Nesnelerin İnterneti (IoT) Eğitim Sektörünün Geleceğini Nasıl Şekillendiriyor?

IoT, eğitim sektörüne tutkusu olan olan insanlar tarafından eğitimi dönüştürmek için kullanılıyor. IoT’nin eğitimde birçok kullanımı bulunuyor. Bu yazıda IoT'nin eğitimi neden ve nasıl daha etkili ve eğlenceli hale getirdiğine bakacağız.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Eğitim Sektörünün Geleceğini Nasıl Şekillendiriyor?

Eğitimde Nesnelerin İnterneti (IoT)

Teknolojik cihazlar artık hayatımızın her alanında yaşama ve çalışma şeklimizi tamamen değiştiriyor. Çevrimiçi yemek siparişinden bulaşık makinelerine kadar birçok günlük kullanım öğesi birbirine entegre çalışan cihazlar haline geliyor. Statista tarafından hazırlanan bir rapora göre Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı cihaz sayısının dünya çapında yaklaşık 31 milyara ulaşması bekleniyor. Teknoloji tam olarak bu nedenle hayatımızı tamamen değiştiriyor. IoT ayrıca şirketlerin işleyişini de değiştiriyor. Eğitim sektörü de IoT'nin etki alanlarından birisi olarak öne çıkıyor.

Geleneksel eğitim sisteminde dersler, konferanslar, çevrimiçi dersler vb. vardı. Ancak IoT sayesinde eğitim sektörü de yavaş ve istikrarlı bir şekilde daha iyiye doğru gitmeye başladı. Eğitim uzmanları, kullanıcıların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için yeni teknolojiler benimsiyor. Fakat uzmanlar kullanıcıları iş dünyasındaki değişime hazırlamak için bu teknolojiyi yeterince hızlı bir şekilde uyarlayabilecekler mi? Markets and Markets tarafından hazırlanan rapora göre, eğitim yazılımı şirketlerinde IoT teknolojisinin 2018'de 4,8 milyar dolar değerden 2023 yılında %18,8'lik bir CAGR (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) ile 11,3 milyar dolar değere yükselmesi bekleniyor. Sorumuz ise şu: IoT eğitim sektörünü nasıl dönüştürebilir? Şimdi daha yakından bakalım.

IoT ile Eğitim Sektöründe Devrim Yaratmak

İnsanları eğitmek, ilerici bir toplum için en önemli faktördür. Bu nedenle, kullanıcılara daha etkili ve eğlenceli bir eğitim deneyimi sunmak için en son teknolojilerden yararlanmak ve yeni gelişmeleri benimsemek zorunludur. IoT, eğitim sektöründe yerini almaya ve ezberleri bozmaya hazır, pandemi ile bunun altyapısı da zaten hazırlanmıştı

Kişiselleştirilmiş Öğrenme

Eğitim sisteminde karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri, eğitimdeki esneklik eksikliğidir. Eğitim herkes için aynıdır. Bu nedenle her bir kullanıcının daha iyi öğrenme sürecine sahip olması için esnek alan yaratmaya izin vermez. Ancak IoT odaklı teknolojiler, geleneksel öğretim yönteminin yerini tamamen alabilir. Eğitimler ve testler sırasında kullanıcının performansı hakkında veri toplamanızı sağlar. Ardından, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre daha fazla öğrenmeyi hemen kişiselleştirir. Kişiselleştirilmiş öğrenme yolları, eğitimde halihazırda ileride olan kullanıcıların eğitimi tamamlamak için, geride olanların da motive olarak eğitimde hızlanmasına imkân tanır. Ayrıca sürekli öğrenme için kullanıcılara daha fazla içerik oluşturabilmenizi sağlar.

Eğitim Materyalinin Geliştirilmesi

Kullanıcılara beyaz tahta ve ders kitaplarıyla geleneksel yoldan eğitim verdiğimiz günler geride kaldı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, QR kodlar ve e-kitaplar ders kitaplarının yerini aldı. QR kodlar, kullanıcıların ders materyalini cihazlarına e-kitap olarak indirebilmelerine ve bu materyale istedikleri yerden erişebilmelerine olanak tanır.  Böylece e-kitap kullanırken doğrudan arama yaparak istedikleri bilgilere anında erişebilirler. Aradıklarını bulmak için sayfalar arasında gezinerek zaman harcamak yerine anında sonuç alabilirler. Ayrıca QR kodları akıllı telefonlarıyla tarayarak kolayca geri bildirim, görev ve ek bilgi alabilirler. Bu nedenle IoT cihazlarında sağlanan öğrenme içeriği her zaman günceldir ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir.

Akıllı Sınıflar

Akıllı sınıflar da eğitim sisteminde yerini alıyor. Akıllı sınıflarda çeşitli konularda zenginleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunan artırılmış gerçeklik (AR) özellikli akıllı tahtalar bulunuyor. Video formatındaki AR içerikleri, kullanıcıların bilgileri daha hızlı kavramalarına yardımcı oluyor. Bazı daha üst seviye eğitim sunan şirketlerde kullanıcılar çok boyutlu bir deneyim yaşamak için VR kulaklık kullanıyorlar. Böylesine bir eğitim ortamında hem öğretmenlerin hem de tüm kullanıcıların cihazları birbirine bağlı oluyor ve daha etkili bir eğitim sağlanıyor.

Sonuç olarak IoT, eğitim dünyasında devrim yaratabilir. Tüm eğitimciler, kullanıcılar ve yönetim için daha konforlu bir eğitim süreci sağlayabilir. Teknolojinin her zamankinden hızlı geliştiği bu günlerde eğitimi değiştirebileceği birçok yönle birlikte, sektörde tamamen akıllı bir deneyim sağlamak için her şeyin sorunsuz bir şekilde senkronize olmasını sağlamak gerekiyor.

Dahası, akıllı cihazların eğitime girişi eğitim sürecini daha eğlenceli, kolay, verimli ve etkileşimli hale getiriyor. IoT özellikli cihazlar modern eğitim yöntemlerini mevcut ihtiyaçlar dahilinde ve toplumu bir bütün olarak geliştirecek şekilde dengelemeyi başardı. Bu nedenle yeni bir sayfa açmak ve IoT teknolojisini benimsemek için asla geç değil.