Artırılmış Gerçeklik, EdTech'teki İnovasyona Öncülük Ediyor
Mevcut COVID-19 senaryosu, eğitim sektöründeki dijitalleşmeyi hızlandırmıştır. Teknoloji alanındaki inovasyonlar eğitim yöntemlerini değiştirmektedir.
Mevcut COVID-19 senaryosu, eğitim sektöründeki dijitalleşmeyi hızlandırmıştır.
Teknoloji alanındaki inovasyonlar eğitim yöntemlerini kökten değiştirmektedir. Bir sektör araştırması, EdTech'in 2027 yılına kadar 680.1 milyar dolar hacime ulaşmasını ve yıllık %17.9 oranında büyümesini beklemektedir.
Artırılmış gerçeklik ise, EdTech alanında son zamanlarda en çok konuşulan ve en önemli trenddir. AR'ın EdTech'teki değerinin 2023 yılına kadar 5,3 milyar doları aşması ve eğitim teknolojisi girişimleri, işletmeler ve eğitim kurumları için bir fırsat havuzu sunması beklenmektedir.
EdTech şirketleri, online eğitime katılımı artıran katma değerli bir hizmet olarak AR/VR'ın önemini fark ederek K-12, kolej, profesyonel sertifikalar ve rekabetçi öğrenme gibi çok farklı alanları dijitalleştirmiştir. AR/VR, öğrencilerin karmaşık kavramları dikkat dağıtıcı olmayan gerçek dünya ortamında görselleştirmelerine, keşfetmelerine ve kavramlarla kolayca bağlantı kurmalarına olanak tanımaktadır. AR/VR, eğitimi ''demokratikleştirebilmekte'' ve öğrenciler için kişiselleştirilmiş, özel bir öğrenme deneyimi sunabilmektedir.
İşte EdTech'te AR/VR kullanımının bazı avantajları;
- Etkili öğrenme ve akılda kalıcılık oranını artırır: Simülasyonlar ve sarmalayan 3D deneyimlerle öğrenme, öğrenme sürecini geliştirecek ve öğrencilerin birden çok karmaşık kavramı birbirine bağlamasını kolaylaştıracaktır.
- Geliştirilmiş öğrenci katılımı: Oyunlaştırılmış ve etkileşimli deneyim, öğreniciyi her zaman ilgili tutarken öğrenmeyi eğlenceli ve zahmetsiz hale getirebilir.
- Deneyimsel ve deneysel öğrenme: 3D modelleri görselleştirin. Teorileri hassas simülasyonlarda uygulamak, kavramın kolayca öğrenilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, öğrenciler farklı senaryolar tasarlayabilir ve teorinin pratikliğini sanal olarak kontrol edebilirler.
- Kişiselleştirilmiş öğrenme: Öğrenme ve davranış kalıplarına dayalı olarak AR/VR, öğrenimi kişiselleştirebilir ve öğrencilerin becerilerini geliştirebilir.
İçerik, EdTech platformlarını ayırt eden önemli ve hayati bir parametre olmaya devam ediyor. Doğru içerik, EdTech platformları tarafından AR/VR ile teslim edilebilir. Etkileşim, EdTech'te AR/VR kavramını oluşturan temel noktadır. Bu nedenle etkileşimi artıran yapay zekanın sisteme entegrasyonu, davranış izleme dahil olmak üzere sonsuz olasılık sunabilir. AR'ı öğrencilere sunmak, öğrenmeyi daha erişilebilir, kullanışlı ve uzaktan hale getirebilir.
Pew Research Centre'a göre günümüzde gençlerin %90'ından fazlasının akıllı telefonlara erişimi vardır.
VR'ın aksine, AR'ı kullanmak için özel bir araca sahip olmaya gerek yoktur. Öğrenciler bu teknolojiye akıllı telefon kullanarak kolayca erişebilirler.
Yeni nesil öğrenciler meraklılık ve açık görüşlülük özellikleriyle AR/VR'ı gittikçe benimseyecek ve bu teknolojiler eğitimin kilit taşlarından biri olacak. AR/VR kullanan öğrenciler, çok fazla bilişsel yük olmadan bilgileri tam olarak anlayabilecek ve işleyebilecek. VR teknolojisini kullanarak, minimum ön yatırımla öğrenciler için sanal laboratuvarlar kurmayı düşünebilirsiniz.
Tüm avantajlara rağmen, EdTech platformunda AR/VR'ın benimsenmesinde bazı zorluklar da bulunmaktadır. En büyük engel, eğitim ekosisteminde AR/VR hakkındaki bilgi eksikliğidir. Yeni bir teknoloji olan AR/VR, ilk olarak öğrencilerin, ebeveynlerin ve öğretmenlerin kabul etmesini gerektirmektedir.
- Teknik Bilgi Eksikliği: EdTech platformları, AR/VR hizmetlerini yaygın olarak kullanmadan önce teknoloji okuryazarlığı olmayan nüfus/ebeveynleri göz önünde bulundurmalıdır.
- Yetersiz İçerik ve İçerik Oluşturma: Şu anda AR ve VR'da mevcut olan çoğu içerik yeterince derin değildir. Ayrıca, platformların her türden öğrenci ve kullanım senaryosu için ilgili içeriğe sahip olması gerektiğinden, AR/VR içerikleri oluşturmak zaman alabilir.
- Eğitim Eksikliği: Yalnızca açık görüşlü eğitmenler bu yeni teknolojiye uyum sağlayabilir. AR/VR kullanımında öğretmen eğitimi çok önemlidir.
AR/VR'ı kullanan EdTech platformlarının öğrenmenin geleceğini yeniden tanımlayabileceğini düşünüyoruz. Öğrenciler kişiselleştirilmiş, etkileşimli, gerçek ve sürükleyici bir öğrenme deneyimi ararlar. Yapay zeka ve işbirlikçi öğrenme ile entegrasyonda AR/VR'ın e-learning'deki boşlukları doldurabileceğine inanıyoruz.
AR, mobil teknolojilerin giderek daha fazla benimsenmesiyle daha erişilebilir hale geliyor. EdTech platformlarının bu fırsatı tanımlaması ve bu yönde adımlar atması gerekiyor.