E-Öğrenme Gelecekte Nasıl Bir Rol Oynayacak?

Çevrimiçi eğitim ve e-öğrenme, geleneksel eğitimden çok daha uygun maliyetlidir. Eğitim kavramı son yıllarda çarpıcı biçimde değişiyor. İnsanlar artık hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim alma fırsatına da sahipler.

E-Öğrenme Gelecekte Nasıl Bir Rol Oynayacak?

E-Öğrenmenin Gelecekte Nasıl Faydaları Olacak?

Teknoloji ve inovasyonda yetkin ve rekabetçi kalmak için eğitim kurumları dışında da kendimizi sürekli olarak geliştirmemiz gerekiyor.

Eğitim ve Gelişim alanında değişim halihazırda çok hızlıyken COVID-19 bu hızı benzeri görülmemiş seviyelere çıkardı. COVID-19 salgınından sonra evden çalışma ve öğrenme artık yeni standartlar haline geliyor.

E-Öğrenmenin Gelecekteki Rolü

İnternetteki dijital derslerin miktarının çarpıcı bir şekilde arttığı su götürmez bir gerçek. Artık neredeyse tüm üniversiteler dijitalleşmiş durumda. E-öğrenmenin gelecekte eğitimi şekillendirebilecek faydalarına bakalım.

1. Kişisel Eğitim

Eğitim kurumlarının artık herkese uyan tek bir müfredat hipotezini bir kenara atarak kişilerin ilgi alanlarına ve bilişsel yeteneklerine dayanarak kişisel eğitim yolları oluşturmaya odaklanmaları gerekiyor. Çünkü herkesin kendi hızında ve ilgi alanlarında öğrenmesini sağlayan kişisel öğrenme yöntemleri giderek daha popüler hale geliyor.

Teknolojik gelişmeler, gelişmiş algoritmalar, yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından tasarlanan öğrenme yolları sayesinde, akademik içeriği aktarmak için kişiselleştirilmiş yollar oluşturuluyor ve öğrenme daha ilgi çekici hale geliyor. Bununla birlikte eğitim oluşturmak için öğrenci kişiliğini kullanan yaklaşımın hala erken aşamalarında olduğunu belirtmek de fayda var. Ancak bu eğilimin yakın gelecekte daha da popülerleşmeye devam etmemesi ve standart hale gelmemesi için hiçbir sebep yok.

2. Uyarlanabilir Öğrenme

Uyarlanabilir öğrenme, materyalleri, etkinlikleri, projeleri ve görevleri her kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre uyarlayan bir öğretim yöntemidir. Uyarlanabilir öğrenme e-öğrenme algoritmaları bağlamında genellikle öğretmenlerin keyfi kararlarının aksine standartlaştırılmış değerlendirmeler kullanılarak uygulanır.

Bu yaklaşımdaki deneysel çalışmalar yavaş yavaş sonra eriyor. Şirketler ve rakipler son birkaç yılı bu yaklaşım üzerinde çalışarak ve küçük ölçekte deneyler yaparak geçirdiler. E-öğrenmenin gelişmesiyle test devri sona erecek ve geniş ölçekli yeni bir başlangıç sektöre hakim olacak. Uyarlanabilir öğrenme hizmetleri temel e-öğrenme platformlarında halihazırda zaten mevcut. Bu trendin yakın gelecekte devam edeceğine kesin gözle bakılıyor.

3. Oyunlaştırma

E-öğrenmenin geleceği muhtemelen standart dersler yerine etkileşimli video oyunlarına benzeyecek. İnsanlar oyun oynamaktan zevk alır. Zorluklar, etkileşimli bileşenler ve taktik oluşturma fırsatları herkese cazip gelir. Ayrıca yeni kavramlar öğrenmekten (seviye atlamaktan), hızlı geri bildirim almaktan ve farklı kişilikleri olan karakterlerle etkileşime girmekten hoşlanırlar. Bu bileşenlerin birçoğunun gelecekteki eğitimlerde mevcut olması muhtemel. Bunlar sayesinde de öğrenme deneyimini o kadar ilginç, etkileşimli ve eğlenceli hale gelecek ki, öğrenciler eğitimlere hevesle katılacak ve konulara çok daha hakim olacaklardır.

4. Mobil Öğrenme

Mobil öğrenme, teknik olarak "geleneksel" e-öğrenmenin bir parçası olmasa da yabana atılmaması gereken önemli bir konudur. Telefonda görüşme yapmak ve 8 bit oyunlar oynamak dışında herhangi bir şey yapmanın hayal olduğu zamanlar çok da geçmişte değil. Bugün telefonda neredeyse her şeyi yapmak mümkün ve insanlar hareket halindeyken bir şeyler yapma fırsatına değer veriyor. Bununla birlikte mobil öğrenmenin yaygın olarak uygulanabilmesi için alması gereken uzun bir yol olduğunu da belirtelim.

Mobil öğrenme son yıllarda telefon tabanlı dil öğrenme programlarının ortaya çıkmasıyla çok daha popüler hale geldi. Gelecekte mobil öğrenmenin çok daha değerli bir öğrenme biçimi olacağına hiç şüphe yok.

5. Maliyet

Çevrimiçi eğitim geleneksel eğitime oranla çok daha uygun maliyetlidir. Geleneksel bir sınıf ortamı gerekmediğinden maliyetleri önemli ölçüde düşüktür. Geleneksel eğitimde ders kitapları, ekipman, sarf malzemeleri, ulaşım ve genel öğrenme deneyimine katkıda bulunan diğer mallar genellikle ücretlere dahil edilmez. Çevrimiçi öğrenme ile bu maliyetlerin çoğu yarı yarıya veya daha azına düşürülür, bu da daha uygun fiyatlı eğitimler anlamına gelir.

6. Sanallaştırma Teknolojisi

Sanal gerçeklik teknolojileri, öğrencilerin kendilerini bir kaşifin, astronotun, tarihi şahsiyetin, işadamının vb. yerine koyabilmesine olanak tanır. Google Glass ve diğer giyilebilir teknoloji cihazları, eğitim kurumlarında kullanılacak kadar yaygın hale gelebilir.

"Çok boyutlu multimedya" olarak da bilinen sanal gerçekliğin neredeyse sınırsız uygulama alanı vardır, çünkü bir şey hayal edebiliyorsanız onu inşa edebilir, onunla etkileşime girebilir ve öğrenme deneyiminize dahil edebilirsiniz. CAD yazılımlarının hızla gelişmesiyle fütüristik bir öğrenme deneyimi çok daha uygun maliyetli hale gelebilir.

Son Düşünceler

Hangi EdTech trendini uygulamayı seçerseniz seçin hepsinin avantajları bulunmaktadır. Kullanıcılara hoş ve benzersiz deneyimler sunmak yalnızca iyi öğrenmelerini değil, aynı zamanda eğitimden keyif de almalarını sağlamak için kritik öneme sahiptir.