Çevrimiçi Kursunuzu Pazarlama Yolları

Bu yazımızda çevrimiçi kurs satışına yeni başlayanlarla kurslarını nasıl pazarlayabileceklerine dair ipuçları paylaşacağız.

Çevrimiçi Kursunuzu Pazarlama Yolları

Çevrimiçi Kurslar Öğrenme Şeklimizi Değiştiriyor

Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok iyi çevrimiçi kurs platformu sayesinde günümüzde çevrimiçi kurs oluşturmak fazlasıyla kolay hale geldi. Peki ya oluşturulan kursu pazarlamak? Diyelim ki tüm kursun ana hatlarını oluşturmak, derslerin videolarını çekmek ve son haline getirmek için çok çalıştınız. Bu süreci tamamlamak haftalar hatta aylar sürdü. Artık nihayet adınızı duyurmanın ve biraz para kazanmaya başlamanın zamanı geldi.

Eğitimde profesyonel olabilirsiniz, ancak pazarlamada profesyonel değilseniz, 2026 yılına kadar 400 milyar dolar değerinde olacak olan bu pazarda izinizi bırakmak sizin için neredeyse imkansız hale gelebilir. Çevrimiçi kursunuzu pazarlamak için gerçekten işe yarayan yollar bulmak her zamankinden daha zor hale geldi. O nedenle bu yazıda çevrimiçi kursunuzu pazarlamanıza ve ilk satışınızı yapmanıza yardımcı olacak ipuçları vereceğiz.

Çevrimiçi Kursunuzu Oluşturmadan Önce

Çevrimiçi kursunuzu oluşturmadan önce potansiyel kullanıcı profilini düşünmelisiniz. Yani kursunuzu satın almak için en istekli kişileri. Kursunuz kimlere yönelik? Ortalama yaşları nedir? Çocukları var mı? Ne iş yapıyorlar? Nerede yaşıyorlar? Kurs için ne kadar ödeyebilirler?

Çevrimiçi kurs oluşturmak, bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmak ve ekstra gelir elde etmek için çok iyi bir yol olabilir. Ancak kurs oluşturmaya başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı hususlar vardır. Sonuçta kimsenin gerçekten ihtiyaç duymayacağı içerikler için zaman ve para harcamak istemeyiz.

·        Bu kursu kimler için oluşturuyorsunuz?

·        Ne öğrenmek istiyorlar?

·        Öğrenme tercihleri nelerdir?

·        Metin tabanlı mı yoksa video tabanlı veya her ikisinin karışımı mı olacak?

·        Kurs içeriğini nasıl sunacaksınız?

·        Ne tür bir fiyatlandırma modeli kullanacaksınız?

Tüm bu faktörler çevrimiçi kursunuzun oluşturulmasını etkileyecektir, bu nedenle bunları önceden düşünmek önemlidir. Bunu yaparak, hedef kitlenize göre uyarlanmış ve ihtiyaçlarını karşılayan bir kurs oluşturabilirsiniz.

Çevrimiçi Kursunuzu Pazarlamanın En Etkili Yolları

Kursumuzu neye göre oluşturacağımızı anladığımıza göre artık pazarlama ipuçlarına gelebiliriz. Bu yazıda 7 ipucu paylaşacağız.

1. İlgi Çekici Başlık Oluşturma

Kursun başlığı aslında birçok kişinin düşündüğünden daha önemlidir. Çevrimiçi kurs arayan bir kişinin karşısına çıkacak ilk şey başlıklar olacak, bu nedenle yüzlerce başlıktan sizin başlığınızı seçmesi için yeterince ilgi çekici bir başlık oluşturmalısınız. İkincisi, anahtar kelimeye dayanarak arama yapılırsa, web siteniz üzerinde büyük bir SEO etkisi olacaktır. Üçüncüsü ise ilgi çekici başlıklar, insanların kursunuzu başkalarıyla paylaşmak istemesini sağlayacaktır. Çevrimiçi kursunuz için etkili başlık oluşturmaya yönelik ipuçları ise şöyle:

