Dijital Eğitimlerde Çalışan Katılımını Artırmak İçin 7 Harika Strateji

Dijital eğitimde çalışan katılımını artırmak, bir gecede gerçekleşebilecek bir durum değil. Dijital eğitimin popülerliğini ve kabulünü artırmak ve çalışanların katılımını sağlamak için stratejiler geliştirmemiz gerekiyor.

Dijital Eğitimlerde Çalışan Katılımını Artırmak İçin 7 Harika Strateji

Modern iş yerleri, X, Y (millennials) ve en yeni işgücü olan Z jenerasyonu gibi farklı nesillerden oluşur. Her biri öğrenme ve çalışma tercihlerinde farklılık gösterir. Organizasyonunuz etkileyici bir Dijital Öğrenme Yönetim Sistemi'ne (LMS) sahip olabilir, ancak dijital eğitimde çalışanların katılımını artırmak için yeterli olup olmadığı başka bir sorudur.

 

Gerçek şu ki, çalışan katılımını artırmak, farklı sektörlerdeki eğitim yöneticileri ve Eğitim ve Gelişim (L&D) profesyonelleri için hala bir zorluk. LinkedIn İş Yeri Öğrenimi raporuna göre, beceri eksikliğini kapatmanın hemen ardından öncelik listesinde ikinci sırada yer alıyor.

 

Dijital eğitimde çalışan katılımını artırmak ve her çalışanı bir öğrenciye dönüştürmenin yolları var mı? İşte deneyebileceğiniz bazı stratejiler.

 

Dijital Eğitimde Çalışan Katılımını Artırmak İçin Yedi Strateji

 

1- Dijital Eğitimi Önceliklendirin

 

Modern iş gücü, kendi kendine yönlendirilen öğrenme yöntemlerini ve işbirlikçi bir çalışma ortamını tercih eder ve dijital eğitim bu stratejiyle uyumlu bir şekilde ilerler. LinkedIn İş Yeri Öğrenimi raporu, çoğu çalışanın öğrenme fırsatları aradığını ve öğrenme deneyimini kontrol etmek istediğini gösteriyor.

 

Eğer yeni başlıyorsanız, üst yönetimin desteğini almak için etkileyici bir iş planı sunmalısınız. Paydaşların ve üst yönetimin desteğini almak işinizi kolaylaştıracaktır. Çalışanların dikkatini çekmek için dijital eğitimi önceliklendirin ve eğitimi nasıl sunacağınızı dikkatlice düşünün.

 

Örneğin, doğrudan yeni başlayanlar için online veya karma(blended) öğrenme yolculukları tasarlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar temel bilgilerden başlarken, deneyimli çalışanlar ihtiyaç duydukları kaynaklara kolayca erişebilirler. Belki de çalışanların zaten bildiklerini veya bilmediklerini nasıl öğrenebileceklerini merak ediyorsunuz. Bunun bir yolu, dijital eğitime ön değerlendirmeler eklemektir. Her adımda bir ön değerlendirme ekleyerek çalışanları öğrenme sürecinde daha ileri seviyelere taşıyabilirsiniz.

 

Gençken iyi alışkanlıklar edinmenin daha kolay olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Aynı stratejiyi iş yerinde deizleyin ve dijital eğitimi yeni başlayanlara tanıtın. Belki de onboarding için karma bir eğitim programı düşünebilirsiniz. Dijital eğitim, onboarding programınızın farklı aşamalarına uyum sağlayabilir. Bunu yaparak, talep üzerine öğrenmeyi alışkanlık haline getirir ve dijital eğitime çalışan katılımını artırırsınız.

 

2Dijital Eğitimi Performans Değerlendirmeleriyle Entegre Edin

 

Hem eğitim hem de performans değerlendirmelerinin amacı aynıdır, iş yerindeki performansı iyileştirmek.Tek farkları, performans değerlendirmelerinin geçmiş performansı gözden geçirmesi, eğitiminse gelecekteki performans için olmasıdır.

 

Bir performans değerlendirme sistemi, çalışanın gelişimini belirlemekle kalmaz, aynı zamanda iyileştirilmesi gereken alanları da gösterir. Eğer bu alanlar, eğitimle çözülebilecekse, bir sonraki dijital eğitimin neleri içermesi gerektiğini belirleyebilirsiniz.

 

Çalışanlarınızın beceri kazanma veya farkındalık edinme konusunda eğitime ihtiyacı olabilir. Aynı zamanda, işleri için temel bilgiyi ölçmek amacıyla çevrimiçi değerlendirmeler yapabilirsiniz. Değerlendirmelerin sonuçlarına dayanarak, çalışanlar mevcut dijital eğitimlere yönlendirilebilir veya beceri açığını kapatmak için yeni dijital eğitim programları geliştirmek için paydaşlardan destek alınabilir.

 

Bu, dijital eğitime yeni başlayan organizasyonlar için geçerli olsa da, eğer zaten çalışan gelişimi için dijital eğitimlere yatırım yapmışsanız, ancak çalışanlar bu eğitimlere katılmıyorsa ne yapmalısınız? Çalışan katılımını artırmak için yöneticiler veya eğitim danışmanları, doğrudan rapor alanlarının yardımcı olabileceğini düşündükleri eğitimleri belirleyebilir ve onları eğitime katılmaya teşvik edebilirler. Kuruluşlar ayrıca performans değerlendirmelerine yüksek performans kriteri olarak dijital eğitim programlarının tamamlanmasını da göz önünde bulundurabilirler.

 

3Kişiselleştirilmiş ve Özelleştirilmiş Dijital Eğitim Sunun

 

Genel bir eğitim veya standart bir eğitim çözümü, çalışanlarınız için tam olarak uygun olmayabilir ve bu da ilgisiz bir eğitim deneyimiyle sonuçlanabilir.

