Renk Psikolojisinin Öğretim Tasarımındaki Rolü

Her öğretim tasarımcısı, daha iyi dijital eğitim tasarlamak için renklerin nasıl kullanılacağını bilmelidir. Bu yazıda renk psikolojisi konusuna ve renklerin kişinin ruhunu nasıl etkilediğine göz atacağız.

Renk Psikolojisinin Öğretim Tasarımındaki Rolü

Renklerin Dijital Eğitimde Oynadığı Rolü Keşfedin

Renklerin, insanların algılarını etkileyerek ve farklı duygular uyandırarak daha iyi öğrenmelerine yardımcı olmada büyük rol oynadığı bilimsel bir gerçektir. Eğitim ve gelişim (L&D) ve öğretim tasarımı alanları, insanların psikolojik tetikleyicilerini kullanarak daha iyi öğrenmelerine yardımcı olmaya dayanır, bu nedenle her öğretim tasarımcısı, daha iyi dijital eğitim tasarlamak için renklerin nasıl kullanılacağını bilmelidir. Tasarımınızda rengin nasıl kullanılacağına dair bazı ipuçları vermeden önce, önce renk psikolojisi konusuna ve renklerin kişinin ruhunu nasıl etkilediğine bir göz atalım.

Renk Psikolojisi

Bir kişi bir nesneye baktığında, göz ve beynin hipotalamus bölgesi iletişim kurarak nesnenin rengini kaydeder. Bunun sonrasında hipotalamus kişinin davranışını etkileyen kimyasallar salgılayan hipofiz ve tiroid bezlerine sinyal gönderir. Renkler kişinin davranışını o kadar çok etkiler ki, birisi bir nesneyle nasıl etkileşime gireceğine karar verdiğinde, bu etkileşimin %60 ila %90'ı sadece renk ile belirlenir. Renk psikolojisi, şirketlerin pazarlama ekipleri tarafından uzun süredir dikkatlice incelenmekte ve kullanılmaktadır. Bu nedenle öğretim tasarımcılarının da bu psikolojik olgudan yararlanmaları gerekmektedir.

Renk İlişkilendirmeleri

Her renk bir duygu veya zihin durumuyla ilişkilidir. Öğretim tasarımcılarının dijital eğitim tasarımlarında kullanacakları renkleri doğru seçmeleri için bu renk ilişkilerini anlamaları önemlidir. Bununla birlikte, bu renk ilişkilerinin sadece öneri olduğu, fakat bilimsel çalışmalarla desteklendiği bilinmelidir. Renk kullanımının katı kuralları yoktur ancak doğru renk seçimi eğitiminizin kalitesini kesinlikle olumlu yönde etkileyecektir. Bir kişinin rengi nasıl yorumladığı büyük ölçüde kişisel tercihlerine, deneyimlerine, kültürel farklılıklarına, yetiştirilme tarzına ve bağlamına bağlıdır. Aşağıdaki renk ve duygu eşleştirmeleri, insanlarda belirli duyguları uyandırdığı tespit edilen genel renk ilişkileridir.

·        Mavi
Mavi güven, barış, düzen ve sadakat anlamına gelir ve kurumsal organizasyonların favorisidir. Mavi açlığı azalttığı için asla yiyeceklerle birlikte kullanılmamalıdır.

·        Sarı
Sarı, mutluluğun, eğlencenin ve oyunun göstergesidir, bu nedenle müşterilerin kendilerini mutlulukla ilişkilendirmesini isteyen markalar tarafından sıkça kullanılır. Örneğin oyuncak, şekerleme, yemek, macera sporları vb. ile uğraşan organizasyonlar sarı rengi oldukça sık tercih ederler. Sarı ayrıca bir şeye dikkat çekmek için de kullanılır, bu yüzden trafik sinyallerinde de sarı renge rastlarız.

·        Yeşil
Yeşil doğa, yaratıcılık ve barış ile ilişkilendirilir. Genellikle kendilerini doğa ve çevre ile ilişkilendirmek isteyen kuruluşlar tarafından kullanılır. Yeşil aynı zamanda güvenlik ve aktivite yapmakla da ilişkilidir, bu yüzden dijital eğitimlerde harekete geçirici mesaj olarak yeşil renk kullanılabilir.

·        Turuncu
Turuncu aciliyet duygusu ile ilişkilendirilir, fakat aynı zamanda eğlencelidir de. Turuncu bunaltıcı fakat davetkar bir renktir, bu yüzden e-ticaret şirketleri tarafından "Sepete Ekle" düğmelerinde sıkça kullanılır. Dijital eğitimde kullanıcıları bir düğmeye tıklamaları için etkilemede turuncu renk kullanılabilir.

·        Siyah
Siyah uzun zamandır lüks, sofistikelik, zarafet ve zamansızlık ile ilişkilendirilir, klasik bir hissi vardır. Üst düzey ürünler satan markalar tarafından sıkça kullanılır. Doğru siyah tonunu kullanmak, metinlerde ortak bir renk olduğu için öğretim tasarımında çok önemlidir.

·        Beyaz
Beyaz yine çok yaygın bir renktir, ferahlık, özgürlük ve ihtişam ile bağdaştırılır. Beyaz, bu renklerle ilişkili duyguları vurgulamak için diğer renklerle birlikte kullanılabilir.

Öğretim Tasarımında Renkler Nasıl Kullanılmalı?

Artık hangi yaygın renklerin neyle ilişkilendirildiğini bildiğinize göre renkleri ne yapmak için kullanılabileceğinize bakalım.

·        Can sıkıntısını ve pasifliği azaltmak için kırmızı

·        Zihinsel aktiviteyi teşvik etmek için sarı

·        Karışıklığı azaltmak için mavi

·        Gözleri yatıştırmak için yeşil

·        Dikkat sürelerini iyileştirmek için sıcak renkler

·        Doğrudan dikkat için parlak renkler

·        Okunabilirliği artırmak için zıt renkler

·        Hatırlamayı iyileştirmek için renkli görüntüler kullanabilirsiniz.

·        Ruh halini ayarlamak için sıcak renkler uyarıcı, soğuk renkler ise sakinleştiricidir

 

Renk psikolojisine bağlı kalırsanız, kullanıcıları farklı şekillerde etkilemek için renkleri çeşitli kombinasyonlarda kullanabilirsiniz. Eğitimlerinizde renk psikolojisini kullanmaya yeni başlıyorsanız 3'ten fazla ton kullanmayın ve renkleri 3 eşit miktarda kullanmak yerine 60:30:10 gibi oranlarla kullanın. Eğitimleriniz için hangi renkleri seçeceğiniz konusunda daha ayrıntılı fikir edinmek için renk psikolojisi ve renk teorisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.