Onboarding Sürecini Neden Kişiselleştirmelisiniz?

Onboarding eğitimini kişiselleştirmek, eşitliği teşvik eder, çalışanlarınızı daha verimli hale getirir ve uzun vadede şirketinize değer katar. Ve bunu uygulamak düşündüğünüzden daha kolaydır.

Onboarding Sürecini Neden Kişiselleştirmelisiniz?

Daha İyi Onboarding Deneyimi Oluşturun

Sizce insanlar neden kullanım kılavuzlarını görmezden geliyor? Okumak için çok tembel olduklarından mı, yoksa tavsiye almak için fazla gururlu olduklarından mı? Yoksa kılavuzların kendi hatalarından dolayı mı?

Muhtemelen 3. seçenekten dolayı. Kılavuzların ve SSS sayfalarının temel zayıflığı, herkese uymasını hedefledikleri tekil çözümler sunmalarıdır. En kapsamlı kılavuzlar bile her kullanım örneğini tahmin edemez, ya da her kullanıcının arka planını göz önünde bulunduramaz. Fakat kullanım kılavuzları bu şekilde olmalıdır, çünkü makul fiyatlı bir ürünün her alıcısı için kişisel rehberlik sunmak, maliyeti düşürmeye engel olur.

Ne yazık ki şirketler de onboarding sırasında ve çalışan eğitimlerinde kullanım kılavuzu yaklaşımını sıkça benimserler. Onboarding sürecinin temel amacı, her bireyin potansiyelini geliştirmeye başlamaktır ve kullanım kılavuzu yaklaşımı bunun için yararlı değildir. Yararlı olan şey ise kişiselleştirilmiş bir öğrenme yaklaşımıdır. Her bireyin ihtiyaçlarına ve uzmanlık seviyesine uyarlanmış eğitimdir.

Web tabanlı eğitim veya e-öğrenme, kişiselleştirilmiş öğrenme yaklaşımı sunmada etkili olabilir. E-öğrenme modülünde, şunları yaparak kişiselleştirilmiş onboarding sunabilirsiniz:

  • Bir kullanıcının halihazırda sahip olduğu uzmanlık seviyesini değerlendirmek ve eğitime doğru zorluk seviyesiyle başlamak
  • Kullanıcıları kendi eğitimlerini kişiselleştirmeye teşvik etmek
  • Kullanıcının kaydedebileceği ve yardımcı materyal olarak kullanabileceği bir kaynak haline gelmek

Kişiselleştirilmiş Onboarding Eğitiminin Faydaları

Çalışanların onboarding eğitimi için kullanılan kişiselleştirilmiş e-öğrenmenin bazı faydalarına bir göz atalım.

Uzun Vadede Şirkete Kaynak Tasarrufu Sağlar

Tek tip onboarding ilk başta daha az maliyetli görünebilir ancak tek tip eğitim herkese uymaz. Yeni çalışanlar ihtiyaç duyduklarını alamadıklarında ise ihtiyaç duydukları bilgiyi kovalamak için zaman harcama, temel kavramları kaçırdıkları için yanlış şeyler yapma veya hayal kırıklığına uğradıkları için işten ayrılma gibi eylemlere başvurabilir.

Yeni bir çalışan işten ayrıldığında, yerine gelecek çalışanı eğitmek, 1000 doların üzerinde bir maliyete neden olabilir. Bu parayı yeni çalışanları şirkette tutmak için daha önceden harcamak çok daha yerinde olacaktır.

Eşitliği Destekler

Herkese uyan tek tip eğitim, kültürel arka plandaki ve öğrenme stillerindeki farklılıkları göz ardı eder. Bu da bir iş için yeteneği olan ancak eğitimdeki belirli kavramları anlamak için bazı bağlamlara ihtiyaç duyan insanları geride bırakabilir. Eğitim kişiselleştirilirse, bilgi boşlukları hesaba katılır, onboarding ve çalışan eğitimi sürecine eşitlik getirilir.

Kişiselleştirilmiş Eğitim Nasıl Uygulanır

Peki, kişiselleştirilmiş eğitimi nasıl uygulayabilirsiniz?

Eğitim İhtiyaçlarını Belirlemek için Çalışanlara Anket Yapın

Beceri setlerine dayanan anketler, röportajlar veya yetenek testleri şeklinde anketler oluşturabilirsiniz. Bu, hangi çalışanların belirli konulara, hangilerinin hepsine ihtiyaç duyduğunu ve hangilerinin hiçbirine ihtiyaç duymadığını gösterir.

Değerlendirme Testlerini E-Öğrenme Modüllerine Dahil Edin

Bu uygulama, bireysel modülleri her kullanıcıya uyarlar. Öğretim tasarımcısının da biraz daha fazla emek vermesini gerektirir, ancak kullanıcıların gereksiz içeriği atlamalarına veya gerekirse daha temel bir düzeyde eğitim almalarına olanak tanıyarak kullanıcılara saatlerce tasarruf sağlayabilir.

Eğitim Modülleri Kütüphanesi Oluşturma

Bazı şirketlerde çalışanların en çok ihtiyaç duyduğu eğitim, çeşitli basit görevlerde yetkin olmak için gereken rehber eğitimlerdir. Bu durumda modüler bir eğitim yaklaşımı sizin için uygun bir çözüm olabilir. Şirketin eğitim içeriği PDF belgeleri, PowerPoint sunuları veya kısa videolar gibi basit birimlerden oluşan aratılabilir bir kütüphane olarak mevcut olduğunda çalışanlar diğer eğitimlerle uğraşmadan ihtiyaç duydukları göreve dair eğitimi alabilir.

Mentorluk Programı Oluşturun

Mentorluk, iş eğitiminin en eski yöntemlerinden biridir ve hala son derece etkilidir. Mentorluk pahalı veya zaman alıcı olmak zorunda değildir. Diğer birçok onboarding eğitim kaynağınız olduğu için bir çalışanın eğitimini doğru yönde ilerletmek için ek bir program olarak kullanılabilir. Mentorluk:

  • Odaklanması gereken doğru içeriği ve bunu öğrenmek için doğru yaklaşımı belirleyerek çalışanlara
  • ve işgücünü doğru yönde geliştirmek için hangi eğitim konularına en çok ihtiyaç duyulduğunu keşfederek şirketlere fayda sağlar.

Onboarding eğitiminizi kişiselleştirmenin kurumsal eğitiminizde büyük değişimlere neden olması gerekmez. Bu ipuçlarından birkaçını deneyerek sonuçlarda değişim olup olmadığına bakabilirsiniz. Ancak mümkün olan en iyi sonuç için eğitim geliştirme uzmanları tarafından tasarlanan özel bir e-öğrenme çözümü en doğru seçenek olacaktır.