E-Öğrenmede Raporlardan Faydalanmanın Önemi
Etkili bir oryantasyon süreci, yeni çalışanların işe iyi başlangıç yapmasını sağlar. Fakat bunun için hedeflerine hitap eden ve beceri eksikliklerini giderecek, kişiselleştirilmiş çevrimiçi eğitim içeriği sunarak çalışanın memnuniyetinin yanı sıra verimliliğini de artırabilirsiniz.
E-Öğrenmede Raporlardan Faydalanmanın Önemi
Daha önceki içeriklerimizde e-öğrenme ve oryantasyon eğitimleri arasındaki ilişkiden kapsamlı olarak bahsetmiştik. Bu yazıda ise e-öğrenme platformlarının sunduğu raporlardan yola çıkarak çalışan performansını artırmaya yönelik ipuçlarından bahsedecek ve önerilerde bulunacağız.
Etkili bir oryantasyon süreci, yeni çalışanların işe iyi bir başlangıç yapmasını sağlar. Fakat bunun için hedeflerine hitap eden ve beceri eksikliklerini giderecek, kişiselleştirilmiş çevrimiçi eğitim içeriği sunarak çalışanın memnuniyetinin yanı sıra verimliliğini de artırabilirsiniz. Fakat ekibinize katılan her bir yeni çalışan için dijital eğitim stratejinizi sürekli olarak özelleştirebilmeniz ve iyileştirmeniz nasıl mümkün olabilir?
Bu noktada önemli olan nokta performansı, ilerlemeyi ve kârlılığı izlemek için ilk eğitim modelinizi oluşturmak ve kullanacağınız araca güvenmektir. Kullanacağınız aracı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi raporlama sistemidir. Raporları ve verileri analiz ederek genel görünüm elde edebilir ve buna göre değişikliklerde bulunabilirsiniz. Şimdi raporlama sisteminden nasıl faydalanabileceğinize bakalım:
1. Eğitime Katılım Raporlarını Kullanın
Her çalışanın öğrenme modeli ve ilgisini çekecek içerikler birbirinden farklıdır. E-öğrenme platformlarının raporlama sistemleri sayesinde hangi eğitimlerin daha fazla ilgi çektiğini görebilirsiniz. Bu noktada platformlar üzerindeki kişiselleştirme seçeneklerini kullanarak çalışanlarınıza doğrudan kendilerine hitap edecek eğitim modelleri ve içerikleri sunabilirsiniz.
2. Günlük İzlenme Sürelerini Analiz Edin
Zaman kayıtları, çalışanların eğitimleri ne kadar sürede tamamladıklarını belirlemenize olanak tanır. Buna dikkat etmek neden önemlidir? Yeni işe aldığınız kişilerin belirli eğitim modüllerin bitirmesi diğerlerinden daha uzun sürüyorsa bu iki konu hakkında bilgi verir. Birincisi, dijital eğitim içeriğinin ilgi çekici olmamasıdır. Çalışanlar içerik ile duygusal bağ kuramaz ve bu da motivasyonlarını azaltır. İkincisi ise öğrenme eğrisinin çok dik olmasıdır. Yani çalışanların mevcut bilgileriyle eğitim modülünde sağlanan bilgiler arasında olması gerekenden daha fazla fark bulunur. Bunların her ikisini de aklınızda tutarak öğrenme hedeflerinizden ödün vermeden öğrenme sürecini hızlandırmak için işe alım eğitimi stratejinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
3. Kullanıcı Geri Bildirim Raporlarını Değerlendirin
Kullanıcı geri bildirimlerini doğru analiz etmek size mevcut stratejinizdeki doğru noktaları ve nasıl ilerlemeniz gerektiği konusunda gerekli verileri sunar. Her dijital eğitim etkinliğinin sonunda anketler veya küçük bir anket yapabilirsiniz. Ayrıca, çalışanların ayrıntılı bilgi verebilmesi için ankette açık uçlu bir yorum bölümü bırakarak farklı görüşleri de öğrenebilirsiniz. Bunu, dijital eğitim stratejinizi geliştirmenize ve yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olacak bir araç olarak görmeniz doğru olacaktır.
4. Kullanıcıların Yeterliliğini Ölçün
Çalışanlarınızın başlangıçta ne kadar bilgiye sahip olduğunu ölçümlemeniz doğru eğitim modelini sunmanız açısından çok değerlidir. Bu bilgi çalışanın gelişim süreci hakkında bilgi verir ve sizin çalışanınıza uygun gelişim ve eğitim fırsatları sunmanıza olanak sağlar. Bu yolla onları daha çok motive edebilir ve şirketinizle çalışanlarınız arasındaki bağın güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
5. Oturum Açma Raporlarını Analiz Edin
Oturum açma raporları, kullanıcıların sisteme ne sıklıkla eriştiğini açıklar, böylece katılım düzeylerini ölçebilirsiniz. Ayrıca çalışanların en sık hangi kaynakları kullandıklarını ve hangi cihazları tercih ettiklerini sistem üzerinden görebilirsiniz. Bu, eğitim içeriklerini ihtiyaçlara göre özelleştirebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, yeni çalışanların büyük bir kısmı sisteme erişmek için cep telefonlarını kullanıyorsa, mobil uyumlu bir öğrenim yönetim sistemi (LMS) ve içerik kütüphanelerine istedikleri yerden erişebilecekleri ve kısa sürede tüketebilecekleri mikro öğrenme içerikleri sunmak mantıklı olabilir.
6. Değerlendirme Sonuçlarını Analiz Edin
Değerlendirme sonuçları e-öğrenme süreçlerinizin etkinliğini ölçümlemenizde oldukça etkili bir araçtır. Örneğin; işe yeni başlayan bir çalışan günlük hedeflerini yerine getirmekte zorlanıyorsa, bu durum çalışanın ihtiyaç duyduğu bilgiye sahip olmadığı anlamına gelebilir. İlgili örneğin tespiti için e-öğrenme platformlarındaki mevcut oyunlaştırılmış içerikler büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu noktada ihtiyacınız olan platform, değerlendirme sonuçlarına göre geri bildirim sağlayabilme kapasitesine sahip bir yazılımdır.
Bu içeriğimizde e-öğrenme süreçlerinde verimliliği artırmak için raporlardan nasıl faydalanabileceğinize dair ipuçları ve öneriler sunduk. Mevcut sisteminizde bu raporları değerlendirdiğinizde çalışan performansı düşük ise kullandığınız platformda bir değişikliğe gidebilir, eğitim içeriklerinizi gözden geçirebilirsiniz.