 

Kişiselleştirilmiş öğrenme nasıl geliştirilir? Çalışanlarla konuşun veya iş yerinde karşılaştıkları zorlukları anlamak için anketler düzenleyin. Yanıtları veya anket sonuçlarını analiz edin. Eğer normal iş akışını engelleyen bir sorun dijital eğitim ile çözülebilirse, o zaman özelleştirilmiş eğitim yoluyla bu sorunu çözün. En son teknoloji araçlarıyla, özelleştirilmiş eğitim çözümlerini hızlı bir şekilde geliştirmek mümkündür.

 

Anketlerdeki çalışan yanıtlara göre çalışanları bireysel öğrenme yollarına yönlendirebilirsiniz. Mikro öğrenme, çeşitli formatlarda içerik sunma esnekliğiyle kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlamanın bir yoludur. Çalışanlara en uygun mikro öğrenme formatlarını seçme imkanı vererek çalışan katılımını artırabilirsiniz.

 

4İşyerindeki Etkileyici Unsurları Dijital Eğitimi Teşvik Etmek İçin Dahil Edin

 

Bir öğrenme kültürü oluşturmak için liderlik ekibinin desteği önemlidir. Bu kişiler, dijital eğitimi öncelik haline getirmek için etkileyici kişilerdir. Bir LinkedIn raporuna göre, çalışanların %56'sı becerilerini geliştirmek için eğitim önerileri yöneticilerinden geldiğinde daha fazla zaman harcayacaklarını belirtiyorlar. Örneğin, Econet Wireless'in COO'sundan gelen basit bir video mesajı, dijital eğitime %94 çalışan katılımını artırdı.

 

İşte çalışan katılımını artırmak için dijital eğitimi teşvik edebilecek eğitim şampiyonlarını belirlerken aşağıdaki kriterlere dikkat edebilirsiniz. 

• Etkileyicilik ve İkna Yeteneği

• Proaktif Yaklaşım

• Teknoloji Bilgisi

• Kurumsal Hedeflere Bağlılık

 

5- Eğitim Formatlarını Çeşitlendirin

 

Dijital eğitimde çalışan katılımını artırmak istediğinizde, çeşitlilik adeta oyunun kuralıdır. İçerik dijital eğitimde her zaman çok önemlidir ve içeriği farklı formatlarda sunarsanız çalışan katılımını artırabilirsiniz.

 

Videolar, podcast'ler, infografikler, quizler, webinarlar, etkileşimli PDF'ler ve e-kitaplar, dijital eğitimlerinizde deneyebileceğiniz öğrenme formatlarından sadece birkaçıdır. Bu formatların kullanımı, çalışan katılımını artıracaktır. Bu farklı formatlar, karma ve tamamen online eğitim programlarında etkili bir şekilde kullanılabilir. Her bir formatı ve öğrenmeye sunduğu faydalara göz atalım. 

 

Video

• Derinlemesine anlamak için karmaşık konuların açıklanmasında kullanılır.

• Performansı desteklemek amacıyla nasıl yapılır videoları gibi içerikler sunar.

• Karmaşık kavramların çalışanlara tanıtılmasında kullanılabilir.

 

Podcast'ler

• Bilgiyi tazelemek için kullanılan bir araçtır.

• Yönetim ekibi veya sektör uzmanlarından mesajlar içerebilir.

 

Grafikler

• Metni minimum seviyede tutarak içeriği hızlı bir şekilde aktarmak için kullanılır.

• Verileri karşılaştırmak ve kontrastlamak için faydalıdır.

• Öğrenmeyi pekiştirmeye ve hatırlamayı artırmaya yardımcı olur.

 

Quizler

• Öğrenme seviyesini ölçmek için kullanılır.

• Önceden bilgiyi değerlendirmek amacıyla kullanılabilir.

• Anında geri bildirimle çalışanların gelişim alanlarını sunmak için faydalıdır.

 

Webinarlar

• Webinarlarda görselliği de desteklemek için zor kavramları açıklarken sunum veya ekran paylaşımı yapılır.

• Soru-cevap oturumlarıyla çalışan katılımını artırmak için kullanılır.

 

Etkileşimli PDF'ler

• Anında erişim sağlamak için kullanılır.

• Kolayca göz atılabilecek bir formatta içerik sunar.

 

6- Eğitimin Etkisini Ölçmek

 

Çalışanlar, öğrenme sürecindeki çabalarının sonuçlarını daha iyi gördüklerinde eğitime daha fazla katılım gösterirler. Eğitimin organizasyonun iş hedeflerine nasıl katkı sağlayabileceğini belirlemek için fonksiyonel liderlerin veya yöneticilerin görüşlerini almak etkili olacaktır.

 

Eğitim öncesinde ve sonrasında çalışanların iş performansını takip edin ve iyileşmeyi ölçün.

Dijital eğitimleri tamamlayarak fayda gören bireylerin başarı hikayelerini paylaşın. Bu, diğerlerini motive edebilir.

 

Tam kapsamlı dijital eğitim, mikro öğrenme ve hızlı performans desteklerinin bir kombinasyonunu sunun.

 

7- Dijital Eğitim Girişimlerinizi Pazarlayın

 

Dijital eğitimleri çalışanlara sunmak yeterli değildir. Dijital eğitim çalışmaları etrafında bir heyecan oluşturulmalıdır. E-postalar, öğrenme etkinlikleri, videolar, afişler, pazarlama kampanyaları, yarışmalar gibi yöntemlerle organizasyon içindeki çalışanları dijital eğitimle etkileşime geçmeye teşvik edin.