E-Öğrenmede Görsel Tasarım Oluşturma Rehberi

Bu yazıda grafik tasarım deneyimi olmayan e-öğrenme uzmanları için görsel tasarıma dair ipuçları paylaşacağız.

E-Öğrenmede Görsel Tasarım Oluşturma Rehberi

E-Öğrenme Uzmanları için Görsel Tasarım İpuçları

E-öğrenme tabanlı eğitiminizin görsel tasarımı, kullanıcılarınızın içeriği anlamalarına ve kavramalarına yardımcı olmanın yanı sıra karışıklığı en aza indirmeye de yardımcı olmalıdır. Günümüzde kullanımı nispeten kolay grafik tasarım ve e-öğrenme oluşturma araçları sayesinde neredeyse herkes göze hitap eden eğitimler oluşturabilir. Ancak özel illüstrasyonlar, özel animasyonlu videolar, özel karakterler vb. gibi daha karmaşık şeyler oluşturmak istiyorsanız tabii ki daha derinlemesine bilgi ve becerilere ihtiyacınız olacaktır.

Yukarıdaki öğeleri e-öğrenmede kullanmanıza gerek yoksa yıllarınızı harcamadan eğitiminizin iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için PowerPoint, Articulate Storyline, Abobe Captivate, Photoshop ve Canva gibi popüler e-öğrenme tasarım araçlarından bazılarını nasıl kullanacağınızı öğrenmek için zaman ayırmanız gerekir. Bu uygulamaların çoğunda işinizi fazlasıyla kolaylaştıran yüksek kaliteli görüntüler, şablonlar ve videolarla dolu harika içerik kitaplıkları bulunduğunu da unutmamalısınız.

Yapmanız gereken diğer bir nokta ise görsel ve e-öğrenme tasarımının temel ilkelerini öğrenmektir. E-öğrenme tabanlı bir eğitim tasarlarken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör bulunur. Ancak en önemli yönergeleri izleyerek kullanıcıların gözüne hitap edecek, yeni bilgi ve becerileri kavramalarına ve uygulamalarına yardımcı olacak eğitimler oluşturabilirsiniz.

Şimdi, eğitim tasarımınızı kullanıcı dostu hale getirmek için ne yapmanız gerektiğine bakalım.

Görsel Tasarımın Temel İlkeleri

Görsel tasarımın 4 ana ilkesi vardır: kontrast (zıtlık), yineleme, hizalama ve yakınlık. Bu ilkeleri kullanmayı öğrenirseniz, eğitiminiz sadece daha göz alıcı değil, aynı zamanda uzun vadede kullanıcılar için daha yararlı hale gelecektir.

1. Kontrast (Zıtlık)

Kontrast, bir öğeyi diğerinden görsel olarak ayıran bir tekniktir. Kullanıcılarınızın dikkatini slaytınızın belirli bir bölümüne yönlendirmek için kullanabilirsiniz. Zıt renkler, karşıt boyutlar veya farklı yazı tipi kombinasyonları kullanabilirsiniz.

2. Yineleme

Belirli bir tasarım öğesini tutarlı olarak sürekli kullandığınızda buna yineleme denir. Buradaki amaç uyum hissi yaratmaktır. Bunu başarmak için başlıklarınız ve altyazılarınız için tutarlı yazı tipleri, slaytlarınız için tutarlı arka plan renkleri vb. kullanabilirsiniz.

3. Hizalama

Slaytlarınızın eşzamanlı ve dengeli görünmesini sağlamak için doğru hizalamayı kullanmanız gerekir. Her öğeyi en az bir başka öğeyle hizalayın. Her grafik tasarım aracı/e-öğrenme yazma aracı, öğeleri hizalamanıza yardımcı olmak için dikey ve yatay çizgiler çizen bir özelliğe sahiptir.

4. Yakınlık

Yakınlık, dördüncü temel görsel tasarım tekniğidir. Yakınlık, basitçe söylemek gerekirse slaytınızdaki öğeler arasındaki mesafedir. İlgili öğelerin birbirine daha yakın, ilgisiz öğelerin birbirinden daha uzağa yerleştirilmesi önerilir.