·        Kısa ve öz tutun

·        Anahtar kelime açısından zengin hale getirin

·        Yaratıcı ve benzersiz olun

·        "Keşfet" gibi eylem sözcükleri kullanın

·        Kurs başlığını kurs içeriğiyle tam olarak eşleştirin

2. Açılış Sayfası (Landing Page) Oluşturma

Kursunuzu doğrudan pazarlamadan önce bile potansiyel kullanıcıların tıklayacağı açılış sayfasını düşünmelisiniz. İlgi çekici bir açılış sayfası oluşturmak, kursunuzu pazarlamak için atabileceğiniz en önemli adımlardan birsi olmanın yanı sıra dönüşüm oranınızı da artırmanın en iyi yollarından biridir (yani sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kaçının kursunuza gerçekten kaydolduğunu gösteren oran). Çevrimiçi kursunuz için etkili bir açılış sayfası oluşturmaya yönelik bazı ipuçları ise:

·        Basit tutun
Açılış sayfasının ilk kuralı, tasarımı mümkün olduğunca basit tutmaktır. Açık, kısa bir dil kullanın ve en önemli bilgilerin ön planda ve ortada olduğundan emin olun.

·        Güçlü bir ilk izlenim bırakın
Ziyaretçilere kursunuzun nasıl bir şey olduğunu göstermek için yüksek kaliteli resimler, videolar kullanın ve sayfanın dolaşılması kolay bir şekilde tasarlandığından emin olun.

·        Metinlere de önem verin
Açılış sayfanızdaki metinler de görseller kadar önemlidir. Ziyaretçileri kursunuzun verecekleri zaman ve paralarına değer olduğuna ikna etmek için mesajınızı dikkatlice hazırlamanız gerekir.

·        Dönüşler için optimizasyon yapın
Güçlü ve görünür bir eyleme çağrı mesajının yanı sıra ziyaretçilerin iletişim bilgilerini girebilecekleri bir katılım formu ekleyin. Sayfanızın mobil uyumlu olduğundan da emin olmalısınız.

·        Test edin ve süreci yineleyin
Son olarak, açılış sayfalarının asla tam olarak "bitmediğini" unutmayın. Nelerin işe yaradığını görmek için her zaman sayfanızın farklı sürümlerini test etmelisiniz.

3. Blog Oluşturma

Birçok başarılı çevrimiçi kurs satıcısı, önce bir blog oluşturup belirli bir konuda uzman olduktan sonra uzmanlıklarını ücretli bir çevrimiçi kurs aracılığıyla öğretmeye başlar. Blog oluşturmak, çevrimiçi kurs satmak için en iyi ikinci (ve neredeyse ücretsiz) pazarlama yöntemidir. Blog size yalnızca kurslarınızı satmanız için bir platform sağlamakla kalmaz, aynı zamanda potansiyel kullanıcılardan oluşan bir kitle oluşturmanıza da yardımcı olur.

Platformlar, kurs içeriğinizi oluşturmayı ve yüklemeyi kolaylaştırır, ancak kursunuzu pazarlama açısından pek bir işe yaramazlar. Öte yandan blog, organik trafik çekmek ve söyleyeceklerinizle ilgilenen insanlardan oluşan bir kitle oluşturmanızı sağlar. Günümüzde birçok AI yazma aracı sayesinde blog yazmaya başlamak her zamankinden daha kolay. Blogunuzu oluşturduktan ve gönderi yayınlamaya başladıktan sonra çevrimiçi kursunuzu blogunuzda ve sosyal medya aracılığıyla tanıtmaya başlayabilirsiniz.

4. E-posta Listesi Oluşturma

Çevrimiçi kursunuzu pazarlamak için en basit yaklaşımlardan birisi e-posta göndermektir. Bunun için tabii ki bir liste gerekiyor. Blogunuzu veya bir e-posta pazarlama yazılımı kullanarak sosyal medya kanallarından e-posta listesi oluşturabilirsiniz. Kullanıcıların e-posta listenize kaydolmasını sağlamayla ilgili bazı ipuçları:

·        Maliyeti azaltmak için ücretsiz şablonları kullanın

·        Kullanıcıların e-posta listenize kaydolmasını kolaylaştırın

·        E-postalarınızın spam klasörüne gitmediğinden emin olmak için en iyi e-posta yazılımını kullanın

Çevrimiçi kursunuzu tanıtmak için e-posta göndermek, hedeflenen bir kitleye ulaşmak için harika bir yoldur. Ancak mail göndermenize değeceğinden emin olun, aksi takdirde aboneleri hızla kaybedebilirsiniz.

