Metaverse EdTech Pazarını Nasıl Değiştiriyor?

Metaverse’ün öğrenciler için oyunlaştırılmış bir öğrenme deneyimi sunması ve çalışma materyallerine sürekli erişim sağlaması gibi avantajları, sektörün önde gelen yöneticilerinin dikkatini çekmeyi başardı!

Metaverse EdTech Pazarını Nasıl Değiştiriyor?

Yapay zeka, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kavramları farklı iş alanlarında kısa süre içinde büyük değişimlere neden oldu. Bir yerde fiziksel olarak bulunmadan öğrenme ve deneyim elde etme ihtiyacı artık hiç olmadığı kadar fazla. Bunların üstüne bir de Covid-19 salgını nedeniyle insan hareketliliği daha da kısıtlanınca çoğu şirket çalışma modelini dönüştürmeye ve sanal gerçekliğe yönelmeye başladı.  

Ancak bazı sektörler için bu 'dijital değişim' hiç de sanıldığı kadar kolay olmadı. Bu sektörlerden birisi de eğitim sektörü. Pandemi dönemindeki kısıtlamalar ve kapanmalar, öğretmeyi ve öğrenmeyi birçok kişi için oldukça zorlu bir iş haline getirdi. 

Fakat artık gelişen teknoloji sayesinde sanal gerçeklik gözlükleri takarak 3D bir ortamda yaşayabileceğimiz, öğrenebileceğimiz, çalışabileceğimiz ve insanlarla etkileşime girebileceğimiz bir dünya olan Metaverse’e sahibiz. 

Teknoloji sayesinde neredeyse tüm sektörlerin köklü değişimler geçirdiği bu dönemde benzer değişimler yapma ihtiyacı hisseden eğitim kurumları ve Edtech şirketleri, öğrenmenin önündeki mesafeyi ve fiziksel bariyeri kaldırmak, eğitimi çok boyutlu ve daha etkileşimli hale getirmek için eğitimi Metaverse ile bütünleştirmeye çalışıyor. 

Peki Metaverse eğitimi nasıl değiştiriyor?

Metaverse’ün öğrenciler için oyunlaştırılmış bir öğrenme deneyimi sunması ve çalışma materyallerine sürekli erişim sağlaması gibi avantajları, sektörün önde gelen yöneticilerinin dikkatini çekmeyi başardı. 

Edtech sektörü, eğitim alanının en hızlı büyüyen alt sektörlerinden birisidir. Future Market Insights'ın son çalışmasına göre Edtech pazar gelirlerinin 2031 sonunda ortalama %14,5 yıllık büyüme oranı ile 288,4 Milyar dolar gibi çarpıcı bir rakamı aşması bekleniyor. En bilindik teknoloji şirketleri, erken hamle avantajını elde etmek ve Metaverse yoluyla öğrenmeyi teşvik etmek için Edtech pazarına yatırım yapıyor.  

Örnek vermek gerekirse Facebook Reality Labs, eğitim şirketlerine Metaverse entegrasyonu sağlamaları ve insanlara VR eğitimi vermeleri için 150 milyon dolar tutarında yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, kendi bünyesinde bulundurduğu Spark AR müfredatını kullanarak iyileştirilmiş öğrenme deneyimi sunmaları için Coursera ve EdX ile ortaklık yaptı.   

Benzer şekilde Microsoft, 2021'de Microsoft Mesh'i tanıttı. Şirket, Mesh platformu sayesinde Metaverse'ü eğitim kurumlarına ve Edtech şirketlerine sunarak benimsenmesini teşvik ediyor.  

Edtech şirketleri, bu uygulamalar sayesinde Metaverse'ü mevcut modellerine entegre edebiliyor ve 3D avatarlar aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girebiliyor. Microsoft, Mesh platformuna ek olarak öğrencilere daha hızlı ve ilgi çekici öğrenme deneyimi sağlamak için iki büyüleyici seçenek sunuyor. Microsoft Hololens akıllı gözlüklere sahip öğrenciler Metaverse'ün bir parçası olabilirler. Bu gözlüklere sahip olmayan öğrenciler ise bunun yerine Microsoft Teams platformunun Grid özelliği aracılığıyla Metaverse’e erişebilirler.

Edtech'te kullanılabilecek Metaverse bileşenleri 

Metaverse üç önemli bileşenin bir sentezidir: yapay zeka, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik.

Sanal gerçeklik: VR olarak da bilinen sanal gerçeklik, oyun deneyiminde yıllar önce çığır açmıştır. Edtech şirketleri, sanal gerçekliği oyunlaştırılmış öğrenme modülleriyle entegre ederek benzer bir dijital deneyim sunmaya çalışmaktadır. Future Market Insights'ın eğitim pazarındaki oyunlaştırma raporuna göre Edtech pazarındaki şirketler sınıflardaki öğrenme ortamını değiştirerek 2031'e kadar 2 Milyar dolar değerine ulaşacak.  