E-Öğrenme Tasarım İpuçları

1. Renk Paletinizi Dikkatli Seçin

Kişisel tercihlerinizi takip etmek yerine hedef kitlenizi ve eğitiminizin konusunu düşünün ve marka istekleri hakkında soru sormayı unutmayın. Farklı renklerin insanların algılarını nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek için "renk psikolojisi" hakkında bilgi edinin. Ayrıca birbirini tamamlayan renkleri seçmek için "renk teorisi" hakkında bilgi edinin. Eğitiminizin uyandırması gereken temel "duygunun" ne olduğunu düşünmek için zaman ayırın, buna uygun olarak bir ana renk ve iki tamamlayıcı renk seçin. Eğitiminiz için en iyi renkleri bulmak için "palet üretici" adı verilen ücretsiz web hizmetlerinden birini kullanabilirsiniz.

Okunabilirlikten asla ödün vermeyin. Birçok acemi tasarımcı, yaratıcılık uğruna renk kombinasyonu seçerek yaygın yapılan bir hatayı tekrarlar. Fakat kullanıcıların içeriğinizi okuması gerektiğini ve bunu yapmak için metni görmeleri gerektiğini unutmayın. Açık bir arka plana siyah veya koyu gri gibi zıt bir yazı tipi rengi, her zaman işe yarayan temel bir kombinasyondur.  Başlıklarınızın öne çıkmasını sağlamak için daha koyu renkler kullanabilirsiniz. Önemli notlarınız ve talimatlarınız için farklı bir arka plan rengi veya yazı tipi rengi seçebilirsiniz. Seçtiğiniz renkleri eğitim boyunca tutarlı bir şekilde kullanmalısınız.

2. Tipografiye Dikkat Edin

Eğitiminizin ana öğesi içeriktir, bu nedenle Arial veya Verdana gibi okunması kolay yazı tiplerini seçmeniz gerekir. Çok büyük veya çok küçük puntolar kullanmayın. Aynı şey paragraf ve satır uzunluğu için de geçerlidir.

Başlıklarınız ve gövde metniniz için farklı yazı tipleri seçmek bazen iyi bir fikir olabilir, çünkü her iki öğenin de öne çıkmasını sağlamış olursunuz. Farklı fontların birbirini tamamlamak için nasıl birlikte kullanılacağını öğrenmek için ek kaynaklar bulabilirsiniz.

3. Beyaz Alanları Dikkatli Kullanın

Slaytınızdaki öğeler arasındaki alana beyaz alan denir. Beyaz alanlar slaytların daha hafif görünmesini sağlar, bu nedenle sayfa düzenini nasıl kullanacağınıza iyi karar vermelisiniz. Daha kısa paragraflar ve madde işaretleri kullanabilir, slaytlarınızı daha az karmaşık ve bunaltıcı hale getirmek için metin ve görseller arasında yeterli beyaz alan bırakabilirsiniz. Kullanıcıların dikkatini önemli bir öğeye veya bilgi parçasına odaklayıp etrafında beyaz alan bırakarak vurguyu artırabilirsiniz. Çok gerek olmadıkça beyaz alanları asla metin veya görsellerle doldurmayın.

4. Tüm Öğelerin Bir Amacı Olduğundan Emin Olun

Eğitiminize resim, animasyon veya etkileşim eklerken seçimlerinize anlam katmanız gerekir. Asla sadece boş alanı doldurmak için fotoğraf eklemeyin. Statik olması gereken bir nesneye de animasyon eklemeyin. Bu tür kararlar eğitiminizi çok olumsuz etkileyebilir.

5. Ana Slaytlarınızın Prototipini Oluşturun

Eğitiminizi geliştirmeye başlamadan önce ana slaytlarınızın tasarımını düşünün. Bu sayede eğitim için tutarlı bir görünüm oluşturabilirsiniz.

6. Arayüzünüzü Kullanıcı Dostu Hale Getirin

İnsanların masaüstü ve web tabanlı ürünlerle nasıl çalışmaktan hoşlandığı öğrenmeye zaman ayırın. Gezinmeyi basit ve net hale getirin ve düğmelerinizin tıklanabilir öğeler gibi göründüğünden emin olun. Kullanıcılar ilerlemekte zorlanırsa önemli bilgileri kaçırabilir veya eğitiminizi olumsuz bir deneyim olarak yorumlayabilirler.

Tasarım deneyimi olmayan bir e-öğrenme uzmanıysanız endişelenmeyin. Kullanımı kolay ve göze hoş gelen e-öğrenme oluşturmayı öğrenebilirsiniz. Zaman ve çaba harcadığınız sürece her şey mümkündür.