Öğrenme Hedefleri mi Yoksa Öğrenme Çıktıları mı?

Öğrenci merkezli e-öğrenme geliştirmek, eğitim hedeflerinin hazırlanmasından nihai bilgi değerlendirmesine kadar birçok önemli adımdan oluşur. Bu süreç içinde basit ama önemli bir soru ortaya çıkıyor: Öğrenme hedeflerine mi odaklanmalıyım yoksa öğrenme çıktılarına mı?

Öğrenme Hedefleri mi Yoksa Öğrenme Çıktıları mı?

Öğrenme Hedefleri ve Öğrenme Çıktıları Aynı Şey midir?

Tüm eğitim uzmanlarını da bildiği gibi, verilen eğitim ne olursa olsun hem öğrenme hedefleri hem de öğrenme çıktıları bir eğitimin en önemli parçalarındandır. Kullanıcıya eğitimden neler bekleyebilecekleri, eğitimin nasıl bilgiler sunacağını ve becerilerini bir sonraki seviyeye nasıl yükselteceği konusunda ipuçları verirler. Bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da farklı anlamlar taşırlar ve farklı amaçlar için kullanılmalıdırlar. Şimdi bu iki terim arasındaki farkı detaylıca açıklayalım:

Hedefleri Çıktılardan Ayırt Etmek

İlk olarak, “hedef” kelimesinin öğrenme bağlamında ne anlama geldiğini anlayalım. "Hedef" terimi bir görevi yerine getirmedeki temel hedefi ifade eder. Tıpkı yönetim kurulu toplantısındaki ana hedefin şirketin performansını tartışmak olduğu gibi eğitimin temel amacı da bilgiyi paylaşmak ve çalışanların becerilerini geliştirmektir. Diğer yandan "çıktı" terimi ise gerçekleştirilen görevin nihai sonucunu ifade eder. Performans iyileştirme planlaması yönetim kurulu toplantısının temel sonucu, kullanıcının beceri ve bilgisinin geliştirilmesi de eğitimin temel sonucudur. Bu terimler kulağa benzer gelebilir veya benzer anlamlar taşıyor gibi görünebilirler, ama aslında farklı noktalardır. Fakat birbirleriyle ilişkilidirler.

Şimdi bir örnek vererek daha iyi kavramaya çalışalım. Diyelim ki üç gün içinde bir müşteriye e-öğrenme tabanlı bir eğitim teslim edeceksiniz. Hedefe ulaşmak için, tüm görevi kısa alt görevlere ayırmalı ve öngörülen zaman çizelgesine göre planlamalısınız. Bu planlama birkaç varsayım, bilgi ve husus üzerine yapılır. Nihai sonuç planlandığı gibi olabilir veya olmayabilir. Görevi planlanan zamanlamanın üçte ikisi içinde tamamlayabilir veya görevi planlanan zamanlamaya göre beklenenden daha iyi kalitede tamamlayabilirsiniz. Yani projenin sonunda eğitimin sahip olmasını beklediğiniz ve planlanan özellikler hedef, hedeflere uyumlu olarak eğitim sonunda kullanıcıların elde ettikleri kazanımlar eğitim çıktılarıdır.

Bu iki terim arasındaki nüans fark edildiğinde eğitimle ilgili doğru bilgileri kullanıcıya iletmek için doğru yerde uygun terimi kullanmak çok daha kolay hale gelir. Şimdi bazı önerilerde bulunalım:

·        Hedef
Bu terim, kullanıcının eğitimin ne için tasarlandığını bilmesi gerektiğinde kullanılmalıdır. Öğrenme hedefleri, kullanıcının eğitimden neler bekleyebileceğini kolayca anlamasını sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır. Bu, kullanıcının alacağı eğitimin beklentilerine ve gereksinimlerine uygun olup olmadığını da kontrol etmesini sağlar. Kullanıcının gereksinimlerine uymayan herhangi bir hedef, faydalı olmaktan ziyade değersiz ve zaman alıcı olduğunu düşünmesine ve eğitimden genel olarak soğumasına neden olabilir.

·        Çıktı
Çıktılar, kullanıcıların eğitimde ne elde edeceklerini doğrudan iletecek şekilde hazırlanmalıdır. Öğrenme hedefleri eğitim perspektifinden nihai sonuca odaklanırken, öğrenme çıktıları kullanıcının bakış açısından eğitimin ona kattığı yönleri vurgular. Ayrıca, sonuca dayalı eğitim hazırlamak, eğitimin kullanıcıya ve gereksinimlerine daha faydalı ve uygun olduğunu kanıtlar.

Kafanız iyice karıştı mı? Bu konu ince ve abartılı görünebilir, ancak tam anlamı iletmek için uygun kelimelerin kullanılmasını sağlamak, özellikle kullanıcı katılımı ve beceri setine uygun eğitim almaları gerektiğinde önem taşır.

Hangi terimin ne için kullanılacağını anlamaya çalışmak bunaltıcı olabilir. Ancak, eğitimin amacına göre seçim yapıldığında kullanıcı için her şey kolaylaşır. Eğitimin temel amacı bilgiyi kullanıcıya aktarmaksa öğrenme hedeflerine odaklanmak, fakat kullanıcının beceri veya tutumu eğitim boyunca geliştirilecekse, öğrenme veya eğitim sürecinden ziyade sonuca odaklanmak gerekebilir.

E-öğrenme, eğitimin etkinliğinde ve başarısında bireysel ve toplu olarak çok önemli rol oynayan birkaç bireysel parçadan oluşan bir kümedir. Tek bir unsuru bile ihmal etmek, eğitimin başarısız olmasına neden olabilir. Bu nedenle eğitimin her adımı titizlikle tasarlanmalıdır.