E-Öğrenme Uygulamalarında Bulunması Gereken Özellikler

Bu yazıda eğitim uygulamalarında bulunması gereken özelliklerden bahsedeceğiz. Eğitim uygulaması geliştirmek için harika bir zaman! Çünkü e-öğrenme uygulamaları son zamanlarda yükselişte.

E-Öğrenme Uygulamalarında Bulunması Gereken Özellikler

Uygulamanıza Ekleyebileceğiniz En İyi Özellikler

Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkışı, mobil uygulamalar için adeta milat oldu. Mobil uygulama geliştirme hizmetleri iletişim, oyunlaştırma, dijital ödeme ve eğlencenin ötesine geçerek eğitim alanına genişledi. Yakın zamanlı bir ankete göre eğitim uygulamaları App Store'daki en popüler üçüncü uygulama kategorisi konumunda.

E-öğrenme uygulamaları, geleneksel eğitim yöntemini mobil cihazlara taşıyarak engellerin aşılmasına yardımcı oldu. Bu teknolojiyle uzaktan öğrenme, kapsamlı bilgiye erişme imkanının yanı sıra aşırı kolay hale geldi. E-öğrenme, mobil öğrenme (mLearning) gibi uygulamaların pazarda heyecan yarattığını iddia etmek yanlış olmaz.

E-öğrenme uygulaması geliştirme, rekabetçi pazarda büyüme sağlayacak fırsatlarla dolu. Eğitim uygulaması geliştirmek aslında hem bir zorluk hem de bir fırsat. Buradaki asıl zorluk, sorunsuz öğrenme deneyimi vadedecek doğru özellikleri uygulamaya entegre etmekte yatıyor.

E-Öğrenme Uygulamaları Pazarı Neden İstikrarlı Bir Şekilde Büyüyor?

E-öğrenme uygulamalarının başarısının kredisi büyük oranda COVID-19’a ait. Zor zamanlarda uygulanan evden çalışma ve eğitim modeli nedeniyle çevrimiçi öğrenme uygulamalarına olan talepte patlama yaşandı. E-öğrenme uygulamalarının öneminin artmasındaki temel nedenler şu şekilde:

1. Basitleştirilmiş Öğrenme

E-öğrenme, insan beynini karmaşık kavramları ve teorileri dinamik bir biçimde öğrenmeye teşvik eder. Görsel açıklama ve anlatım sayesinde öğrenme ve problem çözme becerileri geliştirilebilir.

2. Uygun Fiyatlı Akıllı Telefonların Yaygınlaşması

Makul internet ve akıllı telefon fiyatları ile dünyanın farklı bölgelerinden, hatta en ücra köşelerinden bile internete ulaşım kolaylaştıkça e-öğrenme uygulamalarına olan talep de arttı.

3. Öğrenme Esnekliği

E-öğrenme uygulamaları kullanıcılara esneklik sunar. Çalışanlar ve öğrenciler, bu sayede öğrenme zamanlarını günün programına göre ayarlayabilir. En iyi e-öğrenme uygulamaları e-kitap, video tabanlı uygulama, eğlenceli içerik gibi farklı formatlarda içerikler sunar. Çok yönlü e-öğrenme uygulamaları sayesinde pazar yükselişe geçmiş ve e-öğrenme uygulama pazarının 2026 yılına ulaşması beklenen değer yaklaşık 400 milyar dolar olmuştur.

Play Store ve App Store'da bulunan en iyi öğrenme uygulamalarında bulunan en iyi özellikler ise şu şekilde:

E-Öğrenme Uygulamalarının En Önemli Avantajları

1. Kişiselleştirilmiş Öğrenme

Kişiselleştirilmiş öğrenme içeriğiyle sayesinde kullanıcılar zorlu kavramları monotonluk olmadan dinamik olarak öğrenebilirler.

2. Sistematik Mod

Kullanıcılar için tasarlanmış çoğu eğitim uygulaması, Google Classroom gibi sistematik bir moda sahiptir. Bu modda, kullanıcının ilerlemesini ve performansını kaydederek değerlendirme yeteneği bulunur, bu sayede eğitmenle performans hakkında verilere dayalı birebir görüşmeler mümkün olur.

3. İlgi Çekici Deneyimler

E-öğrenme uygulamaları, bilgiyi canlı ve dinamik bir şekilde sunar ve öğrenme deneyiminin monotonluğuna son verir.

4. Güncel Bilgiler

E-öğrenme uygulamalarını kullanmanın en iyi yanı, en son bilgilere erişim olanağıdır. Mobil uygulama geliştiricileri e-öğrenme uygulamalarında her zaman yeni özellikler sunar, bu sayede en son bilgilere erişmek kullanıcılar için zahmetsiz hale gelir.

