Adobe Flash İçin Yolun Sonu
2020'nin sonunda Adobe Flash artık desteklenmeyecek ve çoğu internet tarayıcısında kullanılamayacak.
2020'nin sonunda Adobe Flash artık desteklenmeyecek ve çoğu internet tarayıcısında kullanılamayacak. Bu değişikliğin e-Learning ve dijital eğitim sektörlerinde yer alan kişileri, özellikle de sektörde bir süredir yer alan ve birkaç yıllık kursları olan kişileri etkilemesi muhtemel.
Uzun bir süre boyunca çok sayıda dijital eğitim kursu Flash ile yayınlandı. Yakın zaman önce kurs yayınlama araçları, Flash, HTML5 veya her iki standartta da kurs yayınlama seçeneği sunmuştu.
Önceden tedbir almış ve kurslarınızı HTML5 olarak yayınlamaya başlamış olsanız bile bazı kurslarınız hala Flash öğeleri içeriyor olabilir. Animasyonlar, geçişler, efektler, metin kutuları gibi belirli özellikler genellikle Flash tabanlıdır. Dijital eğitim denince çoğu kişinin aklına ilk gelen SCORM'dur. Ancak SCORM bir standarttır ve Flash'tan farklıdır. SCORM paketiniz de Flash'ta yayınlanabilir veya Flash öğeleri içerebilir.
İnternet tarayıcılarında Flash'ın kullanılabilirliğindeki değişiklikler, Flash öğeleri içeren veya direkt Flash türünde (tipik olarak .swf dosya uzantısı türü) yayınlanmış kurslarınızı etkileyecektir.
Bu etki çalışmayan bazı öğelerden yüklenmeyen veya oynatılamayan tüm paketlere kadar farklı boyutlarda olabilir. Bu değişikliklerin sizin için ne anlama geldiğini anlamak için biraz zaman ayırmalısınız. Bu değişimlerden dolayı kursunuza kayıtlı olan kullanıcıların değerli bilgileri veya katılımlı etkinlikleri kaçırmasını elbette istemezsiniz.
Aşağıda değişikliklerle ilgili sık sorulan bazı soruları listeledik. Daha rahat anlayabilmeniz adına teknolojik terimler kullanmaktan kaçındık.
Bu değişikliğin sadece dijital öğrenme üzerinde değil, bütün olarak internet üzerinde büyük bir etkisi olacak. Bu yüzden değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ediyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Adobe Flash Nedir?
Adobe Flash, animasyon üretimi, zengin web uygulamaları, masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar, mobil oyunlar ve gömülü web tarayıcı video oynatıcıları için kullanılan bir multimedya yazılım platformudur.
Flash; animasyonları, video oyunları ve uygulamaları sunmak için metin, vektör grafikleri ve taramalı grafikleri görüntüler. Ses ve video akışına izin verir, ayrıca; fare, klavye, mikrofon ve kamera takıldığını algılayabilir.
Flash, sunduğu esneklik nedeniyle son 20 yıldır SCORM paketleri, animasyonlu ve etkileşimli dijital kurslar oluşturmak için tercih edilen temel platform oldu. Adobe, Aralık 2020'den sonra artık Flash'ı güncellemeyeceğini ve devam ettirmeyeceğini duyurdu.
SCORM Nedir?
Paylaşılabilir İçerik Nesnesi Referansı Modeli anlamına gelen SCORM, e-learning yazılım ürünleri için bir dizi teknik standarttır.
SCORM, programcılara kodlarını diğer e-learning yazılımlarıyla "iyi etkileşimde bulunmak" için nasıl yazmaları gerektiğini söyler. Diğer bir dille SCORM, e-learning’in birlikte çalışabilirliği için gereken fiili endüstri standardıdır. SCORM, dijital öğrenme içeriği ve Öğrenme Yönetim Sistemlerinin (LMS'ler) birbirleriyle nasıl iletişim kuracağını yönetir.
SCORM, kursun işleyişi veya başka herhangi bir pedagojik kaygı ile alakalı değildir - bu tamamen teknik bir standarttır.
Ayrıca, SCORM paketiniz bir Flash çıktısı olarak yayınlanabilir (yani .zip dosyanız .swf uzantılı dosyalar içerebilir) veya içinde bulunan Flash öğelerine sahip olabilir.
Flash'ın yerini ne alacak?
Flash, yerini ilk olarak HTML5'e bırakacak.
Bu, tabii ki e-learning’e özgü bir durum değildir. İnternette kullanılan videolar ve animasyonlar dahil olmak üzere bir dizi başka yaratıcı araçları da kapsamaktadır.
HTML5 Nedir?
Buna verilebilecek en kısa cevap bir web sitesi oluşturmak için şu anda tercih edilen küresel dil şeklinde olacaktır.
Eğer daha detaylı bir cevap arıyorsanız, okumaya devam edin.
HTML5, internette içerik yapılandırmak ve sunmak için kullanılan bir biçimleme dilidir. World Wide Web Consortium'un (W3C) önerisi olan HTML'in beşinci ve en son ana sürümüdür.
