katılım ve şeffaflık temelinde yönlendirilmesinin kritik öneme sahip olduğu görülüyor.