AWS’den 100 Milyon Dolarlık Destek: Eğitimde Eşitlik Atağı

AWS, dezavantajlı topluluklar için eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla AWS Eğitimde Eşitlik İnisiyatifi kapsamında 100 milyon dolarlık bulut kredisi sunuyor. Bu destek, yapay zeka ve bulut bilişim tabanlı dijital öğrenme çözümlerinin küresel ölçekte yaygınlaşmasını sağlayacak.

AWS’den 100 Milyon Dolarlık Destek: Eğitimde Eşitlik Atağı

Amazon Web Services (AWS), dezavantajlı öğrencilere yapay zeka, bulut bilişim ve dijital okuryazarlık alanlarında beceriler kazandırmak amacıyla, AWS Eğitimde Eşitlik İnisiyatifi kapsamında küresel ölçekte 100 milyon dolarlık bulut kredisi sağlayacağını açıkladı. Bu adım, yeterince temsil edilmeyen toplulukların dönüştürücü öğrenme fırsatlarına eşit erişim elde etmesi için atılıyor. Günümüzün hızla dijitalleşen dünyasında yapay zeka ve bulut bilişim, öğrencilere çok yönlü kapılar aralayabilir. AWS, eğitim kurumlarına sağladığı teknolojilerle, yenilikçi öğrenme çözümlerinin geliştirilmesine veya ölçeklendirilmesine imkân tanıyor.

Söz konusu inisiyatif, Amazon’un dezavantajlı öğrenicilere eğitim ve kariyer fırsatları sunma kararlılığını temel alıyor. AWS, bu program çerçevesinde, önümüzdeki beş yıl boyunca dünya çapındaki uygun eğitim kuruluşlarına bulut kredileri sağlayarak onların dijital öğrenme çözümleri oluşturmalarına, ölçeklendirmelerine ve farklı kültürel, dilsel bağlamlarda etkili içerikler geliştirmelerine destek verecek.

Eğitimde Yapay Zeka ve İleri Teknolojiler

Bu hamleyle AWS, eğitim ekosisteminin daha kapsayıcı, erişilebilir ve nitelikli hale gelmesine katkıda bulunuyor. Bulut kredileri, kurumların AWS’nin kapsamlı bulut teknolojileri ve yapay zeka hizmetleriyle yapay zeka asistanları, kodlama müfredatları, bağlantı araçları, öğrenci odaklı öğrenme platformları, mobil uygulamalar ve sohbet botları gibi yenilikler geliştirmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, kuruluşlar AWS Çözüm Mimarları’ndan teknik rehberlik, sorumlu yapay zeka uygulamaları için en iyi yöntemler ve sürekli optimizasyon desteği alarak eğitimdeki fırsat eşitliğini artıracak projeler üretebilecek.

Bu noktada Edtech Türkiye bakış açısıyla, eğitimde sürdürülebilir bir dönüşüm için küresel şirketlerin teknolojik desteklerinin sadece teknik kapasite sunmakla kalmayıp insani değerler, etik ilkeler ve kültürel farklılıkları gözeten bir çerçevede hayata geçirilmesi kritik önem taşıyor. Bu sayede, bilgiye erişim imkânlarının eşitlenmesi ve nitelikli eğitim kaynaklarının geniş kitlelere ulaştırılması mümkün hale gelecek.

Dijital Öğrenme Ekosisteminde Örnekler

AWS hâlihazırda 10 ülkede 50’den fazla kuruluşla iş birliği içerisinde, dezavantajlı ve yeterince temsil edilmeyen topluluklara dijital öğrenme çözümleri sunulmasına yardımcı oluyor:

  • Code.org: K-12 seviyesinde bilgisayar bilimi ve yapay zeka eğitimine odaklanan bu sivil toplum kuruluşu, AWS bulut kredilerini yapay zeka destekli bir Öğretim Asistanı’nı ölçeklendirmek için kullanıyor. Bu araç, öğretmenlerin öğrencilerin kodlama projelerini değerlendirme süresini yarıya indirerek, eğitmenlere daha fazla kişiselleştirilmiş öğretim zamanı yaratıyor.
  • Rocket Learning (Hindistan): Erken çocukluk eğitimine erişimi iyileştiren kuruluş, AWS QuickSight’in Amazon Q özelliğinden yararlanarak bölgesel, dilsel ve kültürel farklılıkları dikkate alan veri analizleri yapıyor. Böylece öğrencilerin öğrenme çıktılarını iyileştirmek için içerikler optimize edilebiliyor.
  • Tangible Africa (Güney Afrika): Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, AWS tabanlı çevrimdışı kodlama müfredatı sayesinde Gana, Kenya, Uganda ve Zambiya’da 10.000 öğrenci ve 120 öğretmene ulaşarak teknoloji ve kodlama becerilerini yaygınlaştırıyor.

Bu örnekler, AWS’nin dijital öğrenme ekosisteminde kritik bir rol oynadığını ve eğitim kurumlarının çok çeşitli coğrafyalar ile demografik gruplarda sürdürülebilir çözümler geliştirmesine aracılık ettiğini gösteriyor. Yeterince temsil edilmeyen toplulukların dönüşümsel öğrenme fırsatlarına eşit erişimini sağlayacak bu tür inisiyatifler, dijital dünyada kapsayıcı bir gelecek yaratmak için hayati önem taşıyor.