5. Diğer Çevrimiçi Öğretmenlerle Ortak Olma

Çevrimiçi kurs oluşturmanın yaygın yöntemlerinden birisi, alanınızdaki diğer uzman yazarlara işbirliği davetleri göndermektir. Örneğin, birinin bloguna blog yazısı yazabilir, YouTube kanalında çıkabilir veya popüler bir podcast'te konuk olabilirsiniz. Diğer çevrimiçi eğitmenlerle iş ortaklığı yaparak birbirinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olabilir ve kurslarınızı yeni potansiyel kullanıcılara tanıtabilirsiniz.

Diğer çevrimiçi eğitmenlere ulaşırken, sağlam bir planınız olduğundan emin olmanın yanı sıra zamanlarına ve çalışmalarına da saygılı olmalısınız. Karşılığında da onların kurslarını kendi kanallarınızda tanıtmak gibi bir şey sunmayı unutmayın.

6. Çevrimiçi Kurs Pazarlarında Daha Uygun Fiyatta Kurslar Satma

Çevrimiçi kursunuzu daha fazla kişinin önüne çıkarmak için Udemy gibi bir çevrimiçi kurs pazarında sunabilirsiniz. Kurs fiyatını kendinizin belirleyememesi gibi bir dezavantajı bulunmalarına karşın milyonlarca aktif kullanıcısının olduğunu da unutmayın. Bir uzman olarak bu kullanıcılara görünmek, tanınırlık kazanma açısından önemlidir.

Çevrimiçi kurs pazarlarının güzelliği, zaten öğrenmeye ilgi duyan yerleşik bir kitleye sahip olmalarıdır. Yani kursunuzu pazarlamak için çok fazla zaman veya para harcamazsınız. Bu platformları, kursunuz için daha da fazla kullanıcı çekmeye yardımcı olabilecek yorumlar almak için de kullanabilirsiniz.

7. Ücretli Reklam Kullanma

Google, Instagram, Tiktok ve YouTube gibi ücretli reklam platformlarına aşina değilseniz, bu madde biraz göz korkutucu görünebilir. Ücretli reklamlar, çevrimiçi kursunuzu yeni kitlelerin önüne çıkarmak için en etkili yollardan birisidir. Ücretli reklamlara başlamanıza yardımcı olacak birkaç hızlı ipucu ise:

·        Kursunuz için hangi platformun uygun olduğuna karar verin

·        Bütçe belirleyin

·        Hedef kitlenizi bulun

·        Test edin, test edin ve tekrar tekrar test edin

8. Kursları Paket Haline Getirme ve İndirim Sunma

Çok sayıda çevrimiçi kurs oluşturduysanız bunları bir araya getirebilir ve indirimli olarak satabilirsiniz. Bu hamle, müşterilerin aynı anda birden fazla kurs satın almasına izin verdiği için satışlarınızı artıracaktır. İnsanlar doğal olarak yüksek indirimli paketlerden etkilenir, bu nedenle fiyatlarınızı düşürmeye ve markanızın genel değerinin bir kısmını tanınma karşılığında kaybetmeye hazır olun.

Paket anlaşmasından sonra orijinal fiyatlarla tekrar satmak kolay değildir. Marka değerini düşürme riskini azaltmak için paketleri yalnızca Black Friday gibi sınırlı satış dönemlerinde satabilirsiniz. Birisi birden fazla satın alımlarda kurslarınızda indirim de sunabilirsiniz. Örneğin, birisi 2 ders satın alırsa %10, 3 ders için %15 indirim vb. verebilirsiniz.

Son Sözler

Bu yazımızda kurs başlığı oluşturmaktan ücretli reklamlar kullanmaya kadar tüm konuları ele aldık. Çevrimiçi kurslarınızı tüketecek ve ödeme yapmaya hazır bir kitleniz henüz yoksa, umarız bu yazı size yardımcı olur ve siz de kitlenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.