E-Öğrenme Neden Eğitimin Geleceğidir?

E-öğrenme, pandemi sonrasında daha hızlı ve daha verimli öğrenmeye yönelik kapsayıcı ve işbirlikçi yaklaşımlara doğru kayıyor.

E-Öğrenme Neden Eğitimin Geleceğidir?

E-Öğrenme Nasıl Faydalar Sağlar?

Dünyamızdaki hemen hemen her şey dijitalleşirken eğitim sektörü de teknolojik gelişmelerden geri kalmadı. Covid-19 salgını, e-öğrenmeye olan ilgiyi tetikledi ve eğitimin dijitalleşmesinde önemli rol oynadı.

E-öğrenme, kullanıcıların ilgisini çekmek için oyunlaştırma, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi trend formatları kullanır. Bu yazımızda e-öğrenme sektöründeki gelişmeleri ele alacağız.

E-Öğrenmenin Avantajları

E-öğrenme kavramı, uzaktan eğitim olarak bilinen nispeten yeni eğitim biçiminin tüm avantajlarını bünyesinde barındırır. E-öğrenmenin her yerden eğitime erişme dışında da birçok avantajı bulunuyor. Örneğin:

·        Zaman konusunda esneklik

·        Farklı türde eğitimlere erişim

·        Eğitime ulaşma sıkıntısı bulunmaması

·        Kendi hızında öğrenme

·        Daha düşük maliyet

Eğitim, bugüne kadar yıllardır kullanılmakta olan sistemi takip etti, ancak pandemi ile birlikte insanlar yeni öğrenme yöntemlerini benimsemeye başladı. E-öğrenme, bilgiyi her yaştan insana iletmenin yaygın yolu haline geliyor.

E-Öğrenme Neden Eğitimin Geleceğidir?

1. Uyarlanabilir Öğrenme

Uyarlanabilir eğitim, kaynakların ve tüm ödevlerin kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirildiği bir öğrenme stilidir. Uyarlanabilir öğrenmeden tam verimi doğru algoritma ve geri bildirimler sayesinde alabilirsiniz. E-öğrenme büyümeye ve kullanıcıların ilgisini çekmeye devam ettikçe bu yeni konsept gelişecek ve çok daha yaygın hale gelecek.

2. Sosyal Öğrenme

Sosyal öğrenme, eğitimi kolaylaştırmak ve kullanıcıların katılımını sağlamak için grup dinamikleri ve modern teknolojiler de dahil olmak üzere insan etkileşiminin temel bileşenlerini kullanır. Sosyal öğrenme, sınıf içi eğitimden farklı olarak tamamen teknoloji, videolarla öğrenme ve kitap okuma ile ilgilidir. Daha verimli, üretken ve direkttir.

3. Video Temelli Öğrenme

Videolar, eğitimleri pratik hale getirdikleri için etkili öğrenme deneyimleri sunar. Bu nedenle de online eğitimde en çok kullanılan yaklaşımların başında video temelli öğrenme gelmektedir. Siz de eğitimlerinize video öğesini ekleyerek sonuçlarını görebilirsiniz.

4. Yapay Zeka

Tahminlere göre, e-öğrenmenin global değerinin pandemiden önce bile 2025 yılına kadar 325 milyar dolar değere ulaşması bekleniyordu. E-öğrenme sektör uzmanları, AI tabanlı e-öğrenme platformlarını “insan zekası gerektiren farklı görevleri yerine getirme gücüne sahip sistemler" olarak tanımlıyor. Yapay Zeka (AI), çeviri, konuşma tanıma, karar verme gibi insanla özgü durumlara çözümler sunma yeteneğine sahiptir. AI'nın temel özelliklerinden biri, teknolojiyle her etkileşime giren kullanıcıların verilerini bir araya getirme ve bu verileri analiz etme kapasitesidir. Online eğitimlerin daha verimli olabilmesinin nedeni budur. AI teknolojisini kullanarak online eğitimlerde:

·        Kullanıcının seviyesini analiz edebilir,

·        Kullanıcının seviyesinde içerik sunarak bir sonraki seviyeye ulaşmasına yardımcı olabilir,

·        Kullanıcının önceki deneyimlerini, becerilerini, bilgisini, öğrenme stilini ve tercih ettiği hızı dikkate alarak kullanıcılara yardımcı olabilirsiniz.

AI, kullanıcılara eğitim boyunca rehberlik edebilen, öğrenme tahminleri ve anında özelleştirme konusunda yardımcı olabilecek akıllı bir teknolojidir. Eskiden imkansız görünen bu özellikler şu anda kullanılıyor ve fazlaca seviliyor. Çoğu mobil uygulama, uygulama işlevlerini sorunsuz hale getirmek ve gerçek zamanlı bir etki vermek için yapay zeka barındırır.

5. Özelleştirilmiş Öğrenme Deneyimi

E-öğrenme tam esneklik sunar, bu sayede kullanıcılar kendi hızlarında çalışabilirler. Yani e-öğrenme kullanıcıların çalışma zamanlarını konsantre olabildikleri sürece ayarlamalarına yardımcı olur. Online eğitim, esnekliğin yanı sıra kullanıcıların gereksinimlerine ve ustalık seviyelerine göre de özelleştirilmiştir. E-öğrenme platformlarında canlı eğitimleri daha sonra tekrar izlenebilecek şekilde kaydetme özelliği bulunur. Bu sayede kullanıcılar dersleri gerektiğinde tekrar gözden geçirebilir. Eğitim sağlayıcı ile daha fazla etkileşim imkanı, kullanıcıların sorunlarını çözmeye yardımcı olduğu ve daha fazla geri bildirim sağladığı için e-öğrenmenin bir başka avantajıdır. E-öğrenme uygulamalarında fotoğraf, video ve e-kitap gibi çalışma materyallerini online olarak depolamak için özelleştirilmiş alanlar da bulunur. Bu ekstra içerikler her zaman ve her yerden kullanılabilir ve daha dinamik ve özelleştirilmiş bir eğitim sunar.

6. Öğrenme Yönetim Sistemleri

Birçok şirket ve eğitim kurumunda dijital içerik oluşturmak ve depolamak için içerik yönetim sistemi (CMS) kullanılır. Son zamanlarda CMS, e-öğrenme platformlarında “Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS)” olarak bulunuyor. LMS, eğitimleri ve çalışma materyallerini tasarlayabilen, belgeleyebilen ve kaydedebilen eğitmenler için fazlasıyla faydalıdır. Teknoloji tabanlı ve dijitalleşmiş dünyamızda e-öğrenme büyük bir rol oynamaktadır. Kullanıcılar da bu dijitalleşmenin bir parçası olabilir ve zorunlu eğitimleri kolayca online olarak alabilirler. LMS'in yeteneklerinden yararlanan şirketler ders planları oluşturuyor ve eğitimlerini kolayca yönetiyor, böylece LMS'ler sayesinde eski analog içerik ve eğitim yöntemleri ortadan kaldırıyor.

Sonuç

E-öğrenmenin eğitimin geleceği olduğuna inanmak için birçok neden bulunuyor. Bu yazıda bu nedenlerden birkaçına değindik. Geleneksel eğitim şekli herkese uymayabileceği için online eğitim yazılımları dünya çapında birçok insanın sanal eğitim fırsatlarına erişmesine yardımcı olur.