Öğretim Tasarımcısı ve E-Öğrenme Geliştiricisi Arasındaki Fark Nedir?

Öğretim tasarımcısı ve e-öğrenme geliştiricisi terimleri genellikle kurumsal organizasyonlarda, eğitim ve gelişim çevresinde sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. Fakat gerçek eğitim ve gelişim uzmanları size öğretim tasarımcısının ve e-öğrenme geliştiricisinin/tasarımcısının aynı şey olmadığını söyleyecektir. Aslında bu iki kavram tamamen farklı beceri kümelerinde yer alır.

Öğretim Tasarımcısı ve E-Öğrenme Geliştiricisi Arasındaki Fark Nedir?

Öğretim Tasarımcısı ve E-Öğrenme Geliştiricisi

Bu beceri setlerini kullanan uzmanlar arasındaki farkı aramadan önce öğretim tasarımı ve e-öğrenme geliştirme arasındaki temel farklara bir göz atalım.

Öğretim Tasarımı ve E-Öğrenme Geliştirme Arasındaki Fark

Öğretim tasarımı, kullanıcılar için etkili ve akılda kalıcı öğrenme deneyimi yaratmakla ilgiliyken, e-öğrenme geliştirme ise öğretim tasarımcısının vizyonunu hayata geçirmek için farklı araçlar, stratejiler, programlama ve yaratıcılık kullanmayı kapsar. Öğretim tasarımcısı, kullanıcıların neye ihtiyacı olduğuna ve bu ihtiyaca nasıl cevap verilebileceğine odaklanırken, e-öğrenme geliştiricisi öğretim tasarımcısının vizyonunu anlayabilmeli ve somut bir forma çevirebilmelidir. Öğretim tasarımcısının ortaya koyduğu planları takip eden bir eğitim geliştirebilmeleri gerekir. Yani basitçe söylemek gerekirse öğretim tasarımcıları tipik olarak pedagojik yaklaşımları araştırır, kullanıcının ne tür beceriler veya bilgiler bilmesi gerektiğini belirler ve dersin ana hatlarını tasarlar, e-öğrenme geliştiricisi daha sonra bu fikirleri alır ve öğretim tasarımcısının önerilerini izleyerek gerçek eğitim materyalini oluşturur. Kafa karışıklığına neden olan nokta ise bazı şirketlerde bu iki görevi de tek bir kişinin yerine getirmesidir.

Şimdi, öğretim tasarımcısının ve e-öğrenme geliştiricisinin görevlerinin nasıl bölündüğünü anlamak için e-öğrenme tabanlı eğitimin tasarım ve geliştirilme aşamalarını anlayalım.

E-Öğrenme Tasarım ve Geliştirme Aşamaları

1. Eğitimin Kapsamını ve/veya Tasarımını Tartışmak

Öğretim tasarımcısı, tasarım ve geliştirme başlamadan önce eğitimin nasıl olacağını ve eğitime hangi özelliklerin dahil edileceğini belirlemek için paydaşlarla ve şirket yöneticileriyle toplantı yapar. Ardından, tüm bunları kağıda (veya dosyaya) koymak için bir tasarım belgesi oluşturulur.

2. Eğitim Hedeflerinin Belirlenmesi

Öğretim tasarımcısı, tasarım belgesi oluşturulduktan sonra, eğitim hedeflerinin ne olacağını belirlemek için paydaşlarla birlikte çalışır. Bu noktada eğitim tasarımcıları paydaşlardan web sitesi bağlantıları, taranmış el yazısı notları, Word belgesinde veya PDF’te oluşturulmuş genel bir taslağa kadar her şeyi içeren materyalleri toplar. Ayrıca bu hedeflerin en ilgi çekici ve akılda kalıcı şekilde karşılanmasını sağlamak için etkileşimleri ve etkinlikleri de haritalandırırlar.

3. İçerik Geliştirme

Bu aşama e-öğrenme geliştiricisinin devreye girdiği aşamadır. E-öğrenme geliştiricisi, öğretim tasarımcısı tarafından oluşturulan her türlü belge ve yönergeye erişim sağlar ve içerik geliştirme süreci başlar. Öğretim tasarımcısı ayrıca alan uzmanlarına danışır ve süreç içerisinde ihtiyaç oldukça danışmaya devam eder. Daha sonra içeriği modüllere ve konulara böler, içeriği bir senaryoya gömer ve bu senaryoyu onaya gönderir.

4. Gözden Geçirme

Senaryonun son hali paydaşlar, varsa müşteri veya eğitim ve gelişim yöneticisi tarafından incelenir. Yapılması gereken değişiklikler senaryoya eklenir ve eğitim son halini alana kadar her şey dikkatlice gözden geçirilir.

5. Üretim

Senaryo onaylandıktan sonra, eğitimin üretimi başlar ve eğitim gerçek manada ete kemiğe bürünür. E-öğrenim geliştiricisi bu noktada zaten ihtiyaç duyulan her şeye sahip olduğu için eğitimdeki her içerik parçasını, navigasyonu, uygun etkinlikleri, animasyonlar ve etkileşimlerle yerine koyar, gerekirse kod ekler ve bir öğrenme birimine dönüştürür. Eğitimin üretimi tamamlandığında eğitim ve gelişim uzmanı ve yöneticiler tarafından tekrar gözden geçirilir ve kullanıcılara sunulmaya uygun hale gelene kadar e-öğrenme geliştiricisi tarafından gerekli değişiklikler yapılır.

Aslında e-öğrenmenin geliştirilme süreci bu şekilde adım adım açıklandığında öğretim tasarımcısının ve e-öğrenme geliştiricisinin görev ve sorumlulukları çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Sonuç olarak öğretim tasarımcısı eğitimin kuramsal çerçevesi ile ilgilenirken e-öğrenme tasarımcısı ise kuramsal çerçeveyi somuta dökmekle görevlidir.