Mevcut HTML özellikleri HTML Yaşam Standardı olarak bilinir ve başlıca tarayıcı geliştiricileri olan ve (Apple, Google, Mozilla ve Microsoft) Web Köprü Metni Uygulama Teknolojisi Çalışma Grubu (WHATWG) olarak bilinen konsorsiyum tarafından yürütülür.
HTML5 Flash'tan daha mı iyi?
Geliştirici topluluğu, hangisinin daha iyi olduğunu ve belirli koşullarda her birinin kendi güçlü yönlerine sahip olduğunu uzun süre tartışacaktır, ancak bu belirsiz bir konudur.31 Aralık 2020'de Adobe (Flash'ın yapımcısı) Flash'a destek vermeyi kesecek. Çoğu internet tarayıcısı Flash desteğini çoktan kesti bile. HTML5 şu andaki modern standarttır.Müzik sektöründe plaklardan dijital parçalara geçtiğimiz gibi, tüm dünya web sayfaları için, bizim bağlamımızda e-Öğrenim için HTML5'e geçti.
Bu beni neden ilgilendiriyor?
e-Öğrenim kurslarınız, öğrencilerinize en uygun formatta sunulmalıdır.
Eğitim paketlerinizi artık VHS kasetlerinde sunmuyor olmanız gibi (en azından öyle olduğunuumuyoruz), eski veya modası geçmiş bir internet formatında materyal sunmamalısınız.Her zaman en günceli yakalamanız gerekiyor.
Tıpkı bir öğrenciye bir kutu VHS kaseti göndermenin öğrencinin kasetleri oynatmak için uygun donanımı bulmak için çabalamasına neden olacağı gibi, Flash formatında veya Flash öğeleri barındıran e-Learning içerikleri sunmaya devam etmek de öğrencilerin Flash'ın dijital eşdeğerini aramalarına neden olacaktır.
Peki Ne Yapmalıyım?
Kısaca, Flash içeriklerini e-Learning kitaplığınızdan kaldırmalısınız. Bu süreç, Flash formatındaki kursları yeniden yayınlamak veya HTML5 formatındaki kurslarınızdan Flash öğelerini kaldırmak şeklinde olabilir.
Yayınlanmamış dosyalarınızı (dosyaadı.cptx veya dosyaadı.story uzantılı) kontrol edebiliyorsanız, dosyaları kolayca açıp yeni formatta yeniden yayınlayabiliyor olmalısınız.Yayınlanmamış dosyaları kontrol edemiyorsanız, kursları sıfırdan yeniden oluşturmayı düşünmeniz gerekebilir.
Benim e-Learning kursum SCORM tabanlı. Flash hakkında endişelenmeli miyim? Muhtemelen. En azından kontrol etmelisiniz.
SCORM ve Flash (veya HTML5), kursunuzun çok farklı iki bölümüdür. SCORM, kodun "çerçevesini" veya kursun kodlarının nasıl bir araya getirildiğini ifade ederken, Flash, kursun yazıldığı dili ifade eder.
Kurslarımı kullananların bilgisayarları ve tarayıcıları eskiyse ne olacak?
Öğrenci tabanınızın güncellenmeyecek eski bilgisayarlara ve tarayıcılara sahip olduğunu biliyorsanız, değişiklik o kadar acil olmayabilir. Kurslarınızı her iki formatta da yayınlamayı seçebilirsiniz, fakat eski bilgisayarlarda çalışmaya devam edeceği gibi, yeni bilgisayar alanlar veya tarayıcılarını güncelleyenler olabileceği için HTML5 ile yeniden yayınlamak en iyi seçenektir.
2020'den sonra eğitimim hala Flash içeriyorsa neler yapabilirim?
Birkaç farklı seçeneğiniz var.
İlki hiçbir şey yapmamak.
Bu, büyük olasılıkla öğrencileriniz için, kursunuza erişemeyebilecekleri, değerli bilgileri veya etkileşimleri kaçırabileceklerinden dolayı kötü bir deneyimle sonuçlanacaktır.Öğrencilerden Flash oynatıcıları veya diğer çalışma ortamlarını indirmelerini isteyebilirsiniz, ancak bu, bilgisayar okuryazarlığı eksikliği olan öğrenciler için zaman alıcı veya kafa karıştırıcı olabilir.
İkincisi (ve önerilen), kurslarınızdaki tüm Flash öğelerini değiştirmeniz ve kurslarınızı HTML5'te yeniden yayınlamanızdır.
Bu değişiklik sadece mobil cihazları mı etkiliyor?
Hayır.
31 Aralık'ta yürürlüğe giren son değişiklikler, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar (telefonlar ve tabletler) dahil olmak üzere İnternet'e bağlı çoğu cihazı etkileyecektir.
Mobil cihazlar, özellikle Apple cihazları, Adobe Flash dosyalarını veya öğelerini yıllardır desteklemiyor, ancak bu süre zarfında geliştirici (Adobe), platformu desteklemeye ve geliştirmeye devam etti.
İnternet tarayıcı sağlayıcıları, tarayıcıları aracılığıyla Flash'a erişime izin vermeye devam ediyor, ancak Adobe'nin desteğinin artık sona ermesiyle birlikte sağlayıcılar (henüz yapmadılarsa) tarayıcılarının Flash dosyalarıyla etkileşim şeklini değiştiriyor.