Google Play Store ve App Store'da sayısız e-öğrenme uygulaması bulunuyor. Tüm uygulamalar en son özellikler sahip olduklarını olduklarını iddia ediyo, ancak ne yazık ki her uygulama popülerlik kazanamıyor. Eğitim uygulaması oluşturmaya yönelik bir planınız veya stratejiniz varsa, modern e-öğrenme uygulamalarında bulunan özellikleri kullanmak kritik öneme sahiptir. Peki bu özellikler nelerdir?

E-Öğrenme Uygulamalarının Temel Özellikleri

Tüm uygulamalarda kayıt, oturum açma, pano ve uygulama içi satın alma gibi birkaç ortak özellik bulunur. Bu özellikler, her mobil öğrenme uygulamasında bulunan temel öğelerdir. Fakat bazı uygulamaların rekabette öne çıkmalarını sağlayan bazı özellikler vardır.

1. Kullanıcı Dostu Arayüz

Kullanıcı Arayüzü (UI) ile başlayalım. E-öğrenme uygulamalarında kullanıcı dostu arayüzü/kullanıcı deneyimi bulunması zorunludur. Uygulama içi kolay navigasyon, hoş tasarım ve estetik, öğrenirken monotonluğu yok etmek için çok önemlidir. E-öğrenme uygulamaları bunaltıcı arayüzlerle tasarlanmamalıdır. Geliştiriciler sırf özellik olsun diye kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilecek çeşitli özellikleri entegre etmemelidir. Arayüzü basit tutulmalı ve yalnızca uygulamanın amacına uygun özellikler eklenmelidir.

2. Video Tabanlı İçerik

Video tabanlı içerik, e-öğrenme uygulamalarının devrim niteliğinde özelliklerinin başında geliyor. Video içeriği, önceden kaydedilmiş eğitim içeriğini istenilen vakitte dinlemeye/görüntülemeye olanak sağlayarak kullanıcılara yardımcı oluyor. Bu özellikle eğitimi kaçırma ihtimali sıfırlandığı için video tabanlı öğrenme içeriği büyük talep görmekte ve uygulamalarda mutlaka bulunması gereken temel özelliklerden birisi olarak uzmanlar tarafından önerilmektedir.

3. Canlı Eğitimler

Canlı eğitimler artık alışık olduğumuz bir özellik. Canlı eğitimler ile kullanıcıların sorularının çözüldüğü oturumlar yapılabilir. Ayrıca, kullanıcıların ve eğitmenlerin bir konu hakkında birbirleriyle etkileşime girebilecekleri bir ortam oluşturulmuş olur. Bu sayede iletişim döngüsü tamamlanır.

4. Çoklu Dil Desteği

Küresel bir kitle hedeflenerek geliştirilen bir e-öğrenme uygulaması, başlıca küresel dilleri desteklemelidir. Geniş bir kitle için çoklu dil desteği, basit gibi görünen ancak uygulamanın genel başarısını büyük ölçüde artırabilecek bir özelliktir. Uluslararası kullanıcıların uygulamayı doğru bir şekilde anlamalarına ve kullanmalarına yardımcı olarak genel deneyimi iyileştirmenin yanı sıra tanıdıklarına da tavsiye etmelerini sağlayarak uygulamanın popülerliğini artırabilir.

5. Çevrimdışı Mod

Çevrimdışı mod, kullanıcıların uygulamayla etkileşimde kalmasını sağlamak için gerekli bir özelliktir. Bir aksaklık nedeniyle internet bağlantısı olmadığında çevrimdışı mod adeta kurtarıcı görevi görür. Bu mod sayesinde kullanıcılar eğitim materyallerini ücretsiz olarak indirip çevrimdışıyken tüketebilirler.

6. Kişiselleştirme

Kullanıcılar, özelleştirme sunan uygulamalara daha fazla bağlanma eğilimindedir. Bu eğilim e-öğrenme uygulamaları için de geçerlidir. E-öğrenme uygulamaları, sorunsuz bir öğrenme deneyimi sunmak için hedef kitlelerinin yaş grubuna göre özelleştirilebilmelidir. E-öğrenme uygulamalarını farklı yaş gruplarından bireyler kullanır. Uygulamayı kullanan bireyin yaş grubuna göre çeşitli ek özellikler sunulabilir.

Son Düşünceler

E-öğrenme alanı teknolojik gelişmeler sayesinde son yıllarda hızla gelişti. Tutarlı eklemeler ve düzeltmeler sayesinde bazı e-öğrenme uygulamaları yüz milyonlarca insan tarafından kullanılmaya başladı. E-öğrenme uygulamaları öğrenme sürecini etkileşimli ve eğlenceli hale getirerek sorunsuz bir öğrenme deneyimi sağlıyor. Bunu ise yukarıda saydığımız özellikleri doğru şekilde uygulayarak yapıyorlar. Bu nedenle eğitim uygulaması geliştirmeyi planlıyorsanız, uygulamanın rekabette öne çıkmasını sağlayacak özellikleri uygulamanıza entegre ettiğinizden emin olmalısınız.