VR, öğrencilerin oyun oynayarak soruları yanıtlamasına yardımcı olmakta ve karşılığında ödüller sunmaktadır. Ayrıca Metaverse'de VR kullanımı özel ihtiyaçları olan öğrenciler ve engelli öğrenciler için bir nimettir. Özel ihtiyaçları olan öğrenciler, VR yardımıyla gerçek hayatta zorlanacakları veya konfor alanlarının dışına çıkacakları deneyimleri (seyahat etme vb.) kolayca yaşayabilirler. Buna ek olarak sanal gerçekliğin Metaverse’e entegrasyonu, öğrencilerin bazı önemli yaşam becerileri konusunda özgüven sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır. 

Artırılmış gerçeklik: Ünlü mobil oyun Pokémon Go, aslında artırılmış gerçekliği hayatımıza nasıl başarıyla entegre edebileceğimize dair bir ön bakış sahibi olmamıza yardımcı olmuştur. Oyun, kullanıcıların artırılmış gerçeklik dünyası içinde Pokémon'u bulurken mevcut dünyada kalmalarını sağlamıştır.  

Metaverse şirketleri öğrenmeyi ilginç hale getirmek için aynı tekniği uygulamaya çalışıyorlar. Öğrenciler konuları daha iyi anlamak için artırılmış gerçeklik kullanarak ders kitaplarının sayfalarını tarayabilir, okullar okul içi etkinliklerini vurgulayabilecek ilginç dergiler tasarlayabilir, işitme ve konuşma engelli öğrenciler ise teknoloji odaklı bilgi kartları görüntüleyerek artırılmış gerçeklik kullanımından yararlanabilirler.   

Yapay zeka: Yapay zeka veya AI, sadece öğrenme deneyimini iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda öğretmenlerin yükünü de azaltıyor. Öğrenciler, yapay zeka yardımıyla öğrendikleri konular hakkındaki sorulara erişebiliyor. Buna ek olarak, yapay zeka öğrenmeyi ölçmeye ve değerlendirmeye yardımcı olmaktadır ve öğretmenin yardımı olmadan öğrencilere not verebilme yeteneğine de sahiptir.   

Metaverse, yapay zeka ve makine öğrenimi ile entegre şekilde çalışmaktadır Bu sayede öğrenciler istedikleri zamanda soru sorabilmekte ve bilgi toplayabilmektedir. Metaverse ile entegre yapay zeka, sorulan soruları anlayabilmekte ve aynı anda birden fazla soru için yanıt sağlayabilmektedir.  

Metaverse karmaşık konuları nasıl basitleştiriyor? 

Karmaşık konuları sadece metinler ve diyagramlar aracılığıyla değil, aynı zamanda pratik olarak da öğrenme ihtiyacı teknolojiye duyduğumuz ihtiyacı artırmaktadır. Bu yüzden Metaverse yardımıyla astrofizik öğrenmek ve gezegenleri ve galaksileri daha yakından incelemek mümkündür. Metaverse, tarihteki farklı uygarlıklardan ve yaşam tarzlarından oluşan dönemler yaratma yeteneğine sahiptir. Bu sayede öğrenciler sadece sanal gerçeklik gözlüklerini takarak geçmiş hakkında bilgi edinebilmektedir. 

Metaverse hayatımızda uzunca bir süre yer edecek ve hepimize çok boyutlu öğrenme deneyimleri sağlayacak. Metaverse eğitime yaygın bir şekilde entegre edilirse öğrenciler sanal bir avatara sahip olabilecek ve çeşitli periyodik zamanlara gidebilecekler. Şirketler, daha gerçek zamanlı bir deneyim için öğrencilerin avatarlarını içinde oldukları çevre ve öğrendikleri konu ile uyumlu şekilde değiştirebilecekleri bir sistem üzerinde çalışmaktadır. 

Eğitimde Metaverse'ün geleceği 

Metaverse, evriminin yeni bir aşamasındadır. Edtech şirketleri ise öğrencilerin öğrendikleri konular hakkında daha geniş fikirlere sahip olmasına yardımcı olacak farklı dünyalar yaratarak öğrenme deneyimini geliştirmek için çalışmaktadır. Metaverse, gelecekte öğrencilerin deneyimlerini diğer öğrencilerle paylaşabilecekleri özel dünyalarını oluşturma olanağı sağlamayı vadetmektedir. 

Metaverse, bu yaklaşımı basit tutuyor. Teknolojiyi eğitime entegre ederek geleneksel öğrenme yöntemini güçlendiriyor ve gerçek zamanlı deneyim sağlayarak öğrenmeyi basitleştiriyor.

Metaverse, öğrencilerin bilgiyi kolayca öğrenmelerine, anlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olan araçlar sunarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. 

Metaverse, bir öğretmenin varlığında öğrenme kavramının tamamen reddetmiyor. Aslında Metaverse’ün öğretmene yaklaşımı, onun öğrenmenin ve eğitimin temel destekçisi olduğu bir yaklaşımdır. Bu nedenle eğitimde Metaverse, sanal bir dünyada bulunmaktan sınıfta fiziksel olarak bulunmaya kadar çok çeşitli öğrenme türlerini kapsamaktadır.

Eğitimin geleceği Metaverse entegrasyonu sayesinde her zamankinden daha büyüleyici ve parlak görünmektedir.